Dünya ‘Sızıntı’ iddiası

‘Sızıntı’ iddiası

15.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çin’in güneyinde bulunan, Macau ve Hong Hong gibi kalabalık nüfusa sahip şehirlere yakın olan Taishan Nükleer Santrali’nden sızıntı olduğu iddiası, dünya gündeminde ilk sıralarında yer aldı. Her şey, Taishan Nükleer Santrali’nin işletme ortağı olan Fransız şirketi Framatome’nin burayla ilgili “radyolojik tehdit” iddiasında bulunmasıyla başladı.

‘Sızıntı’ iddiası

Framatome şirketi geçen hafta ABD Dışişleri Bakanlığı’na bir rapor yolladı. Raporda, Çinli yetkililerin Taishan Nükleer Santrali’ni kapatmak zorunda kalmamak için “kabul edilebilir radyasyon seviyesini yükselttiği” ifadesinin yer aldığı bildirildi. Fransız şirketinin uyarısı üzerine ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin bölgedeki durumu incelediği, tesisin şu an için “kriz” sayılabilecek bir radyasyon seviyesine ulaşmadığı ve santral işçileriyle bölge halkı açısından tehlike oluşturmadığı kaydedildi.

Haberin Devamı

‘Olağan dışı bir talep’

ABD alarma geçilecek bir krizin yaşanmadığını belirtmesine rağmen, Çin’de ortaklığı bulunan yabancı bir şirketin Washington yönetiminden konuyla ilgili yardım istemesinin “olağan dışı” karşılandığı ifade ediliyor. Bu nedenle ABD’nin Taishan Nükleer Santrali’nde sızıntı olabileceğine yönelik bölgeden gelen raporları incelemeye devam etmesinin yanı sıra girişimlerini de sürdürdüğü bildirildi. ABD’de ulusal güvenlik konseyi bir haftada iki kez toplanırken, Fransız yetkililerle sorunun masaya yatırıldığı ve Çin ile de irtibat halinde olduğu kaydedildi.

 

Yazarlar