DünyaMoskova'da kaos! Putin'in sağ koluna 'hain' dedi

Moskova'da kaos! Putin'in sağ koluna 'hain' dedi

21.02.2023 - 12:31 | Son Güncellenme:

Moskova'da dip akıntı halinde süren 'iç savaş' Ukrayna işgalinin yıldönümünde yüzeye çıktı. Paralı asker Wagner Grubu'nun patronu Prigozhin, Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov'u hainlikle suçladı.

Moskovada kaos Putinin sağ koluna hain dedi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde birinci yılın dolmasına artık neredeyse 48 saat kaldı, cephe hattında kilitlenen savaşın Rusya'ya yansıması ise modern zamanlarda eşi benzeri görülmemiş bir kaos oldu.

Haberin Devamı

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, son günlerde cephe hattında herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti. Yetkililer Rus ordusunun ülkenin doğusunda 5 bölgeden saldırılarını devam ettirdiğini Ukrayna ordusunun ise savunma hatlarını koruduğunu belirtti. Son günlerde Rus ordusunun 'kilit bölge' olarak gördüğü Bahkmut'ta ise çatışmalar tüm şiddetiyle sürüyor. Ruslar son olarak bölgeye yakın olan küçük bir köyü ele geçirdi.

'PUTİN ÖĞRENCİLERİ CEPHEYE SÜRECEK'

Ukrayna Ana İstihbarat Müdürlüğü ise işgalin devamında yaşanması muhtemel bir gelişmeyi dünyayla paylaştı. Putin'in üniversite öğrencilerini yeni bir seferberlik sonrası cepheye süreceğini iddia eden Ukraynalı yetkililer konuya ilişkin şöyle bir açıklama yaptı:

"Şu anda, yüksek öğretim kurumlarındaki öğrencilerin 1 Nisan'da yapılması planlanan kitlesel seferberliğini için çalışmalar yürütülüyor. Bunun için, askeri kayıt ve askere alma bürolarına mahkeme celplerini teslim etmede yardımcı olacak sözde 'alarm istasyonları' oluşturuluyor"

Haberin Devamı

Moskovada kaos Putinin sağ koluna hain dedi

İSVEÇ: RUS TEHDİDİ ARTTI

İsveç istihbaratı ise, 1 yıldır devam eden işgal hakkında ilginç bir açıklamada bulundu. Yetkililer Rus ordusunun İsveç sınırında konuşlanmaya başladığını ve her geçen gün sayılarının arttığını belirtti.

AĞZINDAN ÇIKANI KULAĞI DUYMADI

Aylardır Rus ordusu ile Wagner Grubu arasında bir çekişme olduğu yönünde haberler sızıyordu. Hapishanelerden azılı suçluları topladığı görüntüleriyle gündem olan Wagner Grubu'nun kurucusu Yevgeny Prigozhin, bugün yaptığı açıklamalarla Moskova'daki 'iç savaş'ın artık gizlenemediğini ortaya koydu. Bir süredir cephede Rus ordusundan daha fazla öne çıkan ve Ukraynalı askerlerle bire bir çatışmaya giren grubun lideri Yevgeny Prigozhin, Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov'u hainlikle suçladı.

'Putin'in Şefi' lakabıyla bilinen Prigozhin, şu cümleleri kurdu:

"Genelkurmay Başkanı Şoygu ve Savunma Bakanı Gerasimov, sağa sola Wagner'e mühimmat vermeyin diyor"

Moskovada kaos Putinin sağ koluna hain dedi

'DÜŞMAN İÇİN ÇALIŞIYORLAR'

Kendilerine yeterli askeri ve mühimmat desteğinin verilmediğini öne süren Prigozhin, Wagner Grubunun cephede yaşadığı sorunların bilinçli bir şekilde ortaya çıkarıldığını söyleyerek 'Bu savaşı kazanmamıza engel olanlar kesinlikle düşman için çalışıyorlar' dedi.

ŞİMDİYE KADAR CEPHEDE 30 BİN WAGNER ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ortaya çıkan bir ses kaydına göre ise Prigozhin, kendilerine cephane kıtlığı yaşatan kişilerin, kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerini altın tabaklarda yediklerini ve akrabalarını Rus seçkinleri için popüler bir konum olan Dubai'ye tatile gönderdiklerini belirtti.

Haberin Devamı

Moskovada kaos Putinin sağ koluna hain dedi

Geçtiğimiz hafta Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada ise Wagner grubundan cephede şimdiye kadar 30 binden fazla zaiyatı olduğu belirtildi. Bu zaiyatın 9 bini ise doğrudan silahlı çatışmada öldürüldü. Öldürülen askerlerin ise yüzde 90'nının eski bir mahkum olduğu da hatırlatıldı.

Yıllarca Wagner'i kurduğunu inkar eden Yevgeny Prigozjin cephesindeki radikal değişikliğin ilk sinyali, Rusya'daki bir hapishane bahçesinde çekilen görüntüydü. Karşısına dizilen mahkumlara Ukrayna'daki savaşa katılmaları halinde 'af' vaadeden Prigozhin, haftalar sonra Wagner Grubu'nu kurduğunu ilk kez itiraf etti.

Ukrayna ordusu, Wagner Grubu için savaşan hükümlülerin özellikle en riskli noktalarda kullanıldığını ve büyük çoğunluğunun öldüğünü açıkladı. 2014'te kurulan ve 2015-2016'da giderek daha aktif hale gelen paralı asker şirketi, Ukrayna'nın doğusundaki Rus destekli ayrılıkçılara yardım etmek için kuruldu.

Haberin Devamı

Bugüne kadar Sudan, Suriye, Libya ve Afrika kıtasında tespit edilen Wagner paralı askerlerinin operasyonları hızla Doğu Avrupa'nın ötesine yayıldı.

YÜKSEK MAAŞ VERİP SAVAŞTIRIYORLAR

Grubu cazip hale getiren yüksek maaş ve macera vaadiydi. Ukrayna'daki savaştan önce Wagner'e katılanların çoğu, iyi maaşlı iş bulma şansının sınırlı olduğu küçük yerlerde yaşıyorlardı.

Wagner çalışanlarına ayda yaklaşık 1500 dolar ödüyordu. Cepheye gittiklerinde bu ücret 2 bin dolara kadar çıkıyordu.

Rusya, Wagner'in devletle bağlantısını daima reddetti. Ancak Kremlin geçtiğimiz Ekim ayı başlarında Prigozhin'i hakiki bir vatansever ve kalbi Rusya için sızlayan bir adam olarak tanımladı.

Bir ay sonra, St Petersburg'da bir Wagner Merkezi açıldı. Merkez, okul çağındaki çocuklar ve gençler için "Rusya'nın savaşma kapasitesini artırmayı amaçlayan bilişim, medya ve temel askeri eğitim alanlarında" eğitim ve öğretim etkinlikleri düzenleyen ileri bir ofis kompleksiydi.

Haberin Devamı

Yakın geçmişe dek Wagner'den pek bahsetmeyen resmi Rus haber ajansları, günde birkaç kez gruba atıfta bulunmaya başladı ve mahkumların askere alınmasını konu alan haberler yaptı.

Rus devlet kanalı NTV ise, Wagner Grubu hakkında "dünyanın en deneyimli ordusu" olarak nitelendirdiği bir haber yayımladı.