Dünya Savaşta şok anlar! Askerler kendi arkadaşlarını vurdu

Savaşta şok anlar! Askerler kendi arkadaşlarını vurdu

14.06.2023 - 09:30 | Son Güncellenme:

Kremlin'de savaş muhabirleri ve askeri blogger'ları ağırlayan Putin, öldürülen generale hiç değinmedi. Yayımlanan görüntüler ise, kurşuna dizme ve balyozla infazdan sonra yeni bir dehşeti kanıtlıyor.

Savaşta şok anlar Askerler kendi arkadaşlarını vurdu

On altıncı ayını doldurmasına yalnızca günler kalan savaşta karşı taarruz tüm hızıyla sürerken, Ukraynalılar füze saldırısında bir Rus generali daha öldürdü. Ukrayna ordusunun işgalcilerden geri aldığı köylerin çevresinde devam eden şiddetli çatışmalarda, Rus Tümgeneral Sergey Goryachev vuruldu.

Haberin Devamı

Çatışmalar Zaporijya ve Donetsk arasında kalan güneydoğu cephesinde yoğunlaşırken, Rusya lideri Vladimir Putin Kremlin'in sahaya sürdüğü savaş muhabirleri ve askeri bloggerlarını toplayıp yine 'Üçüncü Dünya Savaşı'nı ima etti. Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah göndermeyi bırakmasını isteyen Putin, "ABD'de Üçüncü Dünya Savaşı'nı istemeyen çok insan var" dedi.

Ukrayna'nın karşı taarruzzunun başarısız olduğunu, 10 kat fazla kayıp verdiğini ileri süren Rus lider, cephede savaşan Polonyalı paralı askerlerin bulunduğunu da savundu. Putin'in daha önce de defalarca dile getirdiği görüşleri ve tehditleri arasında en dikkat çekici olanı, Moskova'nın Ukrayna'ya dair bir 'barış planı' olduğuydu.

Savaşta şok anlar Askerler kendi arkadaşlarını vurdu

Ukrayna'daki işgali yakından izleyen Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW), son olarak tam bir yıl önce yine Kremlin yanlısı savaş muhabirleri ve askeri blogger'larla bir araya gelen Putin'in söz konusu grubun otoritesini daha da artırmayı planladığını bildiriyor. Vladimir Putin, savaşa desteğin devam etmesi ve milliyetçi gruplara ulaşmak için askeri blogger ve savaş muhabirlerini kullanıyor.

Haberin Devamı

24 Şubat 2022'de başlayan işgalde fazlasıyla öne çıkan Kremlin destekli muhabir ve bloggerlar, son olarak general Goryachev'in öldürüldüğünü duyurdu.

Savaşta şok anlar Askerler kendi arkadaşlarını vurdu

KURŞUNA DİZME, BALYOZLA İNFAZ

Bir insansız hava aracı tarafından yakalanan ve Telegram'da yayınlanan görüntüler ise, Rus ordusunun cephede Moskova'nın anlatısının aksine zor durumda olduğunu gösterdi.

Online yayınlanan videolar düzinelerce askerin mevzilerini terk ederek tarlalarda 'kaçıştığını' ortaya koydu. Video görüntülerinde kaçan askerlerin bitkin halleri ve zar zor ayakta durabildikleri dikkatlerden kaçmadı.

Kayıtta ayrıca, Rus askerlerinin silahlarını en az yedi 'yoldaşlarının' bulunduğu yöne çevirerek birkaç el ateş ettiği görüldü.

'KİMSE GERİ DÖNEMEZ'

Rus ordusunun bariyer birlikleri, cepheden kaçan firari askerleri vurmak için görevlendirilmiş bir birim. Savaştan kaçan askerler ise, çoğunlukla yakalandıkları yerde kurşuna diziliyor.

Geçmişte Sovyetler Birliği diktatörü Joseph Stalin, İkinci Dünya Savaşı'nda 'Kimse Geri Dönemez' buyruğunun bir parçası olarak 'bariyer birlikleri' kullanmıştı.

Haberin Devamı

Savaşın aylardır devam ettiği doğudaki Bakhmut'ta ise taraflar on binlerce kayıp verirken, Wagner Grubu lideri Yevgeny Prigozhin, alenen asker kaçaklarını idam etmekle tehdit etti. Ukrayna tarafına katılan ancak daha sonra Rusların ele geçirdiği iki Wagner asker kaçağı, başlarına vurulan balyozla infaz edildi.

Savaşta şok anlar Askerler kendi arkadaşlarını vurdu

ODESA'YI SARSAN PATLAMALAR

Rus ordusu ise bu kez füzeleriyle Karadeniz kıyısındaki liman kenti Odesa'yı hedef aldı. Stratejik liman şehrine doğru ateşlenen Kalibr füzelerinden ikisi hava savunma sistemleri tarafından gökyüzünde imha edildi ancak biri sivillerin yaşadığı bölgeye isabet etti.

Bir iş merkezi, bir eğitim kurumu, restoranlar ve dükkanların bulunduğu bölgede en az üç kişi hayatını kaybetti. Ukraynalı yetkililer en az 13 kişinin de yaralandığı bilgisini verdi. Füze saldırısında ayrıca bir perakende zincirine ait depo vuruldu, büyük bir yangın çıktı. Kurtarma ekipleri, enkaz altında kalanları çıkarmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, bu sabah yaptığı açıklamada Salı gününü Çarşamba'ya bağlayan gecede üç Rus füzesi ve dokuz drone'un başarıyla düşürüldüğünü aktardı. Düşürülen füzelerin tamamı Odesa semalarında hedef alındı.

Savaşta şok anlar Askerler kendi arkadaşlarını vurdu

HOLLANDA'DAN F-16 ÇIKIŞI 

ABD'nin yeni silah göndermeye hazırlandığı Ukrayna, bir yandan da Washington'ın vereceği F-16 kararını bekliyor. Aylardır Amerikan üretimi F-16 savaş uçaklarını talep eden Ukrayna, son olarak Avustralya'dan F-18 jetlerini istedi.

Hollanda ise, bu yaz Ukraynalı pilotları F-16'ları eğitmeye başlayabileceğini açıkladı. Hollanda Savunma Bakanı Kaisa Ollongren, mümkün olan en kısa sürede F-16 eğitiminin başlayacağı mesajını verdi.