Dünya Rusya'nın zafer umutları azalıyor! Hepsi bir bir görevden alındı...

Rusya'nın zafer umutları azalıyor! Hepsi bir bir görevden alındı...

22.05.2022 - 11:03 | Son Güncellenme:

24 Şubat'ta Putin'in emriyle başlayan savaşta Rusya'nın umutları her geçen gün azalırken işgalci birlikler barin bir taktik değişikliğine gitti. Bu arada Putin'in bozguna uğrayan birliklerinin başındaki üst düzey yetkililerin fişini çektiği haberleri gelirken, Pentagon yetkilileri bu bilgileri doğruladı.

Rusyanın zafer umutları azalıyor Hepsi bir bir görevden alındı...

Görünürde sonu olmayan bir savaşa saplanan Rus ordusu, komutanlarını ateşleyerek, muharebe birimlerini daha küçük oluşumlara bölerek ve topçu ve diğer uzun menzilli silahlara olan güvenini iki katına çıkararak Ukrayna'daki saldırısını canlandırmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

PUTİN HEDEF KÜÇÜLTTÜ

Değişim, Rus ve Amerikalı yetkililerin Moskova için hızlı ve kesin bir zafer öngörülerinden yaklaşık üç ay sonra geldi. 24 Şubat'ta işgalin başlamasından, binlerce Rus askerinin hayatını kaybetmesi ve büyük kayıplar vermesinden bu yana yaşanan başarısızlıklardan sonra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin sürdürülemez, gerçekçi olmayan ve muhtemelen kazanılamaz olarak görülen savaştaki hedeflerini daralttı.

"ÇARESİ YOK"

Bu değerlendirme, Batılı istihbarat yetkilileri ve savaşı yakından takip eden bağımsız analistler de dahil olmak üzere pek çok gözlemcinin ortak fikri. Estonya Dış İstihbarat Teşkilatı genel müdürü Mikk Marran, Rusya'nın Ukrayna'da askeri, siyasi ve ahlaki olarak kaybettiğini söyledi. Marran, "Savaş alanına baktığımızda, Rusya'nın konvansiyonel kapasitesi zaten fazlasıyla gerilmiş durumda" dedi. "Rus insan gücü ve teçhizatındaki kayıplar, şimdiye kadar gördüğümüz harekât temposunda sürdürülebilir değil." Marran, Rusya ordusunda tam kapsamlı bir seferberlik başlatılmadıkça, "görünürde çaresi yok" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ÜST DÜZEY KOMUTANLAR BİR BİR GÖREVDEN ALINIYOR

Her ne kadar Rus askeri yetkilileri, savaşı kazanmaktan gittikçe uzaklaştıklarını farketmeye başlamış olsa da, Putin hala Ukrayna'nın Donbas bölgesinden batı liman kenti Odessa'ya ve komşu Moldova'da ayrılıkçı bir cumhuriyet olan Transdinyester'e kadar her şeyi kontrol etmeye kararlı.

Estonyalılar, işgalden önce bile, Rusya'nın Ukraynalılardan önemli bir direnişle karşı karşıya kalacağını uzun zamandır tahmin ediyordu. Pentagon'un son değerlendirmesine göre ise, savaş hızlanıp Rusya'nın kazanımları düzensiz bir şekilde ilerlerken üst düzey komutanlarından bazıları görevden alındı. İngiliz Savunma Bakanlığı'na göre bunların arasında, 1. Muhafız Tank Ordusu'nun kuzeydoğudaki Harkov kentini ele geçirme konusundaki başarısız çabalarına başkanlık eden Korgeneral Serhiy Kisel ve Rusya'nın Ukrayna kuvvetleri amiral gemisi Moskva'yı batırdığında Karadeniz filosu komutanı olan Koramiral Igor Osipov da var.

Rusyanın zafer umutları azalıyor Hepsi bir bir görevden alındı...

Haberin Devamı

Rusya donanmasına indirilen bu alçaltıcı darbe, Ukrayna'nın yaptığı Neptün gemisavar füzeleri kullanılarak gerçekleştirildi. O zamandan beri Kiev'deki yetkililer, Batılı ortaklardan benzer silahlara yönelik taleplerini artırdı.

Üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, savaşla ilgili en son istihbarat değerlendirmelerine göre ve isminin açıklanmaması koşuluyla, “çeşitli seviyelerdeki Rus komutanların görevlerinden alındığını” doğruladı.

YAPTIRIMLAR VURDU

Bu arada Rusya'nın ulaştırma bakanı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya'ya yönelik yaptırımların ülkenin nakliye ve nakliye lojistiğinin "pratik olarak kırılmasına" neden olduğunu söyledi.

