Dünya Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 21'inci günü... İşte dakika dakika yaşananlar!

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 21'inci günü... İşte dakika dakika yaşananlar!

16.03.2022 - 13:54 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının üçüncü haftasının sonuna gelindi. Yaşananları anbean aktarıyoruz.

Rusyanın Ukraynayı işgalinin 21inci günü... İşte dakika dakika yaşananlar

10.04 : Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşenko, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus gemilerinin Odessa kıyılarını bombalandığını belirterek, "Rus donanmasına ait gemiler, Odessa Bölgesi'ndeki Tusla Köyü açıklarından sahil bölgesine top ve füze atışları gerçekleştirdi" ifadelerini kullandı. Gemilerin uzak mesafeden büyük miktarda mühimmat ateşledikleri bilgisini de paylaşan Geraşenko, "Asker çıkarma girişimi olmadı" dedi.

Haberin Devamı

BIDEN AVRUPA'YA GELİYOR

08.40 : ABD lideri Joe Biden, gelecek hafta özel bir NATO toplantısına katılmak için Brüksel'e gidiyor. Biden'ın Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) liderleriyle de bir araya gelmesi planlanıyor. İki toplantının da ana gündemi Rusya'nın Ukrayna'yı işgali olacak. 'Güvenlik ve savunma' konuları dışında birliklerin dışındaki ülkelerle ilişkiler de masaya yatırılacak.

Başkan Biden'ın bugün Ukrayna için 800 milyon dolarlık ek güvenlik yardımı açıklaması bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile kuşatma altındaki başkent Kiev'in güvenlik ihtiyaçlarını görüştü. Telefon görüşmesinde iki bakan Rus işgali nedeniyle altyapı ve binaların uğradığı hasar ve sivil kayıplar üzerinde de durdu.

Haberin Devamı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Blinken'a yeni yaptırımlardan duydukları memnuniyeti aktardı ve Rusya üzerindeki ekonomik baskının artırılmasını istedi.

İKİ GAZETECİ DAHA YAŞAMINI YİTİRDİ

08.10 : Ukrayna'daki savaşta hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı artıyor. Bu kez Amerikan Fox News kanalından iki gazeteci Kiev yakınlarındaki bir saldırıda yaşamını yitirdi. Yapımcı Oleksandra Kuvshynova ve kameraman Pierre Zakrzewski'nin öldüğü doğrulandı. 55 yaşındaki kameraman Pierre Zakrzewski ve 24 yaşındaki yapımcı Oleksandra Kuvshinova, Kiev'in eteklerindeki Horenka'da araçlarına açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.

Saldırıda yaralanan muhabir Benjamin Hall ise Ukraynalı doktorlar tarafından tedavi ediliyor.

08.00 : Salı günü Polonya, Slovenya ve Çekya başbakanları, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmek üzere Kiev'e gitti. Siyasetçiler, Ukrayna'ya destek olmak için Polonya'dan Kiev'e zorlu ve riskli bir tren yolculuğu gerçekleştirdi. Yaptıkları açıklamalarda Ukrayna'nın yalnız olmadığını ve ülkenin direnişine destek verdiklerini belirttiler.

Liderlerin toplantısı sırasında Kiev'de gerçekleşen patlama sesleri duyuldu. Bu ziyaret, geçen ay Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Ukrayna'ya gerçekleşen ilk yabancı lider ziyareti oldu.

Haberin Devamı

07.50 : Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Facebook'tan yayınladığı son videosunda Rusya ile yapılan barış görüşmelerinin ‘daha gerçekçi bir yapıya büründüğünü, ancak halen zamana ihtiyaç duyulduğunu' aktardı. Zelenskiy, Rusya'ya karşı zaferin gerçekleşmesi için bütün Ukrayna vatandaşlarının büyük bir çaba göstermesi gerektiğini, müzakereleri gerçekleştiren ekibin de şu an Zoom'dan toplantılar düzenlediğini belirtti.

Rusya, Ukrayna'ya yönelik NATO'ya üye olmayacağını kabul etmesi, Donetsk, Lugansk ve Kırım'ım bağımsızlığının kabul edilmesi konusundaki taleplerinde halen ısrar ediyor. İki taraf arasındaki görüşmeler bugün günü devam edecek.

07.30 : Uluslararası Para Fonu (IMF), Rusya'nın Ukrayna işgalinin küresel ekonomik sistemi kökünden değiştirebileceğini belirtiyor. IMF'ye göre, Ukrayna'daki savaş büyümeyi yavaşlatıp enflasyonu artıracak. Gıda ve enerji fiyatlarının yükseldiğini vurgulayan IMF'ye göre, ekonomik sorunlar Sahra Altı Afrika, Latin Amerika, Kafkaslar ve Orta Asya'da istikrarsızlık riskini büyütüyor.

Haberin Devamı

07.25 : Çatışmaların giderek daha çok şehir merkezine yaklaştığı Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, sokaklarda Ukrayna ordusunun kurduğu kontrol noktaları dikkat çekiyor. Siperlerin kurulduğu sokaklarda ayrıca tank geçişlerini önleyen kapanlar ve dev beton bloklar göze çarpıyor.

07.10 : Batılı ilaç şirketleri, 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik işgal hareketi başlatan Rusya'dan çekilmeye devam ediyor.

Novartis Rusya'daki tüm yatırımlarını ve pazarlama aktivitelerini durdururken çeşitli sivil toplum kuruluşlarına (STK) da 3 milyon dolar değerinde bağış yapacağını açıkladı.

Eli Lilly, yatırımların yanı sıra promosyonların, klinik deneylerin ve hayati olmayan ilaçların ihracatının durdurulduğunu söyledi. Bağışlar da, insani yardım yapan STK'lara, Rusya'daki kalan satışlardan elde edilecek gelirlerden sağlanacak.

AbbVie, Bayer, Bristol Myers Squibb, Pfizer ve Sanofi de kısa bir süre önce Rusya'daki operasyonlarını durdurduğunu açıklamıştı.