Dünya Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 22'nci günü... İşte dakika dakika yaşananlar!

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 22'nci günü... İşte dakika dakika yaşananlar!

17.03.2022 - 14:44 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının üçüncü haftasının sonuna gelindi. Yaşananları anbean aktarıyoruz.

Rusyanın Ukraynayı işgalinin 22nci günü... İşte dakika dakika yaşananlar

11.40 : Hafta içinde ABD Kongresi ve İngiltere parlamentosuna seslenen Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, bugün ise Alman parlamentosunda konuştu. Konuşmasının başında ayakta alkışlanan Zelenskiy, Almanya'yı 'hak ettiği liderlik rolünü' üstlenmeye çağırdı. Berlin Duvarı'nın düşüşüne atıfta bulunarak, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u Avrupa'da barış ve çatışma arasındaki duvarı yıkarak, Ukrayna'daki savaşı durdurmaya çağırdı.

Haberin Devamı

ABD eski Başkanı Ronald Reagan'ın son Sovyet lideri Mihail Gorbaçov'a Berlin Duvarı ile ilgili çağrısını hatırlatan Zelenskiy, "Ben de öyle diyorum size, sevgili Scholz: Bu duvarı yıkın" dedi. Ülkesi Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne katılacağını vurgulayan Zelenskiy, milletvekillerine yaptırımların çok geç geldiğini söyleyerek, AB ülkelerinin işgalden önce harekete geçmemesini de eleştirdi.

Almanya, Rus işgali öncesi Ukrayna'ya yalnızca ekonomik yardımda bulunmuş ve gönderdiği miğferler büyük eleştiri konusu olmuştu. Ülkenin İkinci Dünya Savaşı'nda oynadığı rol nedeniyle silah yardımında bulunmadığını belirten Almanya, Rus askerlerinin Ukrayna topraklarına girmesiyle politikasında radikal bir değişikliğe gitti. Ukrayna'ya binlerce tanksavar ve silah sevk eden Berlin yönetimi, orduyu modernleştirmek için de bu yıl 100 milyar euro harcayacak. Almanya'nın ABD'den F-35 jetleri satın alacağı hafta içinde açıklandı.

Haberin Devamı

AFGANİSTAN VE IRAK'TAN FAZLA KAYIP

11.35 : Amerikan New York Times gazetesi, Rusya'nın geride kalan üç haftalık Ukrayna işgalinde 7 binden fazla asker yitirdiğini duyurdu. New York Times'a göre, 7 bin rakamı ABD'nin 20 yıllık Afganistan ve Irak işgallerinde kaybettiği askerden daha fazla. Halihazırda 150 bini aşkın askeri Ukrayna topraklarına gönderen Rusya lideri Vladimir Putin'in yaralı asker sayısının ise 14 bin ila 21 arasında olduğu tahmin ediliyor.

Rusya'nın tüm ordusundaki taarruz güçlerinin dörtte üçünü Ukrayna'nın işgalinde görevlendirdiği bildiriliyor. Haberini üst düzey bir ABD'li yetkiliye dayandıran Voice of America'nın kıdemli güvenlik muhabiri Jeff Seldin ise, Rus ordusunun her gün kayıp verdiğini aktarıyor. Rusya, şimdiye kadar yaklaşık 500 askerinin öldürüldüğünü kabul etmek zorunda kaldı. Ancak özellikle sosyal medyada, Ukrayna'da öldürülen Rus askerlerinin cenaze törenlerini gösteren yüzlerce fotoğraf paylaşılıyor. Bunlardan bazıları rütbeli ve üst düzey askerler.

Ukrayna, Çarşamba günü 13 bin 800 Rus askerinin öldürüldüğünü açıklamıştı. Yüzlerce tank ve binlerce zırhlı aracın yok edildiğini belirten Kiev yönetimi, düşürülen savaş uçağının sayısını ise 84 olarak veriyor. Washington Post'un güvenlik muhabiri Dan Lamothe ise, "Pentagon'a göre Rusya ilk kez cephede ölen askerlerin yerine yenilerini konuşlandırmayı tartışıyor" diyor. İşgalin başlangıcından bu yana Rusya'nın Ukrayna topraklarına 980 füze ateşlediğini bildiren Lamothe, füze sayılarının her gün artış gösterdiğini kaydediyor.

Haberin Devamı

BELARUS'TA MORGLAR DOLDU, CESETLER TRENLERLE TAŞINIYOR

11.30 : Amerikan teknoloji firması Maxar, Ukrayna'daki işgali birçok cepheden gösteren yeni uydu fotoğraflarını yayınladı. Fotoğrafların çekildiği yerler arasında Harkov, Çernigiv, Mariupol, Herson, Sumi ve Belarus bulunuyor.
Uydu fotoğrafları, Putin'in kuzey cephesini açtığı Belarus'a ek helikopterler konuşlandırdığını gösterdi. Saldırı ve asker sevkiyatı için kullanılacak sınıfta helikopterler dikkat çekiyor.

