Dünya Sahte fotoğraflar ABD’yi karıştırdı!

Sahte fotoğraflar ABD’yi karıştırdı!

24.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yapay zeka tarafından üretilen ve Trump’ı yaka paça gözaltına alınmış olarak tasvir eden fotoğraflar Twitter’da çok sayıda kullanıcı tarafından gerçek sanılınca ortalık karıştı...

Sahte fotoğraflar ABD’yi karıştırdı

ABD eski başkanı Donald Trump’ın hakkındaki dava nedeniyle gözaltına alınma olasılığı, ülkede kargaşa çıkarmaya yetti. Trump, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Salı günü gözaltına alınacağını duyurmuş, taraftarlarını ayaklanmaya çağırmıştı. Salı günü geldi ve geçti, ancak Trump gözaltına alınmadı.

Haberin Devamı

Trump’ın porno film oyuncusu Stormy Daniels’a ilişkileri konusunda “sus payı” ödediği iddiasıyla ilgili devam eden soruşturma için bir araya gelecek büyük jürinin toplantısı da iptal oldu. Toplantıda, Trump hakkında iddianame hazırlanması konusunda karar alınması bekleniyordu. Jürinin, ne zaman yeniden toplanacağı ise henüz bilinmiyor. Jürinin iddianame hazırlanması yönünde karar alması halinde Trump’ın gözaltına alınması ve sorguya getirilmesi bekleniyor.

ŞAKA AMAÇLI YAPTI

Ancak daha bu gerçekleşmeden Twitter’da bazı hesaplardan yayılan sahte görüntüler ortalığı karıştırmaya yetti.

“Deepfake” yöntemiyle üretilen fotoğraflarda, Trump’ın polis tarafından yaka paça gözaltına alındığı görülüyor. Kareler, sosyal medyada viral olurken, bu sahte görüntüler çoğu kişiyi kandırmayı başardı. “New York Post” gazetesi, “Trump’ın tutuklandığını gösterdiğini iddia eden ürkütücü deepfake fotoğraflar yayınlandı” başlığıyla durumu aktardı. “Washington Post” gazetesi de, yaşananların “yapay zekanın yok edici gücünü gözler önüne serdiğini” belirten bir haber yayımladı.

Haberin Devamı

Görüntülerin ortaya çıkış hikayesi ise ilginç. Bellingcat araştırmacı gazetecilik kurumunun kurucusu Eliot Higgins, şaka amaçlı olarak yapay zekaya Trump’ın gözaltına alınırken görüntülerini üretmesini istedi ve ortaya bu fotolar çıktı. Fotoların fazla ilgi çekmeyeceğini düşünen Higgins, oldukça yanılıyordu. Zira, Twitter’da fırtınalar koparan fotoğraflar Trump taraftarlarını çileden çıkarttı. Çoğu kişi fotoların gerçekliğine inandı ve olaylar büyüdü. Komplo teorilerinin çok sayıda kişiye ulaşabildiği günümüzde bu sahte fotoğraflar, sosyal medya üzerinden manipülasyon yetisinin ne boyutlara ulaştığının bir gösterisi oldu.

Söz konusu dava, Trump’ın gözaltına alınması halinde, ABD tarihinde ilk kez eski ya da görevdeki bir ABD Başkanı’nın gözaltına alınmasıyla kayda geçecek.