Dünya Şeker Adam filminin yönetmeni Nia DaCosta tarih yazdı

Şeker Adam filminin yönetmeni Nia DaCosta tarih yazdı

06.09.2021 - 15:37 | Son Güncellenme:

Sinemada kadın yönetmenlerin yükselişi sürerken, geçen hafta gösterime giren korku filmi Şeker Adamın Laneti'nin yönetmen koltuğunda oturan Nia DaCosta, kelimenin tam anlamıyla tarih yazıyor.

Şeker Adam filminin yönetmeni Nia DaCosta tarih yazdı

Çocukluğumuzda aynaya bakarak beş kez "Şeker Adam" demek, büyük bir cesaret isterdi. Çünkü 90'lı yılların kült korku filmini izlemiş ve fazlasıyla etkilenmiştik. Şimdiyse ilk filmin devamı niteliğindeki Şeker Adam'ın Laneti hem bugünün çocuklarını hem de yetişkinlerini korkutuyor. Filmin gişede yakaladığı büyük başarının ardında ise yönetmen koltuğundaki Nia DaCosta var.

Haberin Devamı

Universal Pictures, önceki gün yaptığı açıklamada, geçen hafta gösterime giren Şeker Adamın Laneti filminin yönetmeni Nia DaCosta'nın ABD gişesinde en üst sırada yer alan ilk siyahi kadın yönetmen olduğunu duyurdu.

1992 tarihli ilk Şeker Adam filminin devamı olan korku filmi, hafta sonu 22 milyon doların üzerinde hasılat elde etmeyi başardı. Film aynı zamanda Ava DuVernay'nin yönettiği "A Wrinkle in Time" adlı siyahi kadın yönetmenin ardından, üç günde ikinci en yüksek hasılatı yapan ikinci film oldu.

22 MİLYON DOLAR HASILAT

Şeker Adam filminin yönetmeni Nia DaCosta tarih yazdı

DaCosta, filmi Jordan Peele ve Win Rosenfeld ile birlikte yazdı. "Şeker Adam"ın bu versiyonu, beyaz bir kadına aşık olduğu için öldürülen siyahi bir adamın hikayesini anlatıyor ve uğradığı ırkçılığın da altını çiziyor.

Haberin Devamı

Şeker Adam filminin yönetmeni Nia DaCosta tarih yazdı

DaCosta, New York Times ile yakın tarihli bir röportajda, Peele ile işbirliği yapma fırsatını memnuniyetle karşıladığını söyledi ve "Jordan Peele'in filminde ortak yazar ve yapımcı olduğu için gerçekten heyecanlandım. Bu süreçte gerçekten güvende hissettim çünkü onun büyük bir hayranıyım." ifadelerini kullandı.

DaCosta'nın sıradaki filmi, Marvel Studios için 2019'da yayınlanan "Kaptan Marvel"ın devamı niteliğindeki "The Marvels" olacak. "Şeker Adam" ise şu anda sinemalarda izlenebilir.

2018 yılında ilk uzun metrajlı filmi olan Küçük Orman'ı çeken Nia DaCosta'nın başarısı, son yıllarda hatırı sayılır işlere imza atan ve ödülleri silip süpüren kadın yönetmenleri akıllara getirdi.

Şeker Adam filminin yönetmeni Nia DaCosta tarih yazdı

Chloé Zhao

Bunlardan ilk akla gelen, Nomadland ile hem en En İyi Film, hem de En İyi Yönetmen ödülünü kazanmayı başaran 39 yaşındaki Chloé Zhao. 2011 yılına kadar dört kısa film çeken Zhao, üçüncü uzun metrajıyla Akademi Ödülü'nü kucaklamayı başardı. Zhao, En İyi Yönetmen ödülünü almayı başaran ikinci kadın yönetmen olarak tarihe geçti. Zhao'nun kendi yazıp yönettiği bağımsız film The Rider da pek çok ödülün sahibi olmuştu.

Şeker Adam filminin yönetmeni Nia DaCosta tarih yazdı

Emerald Fennell

“Promising Young Woman” ilk yönetmenlik denemesi olmasına rağmen, Emerald Fennell sinemaya yabancı değil. Aynı zamanda oyuncu ve yazar olan Fennell, on yıldan fazla bir süredir Hollywood'da çalıştı. Fennell, BBC'nin hit dizisi “Killing Eve”deki çalışmasıyla Emmy Ödülü'ne aday gösterilen bir yazar ve bir çocuk yazarı. Fennell şu anda Andrew Lloyd Webber ile “Cinderella” müzikali üzerinde çalışıyor.

Haberin Devamı

Şeker Adam filminin yönetmeni Nia DaCosta tarih yazdı

Regina King

Regina King, Hollywood'da tanınmış bir yüz. King'in kariyeri, “American Crime” ve “Watchmen” adlı televizyon dizilerindeki ödüllü performansların yanı sıra “If Beale Street Could Talk” filmi de dahil olmak üzere otuz yıla yayılıyor. King'in ilk yönetmenlik filmi “One Night in Miami”, ona Zhao ve Fennell'in yanı sıra en iyi yönetmen dalında Altın Küre adaylığı kazandırdı.

Şeker Adam filminin yönetmeni Nia DaCosta tarih yazdı

Ava DuVernay

Ava DuVernay ilk olarak 2012 yapımı “Middle of Nowhere” filmiyle Hollywood'da adından söz ettirdi. Film ona Sundance'te yönetmenlik ödülü kazandırdı. DuVernay, bu ödülü kazanmayı başaram ilk siyahi kadın oldu. Aradan yalnızca iki yıl geçtiğinde ise DuVernay, "Selma" ile En İyi Yönetmen dalında Altın Küre'ye aday gösterilen ilk siyahi kadın oldu. 2017 yılında “13th” adlı filmiyle en iyi belgesel dalında Oscar'a aday gösterildi. Daha yakın zamanlarda, DuVernay beyaz ekrandaki başarılı performansıyla dikkat çekti. DuVernay, ödülleri silip süpüren etkileyici mini dizi "When They See Us"ta tam anlamıyla parlıyordu.

Haberin Devamı

Şeker Adam filminin yönetmeni Nia DaCosta tarih yazdı

Greta Gerwig

Greta Gerwig, sinema ve televizyonda yirmi yıl boyunca oyuncu olarak çalıştıktan sonra, 2017 yılında ilk solo yönetmenlik denemesini yaptı. Filmi "Lady Bird", en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi orijinal senaryo dahil olmak üzere beş Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. Bir sonraki projesi "Küçük Kadınlar" uyarlaması, En İyi Film ve En İyi Uyarlama Senaryo dahil olmak üzere altı Oscar adaylığı kazandı.