Dünya Son dakika: BM'de 'Zelenskiy' krizi! 'Silah olarak kullanılmamalı'

Son dakika: BM'de 'Zelenskiy' krizi! 'Silah olarak kullanılmamalı'

20.09.2023 - 21:48 | Son Güncellenme:

Zelenskiy, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki Ukrayna konulu oturumda konuştu, BM'yi de hedef aldı. Öte yandan Zelenskiy'nin BM konuşması Polonya-Ukrayna arasında krize neden oldu. Zelenskiy'nin oturum başlamadan önce sık sık eline aldığı telefondaki arka plan fotoğrafı ise dikkat çekti.

Son dakika: BMde Zelenskiy krizi Silah olarak kullanılmamalı

ABD’nin New York kentinde Arnavutluk Başbakanı Edi Rama başkanlığında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Ukrayna konulu oturumda bir araya geldi. Şubat 2022’den bu yana ilk kez yüz yüze bir BM Genel Kurul oturumuna katılan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, BM’nin sistemini eleştirdi.

Haberin Devamı

Konuşmasının başında Rusya’nın Ukrayna’ya 574 gündür saldırılarını sürdürdüğünü hatırlatan Zelenskiy, “Hala Birleşmiş Milletler (BM) daimi üyeleri arasında yer alan devletin topkeyün saldırıları 574 gündür devam ediyor.

Son dakika: BMde Zelenskiy krizi Silah olarak kullanılmamalı

Rusya on binlerce insanımızı öldürdü milyonlarca insanımızı mülteci durumuna düşürdü. Birçok ülke savaş gerçeğinin farkında. Bu, Ukrayna toprak ve kaynaklarını ele geçirmeyi amaçlayan Rusya’nın, milletimize karşı suç teşkil eden sebepsiz saldırısıdır. Rusya’nın saldırganlığını, BM Şartı ihlali olarak gören tüm ülkelere minnettarım. Ukrayna meşru müdafaa hakkını kullanıyor. Ukrayna'ya silah konusunda yardım etmek, yaptırım uygulamak, saldırgana kapsamlı baskı uygulamak ve ilgili kararlara oy vermek, BM Şartı'nın korunmasına yardımcı olmak anlamına geliyor” dedi.

Haberin Devamı

“BM’deki kördüğüm, veto gücünün bir saldırgana verilmesinden kaynaklanıyor“

Rusya’nın BM’deki veto hakkına eleştiri getiren Zelenskiy, Rusya’nın bu gücü bir silah olarak kullandığını savunarak, “Veto, nefrete ve savaşa takıntılı olanlar tarafından bir silah olarak kullanılmamalıdır. Bugün BM’nin içinde bulunduğu kördüğümün nedeni, veto gücünün bir saldırgana verilmesinden kaynaklanıyor. Rusya‘nın kendi iradesiyle çaldığı ayrıcalığı geri vermeyeceğini görüyoruz. İşte bu nedenle BM Genel Kurulu’na vetoyu aşması için fırsat verilmelidir” ifadelerini kullandı.

“Ukrayna ile müzakereleri reddetmiyoruz”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise oturumda yaptığı konuşmada, Ukrayna ile müzakereleri reddetmediklerini söyleyerek, “Müzakerelerden şuan bile vazgeçmiyoruz. Başkan Putin bunu yakın zamanda da dahil olmak üzere sürekli söyledi” dedi.

Son dakika: BMde Zelenskiy krizi Silah olarak kullanılmamalı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Rusya’nın müzakerelere uzak durduğu sözlerine de yanıt veren Lavrov, “Eğer onlar (ABD) bu konuyla bu kadar ilgileniyorsa Zelenskiy’in bu kararnamenin iptal edilmesi (Rusya ile müzakereleri yasaklayan Vladimir Zelenskiy’in imzaladığı kararname) için talimat vermenin zor olmayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Ukrayna’daki savaştan kendilerinin değil batılı ülkelerin sorumlu olduğunu öne süren Lavrov, “Bugün karşıtlarımızdan sadece ‘işgal, saldırganlık, ilhak’ sözlerini duyuyoruz. Uzun yıllardır Nazi rejimini nasıl beslediklerine dair tek bir söz yok” dedi.

Haberin Devamı

Son dakika: BMde Zelenskiy krizi Silah olarak kullanılmamalı

Öte yandan oturum başlamadan önce telefonunu sık sık eline alınan Ukrayna Lideri'nin 'arka planı' uluslararası ajanslar tarafından servis edildi. Zelenskiy'nin telefonunda oğlunun fotoğrafı olduğu görüldü.

Son dakika: BMde Zelenskiy krizi Silah olarak kullanılmamalı

Polonya-Ukrayna arasında krize neden oldu

Polonya, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki Avrupa'da bazı ülkelerin Ukrayna tahılına ambargo uygulayarak Rusya'ya destek oldukları sözleri üzerine harekete geçti. Polonya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Zelenskiy'nin konuşması üzerine Ukrayna'nın Varşova Büyükelçisi Wasyl Zwarycz'ın acil bir şekilde Bakanlığa çağrıldığı bildirilerek, Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Pawel Jablonski tarafından kabul edilen Zwarycz'e Zelenskiy'nin sözleri karşısında Polonya'nın güçlü protestosunun dile getirildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Son dakika: BMde Zelenskiy krizi Silah olarak kullanılmamalı

Görüşmede savaşın ilk gününden itibaren Ukrayna'ya destek veren Polonya için söz konusu tezin doğru olmadığının dile getirildiği aktarılan açıklamada, Ukraynalı Büyükelçi'ye Polonya'ya çok taraflı forumlarda baskı yapmanın, uluslararası mahkemelere şikayette bulunmanın iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde uygun yöntemler olmadığı ifade edildiği belirtildi.

