Dünya Bu, soykırım değilse ne? 'Savaş yayılır' korkusu

Bu, soykırım değilse ne? 'Savaş yayılır' korkusu

22.10.2023 - 06:58 | Son Güncellenme:

İsrail’in 7 Ekim’de Gazze Şeridi’nde başlattığı harekatta ölenlerin sayısı 4.385’e yaralıların sayısı 13 bin 561’e ulaştı. Birleşmiş Milletler bünyesinedeki insan hakları uzmanları, artık giderek yükselen bir sesle İsrail’in Gazze’de insanlığa karşı suç işlediğini, bölgenin bir soykırım tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dillendirmeye başladı.

Bu, soykırım değilse ne Savaş yayılır korkusu

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Birleşmiş Milletler bünyesinedeki insan hakları uzmanları, artık giderek yükselen bir sesle İsrail’in Gazze’de insanlığa karşı suç işlediğini, bölgenin bir soykırım tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dillendirmeye başladı. Garanti mekanizması Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen Barış Zirvesi’nde konuşan Dışişleri Bakanı Fidan, “Tereddütsüz olarak sivillerin öldürülmesini kınıyoruz. (İsrail) Kendisine gerçekleştirilen saldırıları, Filistinlilere yönelik korkunç bir öfke ortaya koymak için açık bir çek olarak görmemelidir” dedi; yeni bir garanti mekanizmasının tasarlanıp hayata geçirilmesini istedi.

Haberin Devamı

İsrail’in Hamas’la giriştiği savaşın bölgede Hizbullah ve müttefiki İran’ı da içerecek şekilde genişleme ihtimali büyük endişe yaratıyor.

ABD’nin Hizbullah’la çatışmayı tırmandırmama konusunda İsrail’i uyardığı öne sürülüyor. Hamas’ın İsrail kentlerine yönelik saldırıları sonrası Gazze’nin abluka altına alınması yoğun bombardımana tutulmasıyla gelişen olayların çok daha büyük bir coğrafyaya yayılması büyük bir endişe yaratıyor.

Zira İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik beklenen kara harekatı kapıdayken, kuzeydeki Lübnan sınırında artan gerginlik ve çatışma, Hizbullah ve destekçisi İran’ın bu fırsattan yararlanarak İsrail’e karşı ikinci bir cephe açma konusunda istekli olabileceğini gösteriyor. Nitekim Lübnan sınırında Hizbullah ile İsrail ordusu arasında ciddi çatışmalar yaşanırken, İsrail bölgede yaşayan sivilleri tahliye etme kararı almıştı. Bu ihtimal ABD’li yetkililerin de dikkatini çekmiş durumda. ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi, ABD’li yetkililerin İsrail’i, Hizbullah’la çatışmaya girmemeleri konusunda uyardığını yazdı. Gazete, bu hafta düzenlenen toplantılarda İsrail’e ‘Hizbullah’a savaşa girmek için bahane vermeyin’ uyarısında bulunduğunu yazdı. Gazeteye göre, Biden yönetimi İsrail’in iki cepheli bir savaşta zorlanacağını ve böyle bir çatışmanın hem ABD’yi hem de İran’ı içine çekebileceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

Bu tavsiyeler, hem ABD Başkanı Biden’ın hem de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in ziyaretleri sırasında dillendirildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun da bu fikre soğuk bakması nedeniyle korkular şimdilik azalmış olsa da endişeler sürüyor.

İSRAİL, BU KEZ DE PAZAR YERİNİ VURDU

İsrail-Hamas çatışmalarında 15’inci gün geride kalırken, İsrail ordusu Gazze Şeridi’ndeki hava saldırılarına devam ediyor. Filistin kaynaklarına göre, İsrail ordusu yaklaşık 100 bin kişinin kuzeydeki İsrail bombardımanından kaçarak yerleştiği Nusayrat mülteci kampında bir pazara hava saldırısı düzenledi. Saldırıda ilk belirlemelere göre 13 kişi hayatını kaybetti. Bölgede büyük bir yıkıma neden olan saldırı nedeniyle ambulans ve sivil savunma ekiplerinin bölgeye girişinde güçlük yaşandı.

Haberin Devamı

Bu, soykırım değilse ne Savaş yayılır korkusu

HAREKATI ERTELEME BASKISI VAR

Gazze Şeridi’ne kara harekatını ertelemesi için İsrail’e uluslararası baskı yapıldığı öne sürülüyor. İsrail merkezli Kanal 12 televizyonunda yayınlanan konuya dair habere göre Filistinli grupların elindeki esirlerin serbest bırakılması amacıyla yürütülen müzakereler sonlanana kadar Gazze’ye yönelik kara harekatını ertelemesi yönünde İsrail’e uluslararası baskı yapılıyor.

Nitekim ABD’den konuyla ilgili gelen mesajlar da karışık. ABD Başkanı Joe Biden, ‘İsrail’in Gazze’ye olası kara saldırısını daha fazla rehine çıkana kadar ertelemesi gerekip gerekmediğini’ soran bir muhabirin sorusuna ‘evet’ şeklinde cevap verdi. Ancak daha sonra Beyaz Saray geri adım attı ve Biden’ın uzakta olduğu için soruyu duymadığını ve bu nedenle ‘evet’ dediğini açıkladı.

Bu, soykırım değilse ne Savaş yayılır korkusu

BİDEN: HAMAS İSRAİL-SUUDİ YAKINLAŞMASINI HEDEF ALDI

ABD Başkanı Joe Biden, Hamas’ın İsrail’e saldırıları sonrası birçok uzman tarafından dile getirilen bir konuyu yeniden gündeme taşıdı. Biden, Cuma günü yaptığı konuşmada, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırılarıyla İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkileri normalleştirme çabalarını hedef aldığını öne sürdü. Biden, “Hamas’ın İsrail’e saldırmasının nedenlerinden biri, Suudilerle masaya oturacağımı bilmeleriydi. Suudiler İsrail’i tanımak istiyordu” ifadelerini kullandı. İsrail’in Suudi Arabistan’la olan yakınlaşmasının Hamas’ı rahatsız ettiği ve İsrail’e yönelik saldırıyı bu yakınlaşmayı baltalamak adına düzenlediği bir süredir uzmanlar tarafından dile getirilen bir iddiaydı. Nitekim Riyad, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sonrası İsrail ile normalleşme sürecini dondurdu. İsrail’in Suudi Arabistan ile yakınlaşması İran’ı da oldukça rahatsız eden bir gelişmeydi.

Haberin Devamı

Ölü sayısının 1.756’sı çocuk 4.385’e yükseldiği bir ortamda Gazze’de yaşananları “soykırım” diye tanımlayanların sayısı artıyor.