İşgalden önce tatbikat bahanesiyle 30 bini aşkın Rus askerini ağırlayan Belarus'ta kurulan devasa bir sahra hastanesi de uydunun kadrajına girdi.Uydu fotoğraflarındaki hastanenin kurulduğu Naroulia, Ukrayna sınırına oldukça yakın konumda. 8 bin nüfuslu kasaba Naroulia'da yaşayanlar, hastanedeki morgun Rus askerlerinin cesetleriyle dolu olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Belarus'a getirilen asker cesetleri Rusya'ya tren ya da uçaklarla taşınıyor. Mazyr'daki bir istasyondan hareket eden trende, sayısı tahmin edilemeyecek kadar üst üste konulmuş asker cesedi vardı. Belaruslu doktorlar ise, ölü ya da yaralı Rus askerlerine ilişkin bilgi verdikleri takdirde işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.

14 Mart tarihinde çekilen bir başka karede, Belarus'un güneyindeki Naroulia'daki bir otoyolda bir Rus konvoyu var.

11.20 : Ukrayna, güneydoğudaki kuşatma altındaki Mariupol de dahil olmak üzere ülkenin farklı şehirlerinden dokuz 'insani geçiş koridoru' açmak istiyor. Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk yaptığ açıklamada, hükümetin bugün bu geçiş koridorlarını açmayı umduğunu söyledi.

10.10 : Rus güçleri kuşatma altındaki Mariupol kentinde sayısı 1000'i aşan sivilin sığındığı bir tiyatroyu bombaladı. Mariupol yetkilileri, vurulmadan önce yaklaşık 1000 ila 1200 sivilin tiyatroda olduğunu söylüyor. Saldırıda hayatını kaybedenler çok sayıda kişinin cesetlerini yan yana gösteren fotoğraflar, uluslararası haber ajansları tarafından servis edildi. Bombardımanın ardından yaralı sayısı henüz bilinmiyor.

Haberin Devamı

BBC'ye konuşan Mikolayiv Valisi Oleksandr Senkeviç: "Buna Rus Nazizmi derdim çünkü insanları öldürüyorlar. Ukrayna'yı 'Nazilerden' ya da 'askerden arındırmaya' çalıştıklarını söylüyorlar. Bu doğru değil çünkü sadece sivilleri öldürüyorlar. Demek ki, kanın tadını seviyorlar" dedi.

10.00 : İngiltere Savunma Bakanlığı, bu sabah yayınladığı bilgi notunda Ukrayna'daki Rus birliklerinin ilerleyişinin tüm cephelerde büyük oranda durduğunu kaydetti. İngiltere'ye göre Rus işgalciler karada, havada ve denizde mümkün olabilecek en az oranda ilerleyebildi, ağır kayıplar vermeye devam ediyorlar. Daha önce de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkesinin Rus güçlerinin kasten sivilleri hedef alıp almadığı konusunu 'yakından incelediklerini' söylemişti.

09.20 : Ukrayna'nın başkenti Kiev, Perşembe günü sabaha karşı büyük bir patlamayla sarsıldı. 16 katlı bir apartman, Rusya'nın ateşlediği bir füzeyle yerel saatle 05.02'de vuruldu. Ukraynalı yetkililer, en az bir kişinin öldüğü saldırıda üç sivilin de yaralandığını bildiriyor. Kurtarma ekipleri, yaklaşık 30 insanı alev topuna dönen binadan tahliye etmeyi başardı.

07.15 : Baş balerin Olga Smirnova, savaş karşıtı açıklamalarının ardından Bolşoy Balesi’nden ayrıldı. Smirnova, dünyanın en eski balelerinden olan Moskova merkezli Bolşoy Balesi’nin baş dansçılarındandı. "Bütün hücrelerimle savaşa karşı çıkıyorum" diyen Smirnova, Hollanda Ulusal Balesi’ne katıldı. Hollanda’daki dans topluluğundan yapılan açıklamada savaş karşıtı açıklamalarının ardından Smirnova’nın Rusya’da kariyerine devam etmesinin imkanının kalmadığı belirtildi.

Bu ayın başında Telegram’dan Smirnova, bugüne kadar Ruslarla ve Rus kültürüyle hep gurur duyduğunu, ancak bu yaşananların ardından şimdi ile geçmiş arasında bir sınır oluştuğunu söylemiş; “İnsanların öldüğünü, başlarını soktukları çatılarını kaybettiklerini ve evlerini terk ettiklerini görmek çok acı” demişti.

BİDEN, PUTİN'E İLK KEZ 'SAVAŞ SUÇLUSU' DEDİ

07.00 : ABD Başkanı Joe Biden, ilk kez Rusya lideri Vladimir Putin'i 'savaş suçlusu' diye tanımladı. Şimdiye dek Biden yönetimi bu tanımlamayı, doğrudan sorulduğunda bile kullanmaktan kaçırıyordu. Biden Beyaz Saray'daki bir etkinlikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Putin için "Bence bir savaş suçlusu" dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise, Biden'ın sözleri sorulduğunda Biden'ın 'kalpten ve televizyonlarda gördügü, acımasız bir diktatörün yabancı bir ülkeyi işgali sırasındaki barbarca hareketlerinden' bu sözleri söylediğini belirtti. Ancak Psaki, 'savaş suçu' iddialarının Dışişleri Bakanlığı tarafından 'yasal süreçte' incelenmeye devam ettiğini belirtti.

TASS Haber Ajansı'na göreyse, Kremlin Biden'in sözlerinin 'kabul edilemez ve affedilemez bir söylem' diye tanımladı.