DünyaSıtma tedavisinde şans eseri keşif

Sıtma tedavisinde şans eseri keşif

05.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bilim insanları, her yıl 620 bin kişinin ölümüne yol açan sıtmanın insanlara bulaşmamasını sağlayacak doğal olarak oluşan bir bakteri türü keşfetti. Keşif, bir deney sırasında şans eseri gerçekleşti.

Sıtma tedavisinde şans eseri keşif

Her yıl çoğu küçük çocuklar olmak üzere yaklaşık 620 bin kişi sivrisineklerin bulaştırdığı bir hastalık olan sıtma nedeniyle hayatını kaybediyor. Sıtmaya karşı aşı geliştirildi ancak Afrika’da aşılanma oranları hâlâ çok düşük. Aşı çalışmaları ve tedaviye yönelik araştırmalar sürerken bilim insanları, sıtmanın sivrisineklerden insanlara bulaşmasını durdurmaya yardımcı olabilecek, doğal olarak oluşan bir bakteri türü keşfetti.

Haberin Devamı

Nasıl bulundu?

BBC’nin aktardığına göre, keşif bir deney sırasında, bir sivrisinek kolonisinin sıtma paraziti geliştirmediğinin fark edilmesi üzerine “şans eseri” gerçekleşti. Keşif, İspanya’da GSK ilaç şirketine çalışan bilim insanları tarafından yapıldı. Araştırmayı yürüten Dr. Janneth Rodrigues “Sivrisineklerdeki enfeksiyon oranı azalmaya başladı ve sene sonuna doğru sivrisinekler sıtma parazitiyle enfekte olmaz hale geldi” dedi.

Araştırma ekibi 2014’teki deneyin örneklerini dondurdu ve 2 yıl sonra neler olduğunu anlamak üzere bu örnekleri yeniden incelemeye başladı. Yapılan araştırmalar, çevrede doğal olarak bulunan “TC1” adlı özel bir bakteri türünün sivrisineklerin bağırsaklarında sıtma parazitinin gelişimini engellediğini ortaya koydu.

Haberin Devamı

Dr Rodrigues, “Bu bakteri sivrisineğin bağırsaklarına yerleştiğinde ömrü boyunca kalıyor. Keşfettik ki sivrisineklerdeki bulaşı azaltan şey bu bakteriymiş” dedi. Sonuçları Science dergisinde yayımlanan araştırmaya
göre, bu bakteri bir sivrisineğin parazit yükünü yüzde 73 oranında azaltabiliyor. Araştırmalar Burkino Faso’da “Sivrisinek Küresi” adı verilen kapalı bir alanda sürüyor.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler