Gündem Son dakika... 5.8'den sonra 4.2! Bir yıl sonra aynı noktada deprem oldu

Son dakika... 5.8'den sonra 4.2! Bir yıl sonra aynı noktada deprem oldu

24.09.2020 - 17:02 | Son Güncellenme:

İstanbul'u sallayan deprem, akıllara tam bir yıl önce neredeyse tüm Marmara Bölgesi'nde hissedilen 5.8'lik sarsıntıyı getirdi. Dahası, iki depremin de merkez üssü aynı nokta.

İstanbul ve çevresini korkutan 4.2 büyüklüğündeki deprem, Marmara Denizi çevresinde hissedildi.

Haberin Devamı

Sarsıntı hemen, bir yıl önceki 5.8 büyüklüğündeki depremi akıllara getirdi. İki depremin de merkez üsleri aynı nokta. Sarsıntıların gerçekleştiği yer, Silivri ve Marmara Ereğlisi'ne yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta.

Dahası 5.8 büyüklüğündeki deprem 26 Eylül 2019 tarihinde gerçekleşti. Bir yıl sonra aynı nokta bu kez 4.2'yle sallandı.

Geçtiğimiz ay Alman Deutsche Welle'ye konuşan Almanya Potsdam merkezli Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nden (GFZ) sismolog Prof. Dr. Marco Bohnhoff, 5.8'in tetikleyici bir etkisi olmadığını söylemişti.

Alman sismolog, "Bu deprem tümüyle sıkışmış olan fay segmentinin tam sınırında meydana geldi. Şu ana kadarki çalışmalarımızdan bildiğimiz kadarıyla bu deprem sismik tehlikeyi artırmadı. Ancak diğer taraftan buradaki enerjiyi de düşürmedi. Bu sebeple halihazırda İstanbul çevresinde 7 ila 7.4 büyüklüğünde bir depreme hazırlıklı olmamız gerekiyor" demişti.

Haberin Devamı

Marmara bölgesindeki bir depremi öncü depremler üzerinden tahmin edip uyarıda bulunmanın çok zor olduğunu dile getiren Bohnhoff, "Çünkü fay şehre çok yakın. Büyük depremlerden önce gelebilecek küçük depremleri yakından takip ediyoruz. Bu konuda çabalar var. Bunlar büyük bir depremin geleceğine dair bir sinyal olarak kullanılabilir. Ama bunu gelişmiş bir önceden tahmin sistemi olarak yürürlüğe sokmak için şu anda çok erken" ifadesini kullanmıştı.

Türkiye’de sadece bu yıl 5.0'dan büyük 10’un üzerinde deprem meydana geldi.