Ancak savunma bakanı, ordusunun ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından Ukrayna'ya sağlanan çok sayıda silahı imha ettiğini iddia etti. Bir Pentagon sözcüsü Washington Post'a ABD'nin Rusya'nın iddiası hakkında yorum yapmadığını söyledi.

RUSYA'DAN PEŞ PEŞE YASAKLAR

Rusya ayrıca siyasi kampanyasını hızlandırarak Başkan Biden ve Başkan Yardımcısı Harris de dahil olmak üzere yaklaşık 1000 Amerikalının ülkeye girişini kalıcı olarak yasakladı. Yasaklananların listesi, ölen milletvekilleri ve aktör Morgan Freeman da dahil olmak üzere çok çeşitli yetkililer ve vatandaşları içeriyor.

Haberin Devamı

ABD, Ukrayna'ya ağır topçu, insansız hava araçları ve tanksavar füzeleri de dahil olmak üzere milyarlarca dolarlık askeri teçhizat göndermeye devam ediyor. Biden Cumartesi günü Ukrayna'ya 40 milyar dolarlık yeni askeri ve insani yardım paketini imzaladı.

PUTİN KÜÇÜK HEDEFLER PEŞİNDE

ABD istihbaratına göre Putin, her biri 500 ila 800 personelden oluşan 100'den fazla tabur taktik grubunu Ukrayna'ya yerleştirmiş olsa da, ABD istihbaratı bunların Donbas'ta çok az ilerleme kaydettiğini gösteriyor. Rus ordusunun bazı birimleri bölerek köylere ve mezralara daha küçük muharebe ekipleri gönderdiğine dair kanıtlar var. Pentagon, Putin'in daha küçük yerel hedefler peşinde koştuğunu belirtti.

Rusyanın zafer umutları azalıyor Hepsi bir bir görevden alındı...

Rusya güneyse, büyük bir liman kenti olan Mariupol'un ve daha küçük olan Kherson kentinin kontrolünü alarak iki önemli zafer elde etti. Savaştan önce yaklaşık 500 bin kişiye ev sahipliği yapan Micholeiv, yakınlarda haftalarca süren şiddetli çatışmalara rağmen ulaşılamaz bir hedef oldu.

Haberin Devamı

ORDUDA MORALLER BOZUK

Ukrayna savaşını inceleyen eski bir ABD Ordusu subayı olan Scott Boston, Rus ordusunda Moskova'nın hedeflerini baltalayan büyük moral sorunları olduğunu söylüyor. Bazı birimlerin emirleri yerine getirmeyi reddetmesinin yanı sıra Rusya'nın güçlerini yeterince donatma ve beslemedeki başarısızlığını da vurguluyor. Pentagon'a göre Rusya, son haftalarda Donbas'ta günde sadece birkaç kilometre ele geçirdi. Bu hızla, saldırının bir yıl daha devam edebileceği tahmin ediliyor.

ABD subayı Boston'a göre Rus liderler, harekatlarının bocaladığını fark edebilirler, ancak yine de savaşı kaybettiklerini kabul etmekte zorlanıyorlar. Bu ayın başlarında, Ruslar Donbas'ta Siverskyi Donets Nehri'ni geçmeye çalışırken düzinelerce Rus savaş aracı Ukrayna kuvvetleri tarafından imha edildi. Saldırıda yüzlerce Rus askerinin öldürüldüğü tahmin edilirken, Rusya'nın başarısızlığının da altını çiziyor.

RUSYA'DA LİDERLİK SORUNLARI

Rus askeri uzmanı ve Dış Politika Araştırma Enstitüsü'nün kıdemli bir üyesi olan Rob Lee, Rus birliklerinin hem kendi taktik hataları hem de Ukraynalıların Severodonetsk yakınlarında işgalcileri bozguna uğratması gibi durumlar nedeniyle adım adım yenilgiye yaklaştığını vurguluyor. Lee, Rusların yaptığı taktiksel hataların 74. Motorlu Tüfek Tugayı'na pahalıya mal olduğunu, tahmini 485 can kaybı ve 80 parça ekipmanın kaybedildiğini aktardı. Lee, yakınlardaki Ukrayna güçlerini kuşatmak için yapılan başarısız girişim hakkında, "Bu hala liderlik sorunlarının olduğunun bir göstergesi" dedi.

Rusyanın zafer umutları azalıyor Hepsi bir bir görevden alındı...

Boston, Rusların "Son 10 yılda öğrenmeye çalıştıkları her şeyi terk edip daha rahat oldukları eski tarza dönmüş gibi göründüklerini" söyledi ve "Açıkçası, 1944'teki Kızıl Ordu, bu Rus ordusundan gördüklerimizin çoğundan daha fazla ateş ve manevra kabiliyetine sahipti ve nedenini anlamıyorum" ifadelerini kullandı.