Dünya Denizin dibi kaynamaya başladı! Kanadalı uzman konum verdi: 7.9 şiddetinde deprem olacak

Denizin dibi kaynamaya başladı! Kanadalı uzman konum verdi: 7.9 şiddetinde deprem olacak

14.03.2024 - 12:12 | Son Güncellenme:

Kanadalı deprem uzmanları, ABD'nin kuzeyinde bulunan Washington eyaletinin kıyılarında akılalmaz bir keşifte bulundu. Saatte 200 depremin meydana geldiği nokta hakkındaki detaylar tüyler ürpertti.

Denizin dibi kaynamaya başladı Kanadalı uzman konum verdi: 7.9 şiddetinde deprem olacak

Geçtiğimiz Nisan ayında bilim insanları Pasifik Okyanusu'nun derinliklerinde 600 mil (965 kilometre) uzunluğundaki bir fay hattındaki bir deliğin, ABD'nin kuzeybatısındaki şehirleri yok edecek yıkıcı bir depremi tetikleyebileceğini açıkladı. O dönem kayıtlara geçen görüntülerde deliğin sıcak bir sıvı püskürttüğü kayıtlara geçti. Kuzey Kaliforniya'dan Kanada'ya kadar uzanan Cascadia Yitim Bölgesi olarak bilinen eğimli fay Oregon kıyı şeridinden 50 mil (80 kilometre) uzakta. Araştırmalar, fayın en son 1700'de 9 şiddetinde bir deprem yaratarak kırıldığını ve ABD'nin en büyük depremlerinden biri olan San Andreas depreminden 30 kat daha güçlü olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Denizin dibi kaynamaya başladı Kanadalı uzman konum verdi: 7.9 şiddetinde deprem olacak

AKILALMAZ OLAY SAATTE 200 DEPREM

Gün içerisinde İngiliz basınına yansıyan haberlerde ise Kanadalı uzmanlar ABD'nin kuzey kıyılarında akılalmaz bir durum fark etti. Sismograflar saatte 200'e varan büyük bir deprem sürüsü kaydetti. Washington Üniversitesi'ndeki jeologlar, depremlerin Juan de Ruca Sırtı'nda birkaç hafta veya yıl içinde büyük bir deprem ve volkanik patlamaya yol açacağını belirtti. 'Deprem sürüsü' adı verilen sarsıntıların ilki 6 Mart tarihinde kayıtlara geçti. Bölgede en son 1906 yılında 7,9 büyüklüğünde bir deprem oldu ve 3 bin kişi yaşamını yitirdi. Kanadalı deprem bilimciler bölgede yine aynı şiddette bir depremin meydana gelmesinin olası olduğunu belirtti.

Denizin dibi kaynamaya başladı Kanadalı uzman konum verdi: 7.9 şiddetinde deprem olacak

830 DERECELİK LAV

Deprem sonrası ortaya çıkan yarıklardan ise okyanus tabanına lav sızması söz konusu. Söz konusu lavların sıcaklığı ise yaklaşık 830 derece. Tektonik hareketler nedeniyle oluşması beklenen deprem sonrası bölgede tsunami beklenmiyor, ancak dalgaların boyutunun yükselmesi öngörülüyor. Sıcak lavların okyanusla birleşmesi sonrası ise bölgedeki suların soda gibi köpüreceği kaydedildi.

Haberin Devamı

ABD basınına konuşan yetkililer tespitlerine göre bölgede her 20 yılda bir benzer bir deprem sürüsünün yaşandığını ve bu gelişme sonrası büyük bir depremin patlak verdiğini belirtti.

Uzmanlar ayrıca magma ve lavların okyanusla buluşması sonrası bölgedeki deniz yaşamının da risk altında olduğunu paylaştı.

Denizin dibi kaynamaya başladı Kanadalı uzman konum verdi: 7.9 şiddetinde deprem olacak