Dünya Son dakika... Alaska açıklarında 7.2 büyüklüğünde deprem

Son dakika... Alaska açıklarında 7.2 büyüklüğünde deprem

16.07.2023 - 09:58 | Son Güncellenme:

ABD'nin en kuzeyindeki eyalette meydana gelen sarsıntı karaya uzaklığı yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta gerçekleşti, tsunami uyarısı verildi.

Son dakika... Alaska açıklarında 7.2 büyüklüğünde deprem

Yeryüzündeki en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu'nu boydan boya kat eden dünyanın en büyük fay hattı Pasifik Ateş Çemberi'nin kıyısında yer alan ABD Alaska'da, yerel saatle akşam 22.48'de bir deprem meydana geldi.

Haberin Devamı

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) verilerine göre 7.2 büyüklüğünde olan sarsıntı, yerin 32 kilometre altında gerçekleşti. USGS, ilk dakikalarda 7.4 olarak açıkladığı depremin büyüklüğünü daha sonra güncelledi.

Depremin merkez üssü, yaklaşık 1000 kişinin yaşadığı Alaska Sand Point'e 96 kilometre uzaklıkta.

USGS'in yayınladığı haritaya göre, depremin Alaska Yarımadası'ndaki geniş bir alanda hissedildiği görülüyor.

Alaska Yarımadası için bir tsunami uyarısı verilirken, beklenen dalgaların California, Canada ya da Hawaii gibi yerleri etkilemeyeceği bildiriliyor.

Alaska açıklarında geçtiğimiz yıllarda da büyüklüğü 7'yi aşkın bir dizi deprem kaydedilmişti.

Alaska'da 1964'te meydana gelen 9.2 büyüklüğündeki deprem, bugüne kadar Kuzey Amerika'da gerçekleşen en büyük sarsıntı olarak kayıtlara geçti. Alaska Yarımadası'ndaki Anchorage'i yıkan 9.2'lik depremin yol açtığı tsunami dalgaları ise, ABD'nin batı kıyıları ve Hawaii eyaletini vurdu. Deprem ve tsunami 250'den fazla insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.