Dünya Sızan ABD belgelerinden 'Putin'e sabotaj planı' çıktı!

Sızan ABD belgelerinden 'Putin'e sabotaj planı' çıktı!

15.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pentagon’un “gizli” ve “çok gizli” belgelerini sosyal medyadan sızdırdığı belirlenen şüpheli Teixeire, dün mahkemeye çıkarılırken, istihbarat toplayan ekiplerle yakın çalıştığı ortaya çıktı. Belgelerde Putin'le ilgili dikkat çeken bilgiler de yer aldı.

Sızan ABD belgelerinden Putine sabotaj planı çıktı

ABD’de Savunma Bakanlığı’nın “gizli” ve “çok gizli” belgelerini, internetteki bir sohbet programında sızdırdığı iddia edilen Jack Douglas Teixeira, tutuklanmasının ardından, dün Boston kentinde yargıç karşısına çıktı. 21 yaşındaki Teixeira’ya “ulusal savunma bilgilerinin izinsiz olarak saklanması ve iletilmesi”nin yanı sıra “gizli belgeleri veya materyalleri yetkisiz olarak kaldırmak ve alıkoymak” suçlamaları yöneltildi.

Haberin Devamı

Maksimum 15 yıl hapis cezası alması öngörülen suçlamalara karşılık, Teixeira’nın henüz itirazda bulunmaması dikkat çekti. Amerikan hükümetinin avukatları, Çarşamba günü yapılacak duruşmaya kadar tutuklu kalacak olan gencin tutukluluğunun devamını istedi.

AİLESİ DE ASKER KÖKENLİ

ABD’de 2010 yılındaki Wikileaks sızıntılarından bu yana en büyük güvenlik ihlali olarak nitelendirilen skandala imza attığı öne sürülen Teixeira’nın kim olduğu da merak konusuydu.

ABD Ulusal Hava Muhafızları’nın 102. İstihbarat Kanadı’nda çalışan Teixeira, biriminde en düşük rütbeli astsubay olarak görev yapıyordu. New York Times’ın aktardığına göre bu birimde, U-2 keşif uçaklarıyla RQ-4 Global Hawk ve MQ-4 Reaper drone’larının topladığı istihbaratları kaydedip işleyen ekipler de var. Ordu kayıtlarına göre Teixeira, Hava Ulusal Muhafızları’na 26 Eylül 2019’da katıldı. Ulusal Muhafızlar, ABD Hava Kuvvetleri’nin yedek bir askeri kuvveti olarak faaliyet gösteriyor.

Haberin Devamı

Yine Amerikan medyasındaki haberlere göre, Teixeira’nın ailesi de asker geçmişine sahip. Gencin üvey babasının 34 yıllık askerlik hizmetinden sonra emekli olduğu, annesinin de daha önce gaziler için çalışan bir sivil toplum kuruluşunda çalıştığı belirtiliyor. Sosyal medyada, annesinin her yıl Gaziler Günü için aile fotoğrafları paylaşması dikkat çekiyor.

Sızan ABD belgelerinden Putine sabotaj planı çıktı

Arkadaşları ise, onun orduya katılmak için çok çaba sarf ettiğini ve ülkesinin ulusal güvenliğini tehlikeye atmayacağını savunuyor. Massachusetts eyaletinde yaşayan Teixeira, önceki gün zırhlı araca bindirilerek ailesinin kır evinde FBI ajanları tarafından tutuklanmıştı. BBC’nin aktardığına göreyse, komşuları onu, tam bir “video oyunları tutkunu” ve “iyi ve akıllı bir çocuk” olarak nitelendiriyor.

Araştırmacı gazetecilik platformu Bellingcat’in incelemesine göre, ilk olarak “Thug Shaker Central” isimli sohbet odasında paylaşılan belgeler, daha sonra buradan Discord’daki “WowMao” isimli bir odaya taşındı. Belgeler, bu odada paylaşılmasının ardından hızlıca diğer sosyal medya platformlarına yayıldı. Belgeleri sızdıran “O.G” adlı kullanıcının, Teixeira olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Haberin Devamı

ÇEVRESİ PUTİN’İ SABOTE ETMEK İSTİYORMUŞ

Pentagon’dan sızan belgelerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hastalığına dair bilgiler de yer alırken, savaşı sabote etme girişimleri olan Rus yetkililerin isimleri de açığa çıktı.

İngiliz “Independent” gazetesinin haberine göre, “çok gizli” olan bazı belgelerde, Rus lideri kemoterapi tedavisindeyken, Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ve Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Partuşev’in savaşı “sabote etmek” için bir plan yaptıkları da belirtiliyor. Bu plana göre, Rusya, Taganrog’daki güçlerini Mariupol’e kaydırarak, güney cephesine odaklanmayı içeriyor.

Amerikan istihbarat bilgileri arasında Putin’in kemoterapi almasına neden olan tıbbi durumdan bahsedilmezken, uzun süredir kanser olduğu dedikoduları dile getiriliyordu. Söz konusu iddianın ise, Kremlin yetkililerine erişimi olan kimliği belirsiz bir Rus kaynaktan alındığı aktarıldı.

‘SUİKASTÇI TÜRKİYE ÜZERİNDEN KAÇTI’

Haberin Devamı

Ukrayna’daki savaş sürerken, 2 Nisan’da St. Petersburg kentindeki bir kafede bombalı saldırıyla öldürülen Kremlin yanlısı blogger Vladlen Tatarski’nin ölümünden sorumlu bir kişinin, Ermenistan üzerinden Türkiye’ye kaçtığı öne sürüldü. Independent Türkçe’nin haberine göre, Rusya’nın devlet iç güvenlik kurumu Federal Güvenlik Servisi (FSB), dün yaptığı açıklamada, Ukrayna vatandaşı Yuri Denisov’un 3 Nisan’da Ermenistan üzerinden Türkiye’ye kaçtığını iddia etti. FSB, Denisov’un suikastta kullanılan bombanın bulunduğu heykeli, tutuklanan Darya Trepova’ya veren kişi olduğunu savunuyor.