Dünya Son dakika: Çöl savaşı başladı! Son darbe vuruluyor...

Son dakika: Çöl savaşı başladı! Son darbe vuruluyor...

23.11.2017 - 12:39 | Son Güncellenme:

Elinde tuttuğu tüm kentler ve kasabaları kaybeden IŞİD teröristlerini Irak topraklarından tamamen temizleyecek saldırı, bugün başladı. Fırat Nehri'nin kuzeyinden başlayan ve kimsenin yaşamadığı geniş alanın kısa sürede kurtarılması bekleniyor.

Son dakika: Çöl savaşı başladı Son darbe vuruluyor...

Irak ve Suriye'de elindeki tüm kentleri, ilçeleri kaybeden kanlı terör örgütü IŞİD'e Irak topraklarında son darbe vuruluyor.

Haberin Devamı

Ordu birlikleri, Fırat Nehri'nin kuzeyinden Telafer'e kadar geniş çöl bölgesinde saldırıya geçti.

Bir yerleşim yeri bulunmayan bölgede son IŞİD kalıntıları temizlenecek ve ülke dört yıllık cehennemin ardından tamamen katil sürüsünden kurtulmuş olacak. Katil sürüsünün elinde tuttuğu tüm toprakları yitirmesiyle, çölde gerilla taktiğine geçiş yapması bekleniyor.

Irak ordusu, operasyona askerlerle birlikte Şii milisler Haşdi Şabi'nin de katıldığını duyurdu.

Radyoları sustu

Terör örgütüne ait radyo, 24 saattir yayın yapmıyor. Online olarak yayın yapan tüm medya organlarında da bir gündür sessizlik var. Bir hacker grubu, geçen hafta IŞİD'in tüm propaganda kanallarına savaş açmıştı.

Son dakika: Çöl savaşı başladı Son darbe vuruluyor...

Irak istihbaratı, IŞİD'in poster çocuğu Ebu Hamza el Belciki Tarık Cadun'u Bağdat'ta yakınlarında yakaladı.

Haberin Devamı

Yaz mevsiminde geri alınan Telafer'de teröristlerden kalan birçok patlayıcı bulundu. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde intihar yelekleri, bombalı çantalar, insansız hava araçları ve el bombaları dikkat çekiyor.

IŞİD'in elindeki son kasaba olan Fırat Nehri havzasındaki Rava, geçen hafta kurtarılmıştı. Rava'nın hemen batısındaki El Kaim de Kasım ayı başında temizlendi.

Halifelik bir yılda çöktü

Katil sürüsünün çözülmesini başlatan operasyon ise, 17 Ekim 2016'da başlayan Musul oldu.

ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun destek verdiği operasyonda 100 bin asker terör örgütünün elindeki en büyük kente doğru harekete geçti. Yaklaşık dokuz ayın sonunda 9 Temmuz'da Musul kanlı örgütten geri alındı.

Hemen ardından Türkmen ilçesi Telafer kurtarıldı, takvimler 5 Ekim'i gösterdiğinde katil sürüsünün elindeki son ilçe olan Kerkük'ün batısındaki Havice'de Irak ordusu zafer ilan etti.

Bir dönem Irak topraklarının neredeyse yarısını kontrol eden katil sürüsü, Suriye'de de tamamen yenilmek üzere.

2014 yazında Musul'daki El Nuri Camii'nde hilafet eden terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi'nin son olarak Irak-Suriye sınırındaki Ebu Kemal'den kaçtığı açıklanmıştı.

Haberin Devamı

Suriye'de Şubat 2017'de terör örgütünün en batıdaki kalesi El Bab Türkiye'nin sınır ötesi harekatıyla geri alındı. El Bab'ın düşmesi domino etkisi yarattı, Fırat Nehri boyunca elinde tuttuğu her yeri kaybeden örgüt fiili başkent ilan ettiği Rakka'yı ise Ekim ayında yitirdi. Hemen peşinden doğudaki son büyük kalesi Deyr ez Zor da düştü.

Beş kıta, 30'dan fazla ülke

IŞİD, Mayıs ayından bu yana İspanya, İngiltere, ABD, Fransa, Filipinler, Endonezya ve İran gibi ülkelerde saldırılar düzenledi. bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 200'ü aşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

Amerikan CNN International'ın Şubat ayında yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.