Dünya Rusya’da kısmi seferberlik karşıtı gösteriler devam ediyor! Göstericilerle polisler karşı karşıya geldi

Rusya’da kısmi seferberlik karşıtı gösteriler devam ediyor! Göstericilerle polisler karşı karşıya geldi

25.09.2022 - 22:52 | Son Güncellenme:

Rusya'ya bağlı Kuzey Kafkasya ülkelerinden Dağıstan'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kısmi seferberlik kararı protesto edildi. Protesto sırasında gözaltına alınan bir gösterici, kendisine tokat atan polise kafa atarak karşılık verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 21 Eylül’de ülkede kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından patlak veren protestolar sürüyor. Rusya'ya bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Mahaçkale, Yakutistan, İrkutsk, Reftinsky ve Arhangelsk’de eşlerini ve çocuklarını askere göndermek istemeyen kadınlar sokağa indi. Kadınlar, "Çocuklarımızı neden götürüyorsunuz?" diye bağırarak, "Kime saldırıldı? Rusya'ya mı saldırıldı? Ukrayna'ya saldıran bizdik. Rusya Ukrayna'ya saldırdı! Savaşı durdurun!" ifadelerini kullandı. Zaman zaman göstericiler ile polis arasında tansiyon yükselmesi ile polis göstericilere copla müdahale etti. Protesto sırasında 5 kişi gözaltına alınırken, gözaltına alınan bir gösterici ise kendisine tokat atan polise kafa atarak karşılık verdi.

Haberin Devamı

DAĞISTAN’DAN UKRAYNA’YA GÖNDERİLEN EN AZ 300 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ DÜŞÜNÜLÜYOR

Dağıstan’dan Ukrayna'ya şimdiden binlerce asker tedarik edildiğine inanılıyor ve son yapılan analizler, Dağıstan'ın savaşta diğer Rus bölgelerinden daha fazla kayıp verdiği tahmin ediliyor. Bu ayın başlarında yapılan bir analize göre, Ukrayna’da Rusya saflarında savaşan en az 300 Dağıstanlı askerin öldüğüne inanılıyor.

Rusya merkezli insan hakları ve medya projesi OVD-Info, Putin’in kısmi seferberlik kararı sonrası ülkenin dört bir yanında başlayan gösterilerde bugüne kadar 2 bin 247 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Rusya’da kısmi seferberlik karşıtı gösteriler devam ediyor Göstericilerle polisler karşı karşıya geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında ülke genelinde "kısmi seferberlik" ilan edildiğini açıklamıştı. Putin, konuşmasında, "Sadece şu anda yedekte bulunan ve her şeyden önce orduda görev yapmış, belirli askeri uzmanlıklara ve deneyime sahip olan vatandaşlar kısmi seferberlik çağrısına tabi olacaktır" demişti. Putin."Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerindeki, Zaporijya ve Herson bölgelerindeki sakinlerin büyük bölümünün geleceği hakkında alacağı kararı destekleyeceğiz. Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri, Herson ve Zaporijya bölgeleri ve neo-Nazi rejiminden kurtarılan diğer bölgelerin sakinleri ve kardeşlerimiz şimdi cephede savaşıyorlar. 2014 yılında Ukrayna'da ortaya çıkan iç savaşın ardından Kiev kendi halkına saldırılar gerçekleştirerek, soykırım ve terör gruplarını destekleme yollarına başvurdu. Bu bağlamda önleyici bir askeri operasyon kararı kesinlikle gerekliydi ve tek çareydi. Luhansk Halk Cumhuriyeti neo-Nazilerden neredeyse tamamen temizlendi. Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde çatışmalar devam ediyor. Burada sekiz yıl boyunca Kiev işgal rejimi, derinden kademeli bir uzun vadeli saldırı hattı oluşturdu. Onların kafa kafaya saldırıları ağır kayıplarla sonuçlanabilirdi" demişti.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu konuşmanın yanı sıra "Batı,Rusya-Ukrayna barışını istemiyor. Zamanında SSCB'yi böldüler, şimdi sıra Rusya'ya geldi. Hedefimiz Donbas'ı özgürleştirmek. Toprak bütünlüğümüzü korumak için her türlü silahı kullanırız. Batı'ya söylüyorum, yanıt verecek çok sayıda silahımız var. Bu blöf değil" ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

SEFERBERLİK İLANI SONRASI TÜRKİYE- ERMENİSTAN BİLETLERİ TÜKENDİ

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sabah saatlerinde kısmi seferberlik ilan edildiğini duyurmasının ardından ülkede panik havası hakim olmuş. Putin'in açıklamasının ardından yedek asker statüsünde olan binlerce kişi askere alınmamak için ülkeden ayrılma telaşına düşmüştü.