Açıklamada, Büyükelçi Zwarycz'e söz konusu girişimlerin Polonya'ya karşı etkili olmayacağı, Polonya hükümetinin Polonyalı çiftçilerin çıkarlarını korumak amacıyla aldığı kararların ulusal hukuk, Avrupa Birliği ve uluslararası hukuka uygun olduğunun aktarıldığı ifade edildi.

“Moskova'daki aktör için sahnenin hazırlanmasına yardımcı oluyorlar”

Zelenskiy'nin dün BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Polonya, Macaristan, Bulgaristan, Slovakya ve Romanya’yı eleştirerek, "Avrupa'daki bazı dostlarımızın politika tiyatrosunda dayanışma rolü oynayarak Ukrayna tahılı konusunda gerilim filmi çekmeleri rahatsız edici. Kendi rollerini oynuyor gibi görünseler de gerçekte Moskova'daki aktör için sahnenin hazırlanmasına yardımcı oluyorlar" denişti.

Haberin Devamı

Polonya-Ukrayna arasındaki tahıl krizi

Polonya, Macaristan, Bulgaristan, Slovakya ve Romanya ile birlikte kendi çiftçilerinin çıkarlarını korumak amacıyla geçtiğimiz mayıs ayından itibaren Ukrayna'dan tahıl ürünleri başta olmak üzere çok sayıda gıda ve tarım ürününün ithaline yasak getirmişti. AB Komisyonu tarafından da kabul gören kısıtlamalar 15 Eylül tarihine kadar uzatılmıştı. Ancak AB Komisyonu bu tarihten sonra kısıtlamaları uzatmama kararı alsa da Polonya, Macaristan, Slovakya ise Ukrayna'ya yönelik olarak kendi kısıtlamalarını uygulayacaklarını açıklamıştı. Bunun üzerine Ukrayna geçtiğimiz pazartesi günü söz konusu üç ülkeyi Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayet etmişti.

'Oğlum babasını özlüyor' demişti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (45) ile eşi Olena Zelenska (45) birbirlerini lise yıllarından bu yana tanıyor. Siyasetten önce aktör olan Zelenskiy ile senarist Olena, bir komedi grubunda ve TV stüdyosunda birlikte çalışıyordu. 2003’te evlenen çiftin 19 yaşında Oleksandra adlı bir kızları ve 10 yaşında Kyrylo adlı bir oğulları var. First lady, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya saldırmasıyla eşinden ayrı yerlerde aylarca iki çocuğuyla saklanmak zorunda kaldı. 

Son dakika: BMde Zelenskiy krizi Silah olarak kullanılmamalı

‘Arada bir görüşüyoruz’ 

Rusya - Ukrayna çatışması tüm hızıyla sürerken bu hafta BBC’ye bir röportaj veren Olena Zelenska, savaşın kendi ailesini parçaladığını da anlattı: “Savaştan bu yana eşimle birlikte yaşamıyoruz. Ayrı yaşıyoruz. Birbirimizi görme imkanımız var ama bu da istediğimiz sıklıkta olmuyor. İmkanlar elverirse görüşebiliyoruz. Biraz bencilce olacak ama ben eşime, çocuklarım babalarına ihtiyaç duyuyor. Özellikle oğlum yaşının küçük olması nedeniyle babasını çok özlüyor. Ailece vakit geçirmeyi özledik.” 

‘Çocuklarım artık hayal bile kuramıyor’

Olena Zelenska, bireysel olarak da savaşta güçlü kalmak için direndiklerini anlatırken çocuklarına üzüldüğünü söyledi: “Zaman geçtikçe kendimi sakinleştirmemin ve hayatı ‘mevcut koşullar’da yaşamanın gerekli olduğunu anladım. Ancak savaşta yaşamanın belirsizliği çocuklar için daha büyük bir duygusal maliyet getiriyor. Çocuklarım artık hayal bile kuramıyor. Onların hiçbir şey planlamaması, bana acı veriyor. Kızım 19 yaşında bir genç. Seyahat etmek, hayal kurmak, yeni heyecanlar yaşamak hakkı. Ama savaş nedeniyle böyle bir imkanı yok. Biz tümüyle savaş sınırları içinde yaşıyoruz.” 

Son dakika: BMde Zelenskiy krizi Silah olarak kullanılmamalı

Metroda ders!

Ukrayna’nın Harkov şehrinde, Rusya bombardımanına karşı halkın sığınabileceği sığınaklar bulunmuyor. Bu nedenle metro istasyonuna sınıflar kuruldu. Fotoğraftaki ilkokul birinci sınıf öğrencileri de yeni eğitim yılının başlamasıyla metrodaki sınıfta dersbaşı yaptı. Öğrencilerin derslere evlerinden internet aracılığıyla katılma imkânı da var.