Dünya Rusya, Ukrayna'ya yaptığı saldırıyı ilk defa 'savaş' olarak tanımladı

Rusya, Ukrayna'ya yaptığı saldırıyı ilk defa 'savaş' olarak tanımladı

22.03.2024 - 17:34 | Son Güncellenme:

Rusya, Ukrayna'ya yönelik saldırısını 'savaş' olarak niteleyen ve eleştirenlerin 15 yıla kadar hapis cezası almasına olanak tanıyan kapsamlı bir askeri sansür yasası uyguluyor.

Rusya, Ukraynaya yaptığı saldırıyı ilk defa savaş olarak tanımladı

Kremlin cuma günü yaptığı açıklamada Ukrayna'da bir 'savaş hali' olduğunu söyledi ve  üçüncü yılına giren çatışmayı tanımlamak için kullandığı resmi dili değiştirdi. Kremlin Ukrayna'daki savaşı 'özel askeri operasyon' olarak tanımlıyordu.

Haberin Devamı

Bir basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov "Biz bir savaş durumundayız. Evet, özel bir askeri operasyon olarak başladı, ancak bu grup orada kurulur kurulmaz, kolektif Batı Ukrayna'nın yanında yer aldığında, bizim için zaten bir savaş haline geldi" dedi.

"Ben buna ikna oldum. Ve herkes kendi iç motivasyonu için bunu anlamalı" diyen Peskov, "De jure (yasal) olarak bu özel bir askeri operasyon. Ancak fiilen bir savaşa dönüştü." ifadesini kullandı.

'SAVAŞ' KAVRAMINA FARKLI YORUM

Rusya, 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya karşı tam teşekkülü işgal girişimine başlamasının ardından 'yanlış bilgi' yaydıkları veya silahlı kuvvetlerin 'itibarını zedeledikleri' tespit edildiği takdirde, Ukrayna'ya yönelik saldırıyı 'savaş' olarak niteleyen ve eleştirenlerin para ve 15 yıla kadar hapis cezası almasına olanak tanıyan kapsamlı bir askeri sansür yasası uyguluyor.

Haberin Devamı

OVD-Info insan hakları grubuna göre, son iki yılda çatışmaya karşı çıktıkları için 900'den fazla ceza davası açıldı. 
Yasa gereğince 'savaş' kelimesini kullanan protestoculara karşı açılan ceza davalarıyla ilgili bir soruya cevap veren Peskov, Ukrayna'daki çatışmalara karşı kampanya yürütenlerin "savaş" kavramına getirdikleri yorumun farklı olduğuna işaret etti.

Peskov, " 'Savaş' kelimesi farklı bağlamlarda kullanılır. Benim bağlamımla sizin bahsettiğiniz davalardaki bağlamı karşılaştırın" dedi. Devlet Başkanı Vladimir Putin daha önce Batı'nın Moskova'ya karşı 'hibrit bir savaş' başlattığını söylemişti.  

Putin, bir basın toplantısında da "Amacımız bu askeri çatışmanın alevlerini körüklemek değil, tam tersine bu savaşı sona erdirmektir" demişti. Bunun gibi istisna örneklerin dışında Putin, Kremlin ve diğer üst düzey yetkililer Ukrayna'daki çatışmalar için 'özel askeri operasyon' tanımlamasını kullanıyor.