Rusya'dan Türkiye'ye ve Ermenistan'a yapılan charter uçuşlarındaki tüm biletler tükenmiş. Ayrıca tek yön uçak biletleri 30 bin TL'nin üzerine kadar çıkmıştı. Rusya'nın charter uçuşu yapan Aeroflot, Azimut, S7 ve Rossiya Airlines gibi şirketlerin yanı sıra Rusya'ya sefer düzenleyen Türk Hava Yollarında da bilet kalmamıştı. Rusya'dan Türkiye ve Ermenistan'a gitmek isteyenler için en yakın 1 buçuk hafta sonrasına uçak bileti bulunabilirken, Rus havacılık otoriteleri yaşanan panik nedeniyle henüz açıklama yapmamıştı.

Haberin Devamı

SEFERBERLİK ÇAĞRISINA UYMAYANA 10 YIL HAPİS CEZASI

Rusya Federasyonu Ceza Kanunu'nun, vatana ihanet başlıklı maddesine göre seferberlik kararına uymayan ve birliklerine teslim olmayanlar 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Yine aynı düzenlemede emir - komuta talimatlarına uymayanlar ve silahlı operasyonlara katılmayı reddedenler 2 ile 3 yıl arasında hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Savaş sırasında yağma gibi faaliyetlere katılanlar da 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.

KREMLIN SÖZCÜSÜ PESKOV'UN OĞLU ASKERE GİTMEYİ REDDETTİ

Rusya’da kısmi seferberlik karşıtı gösteriler devam ediyor Göstericilerle polisler karşı karşıya geldi

Rusya'da ilan edilen kısmi seferberliğin ardından Rus gazetecilerin, canlı yayında Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'un oğlunu seferberliğe katılması için araması üzerine Peskov'un oğlu Nikolay Peskov, askere gitmeyi reddetmiş."Elbette yarın saat 10:00'da gelmeyeceğim. Ben bay Peskov'um. Orada olmamam gerektiğini anlamanız gerekir. Bunu farklı yollarla çözeceğim. Genel olarak neler döndüğünü ve hangi haklara sahip olduğumu anlamam gerekiyor" demişti.

Haberin Devamı

RUSYA’DA SEFERBERLİK KARŞITI PROTESTOLAR BAŞLADI

Rusya’da kısmi seferberlik karşıtı gösteriler devam ediyor Göstericilerle polisler karşı karşıya geldi

Rusya’nın kısmı seferberlik ilanının ardından bir çok kentte protestolar başlamış, binlerce kişinin gözaltına alındığı açıklanmıştı.

AB DIŞİŞLERİ BAKANLARINDAN ACİL TOPLANTI KARARI

Rusya’da kısmi seferberlik karşıtı gösteriler devam ediyor Göstericilerle polisler karşı karşıya geldi

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisi tarafından yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ilan ettiği kısmi seferberliğin ardından Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanlarının ABD’nin New York kentinde acil toplantı yapacağı bildirilmişti.

RUSYA’DAN FİNLANDİYA’YA GEÇİŞLER ARTTI

Finlandiya Sınır Muhafızlığından yapılan açıklamada, seferberlik ilanından sonra Rusya’dan Finlandiya’ya geçişlerde artış görüldüğü ve gece boyunca sınırdaki trafiğin yoğun olduğu ifade edilmiş, Finlandiya sınır muhafızının uluslararası ilişkiler biriminin lideri Matti Pitkaniitty sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, dün 4 bin 824 Rus’un ülkenin doğu sınırından Finlandiya'ya geldiğini, geçtiğimiz hafta aynı gün bu sayının 3 bin 133 olduğunu kaydedildiği söylenmişti.

BALTIK ÜLKELERİ, RUSYA’DA SEFERBERLİKTEN KAÇANLARA SIĞINMA HAKKI TANIMAYACAK

Rusya'nın kısmı seferberlik ilan etmesinden sonra bnlerce kişi komşu ülkelerin sınır kapılarına gitmişti. Bundan ötürü; Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, Rusya'dan kaçanlara sığınma hakkı vermeyeceklerini açıklayarak, "Bir kişinin Rusya'da vatandaşlık görevini yerine getirmeyi reddetmesi veya bunu yapma arzusu başka bir ülkeye sığınma hakkı verilmesi için yeterli gerekçe oluşturmaz" ifadelerini kullanmıştı.

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ise oluşabilecek güvenlik endişelerini dile getirerek, Rus vatandaşlarına vize verilmeyeceğini duyurdu. Rinkevics yaptığı açıklamada, Putin'in ülkesine karşı şantaj yapmasının önüne geçebilmek ve Ukrayna'yı desteklemeye devam edebilmek için böyle bir adım attıklarını bildirmişti.

Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas tarafından yapılan açıklamada, askere alınma kararının sığınma hakkı için geçerli bir neden olmadığını söyleyerek, yalnızca inançları nedeniyle zulme uğrayanlar için siyasi sığınma hakkı verdiklerini dile getirmişti.