Dünya Son dakika... Putin ve Zelenskiy görüşecek mi? Ukrayna'dan açıklama geldi

Son dakika... Putin ve Zelenskiy görüşecek mi? Ukrayna'dan açıklama geldi

30.03.2022 - 04:21 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'da kaybettiği askerler kapsamlı şekilde araştırıldı, ortaya yepyeni bir Rusya haritası çıktı. Ukrayna ordusu birçok şehir ve kasabayı Rus işgalcilerden geri aldı.

Ukrayna ve Rusya heyetleri İstanbul'da bir araya geldi, taraflardan daha sonra peş peşe açıklamalar geldi. Gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktarıyoruz.

04.21: Ukrayna’nın İzyum kenti Belediye Meclisi Daire Başkanı Maksim Strelnik, İzyum kentinin kuşatıldığını belirterek, bazı milletvekillerinin Ruslarla işbirliği yaptığı için kente 14 Mart tarihinden bu yana insani yardımların ulaşmadığını duyurdu.

Haberin Devamı

04.17: Rusya, Ukrayna'nın Harkov ve Sumi kentlerine Rus ordusunun ağır zırhlı araçları eşliğinde 20 ton insani yardım malzemesi gönderdi.

02.14: Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın liman kenti Odessa'da sahilde yürüyüş yapmak isteyen 2 sivil mayına basarak hayatını kaybetti. Ukrayna Ordu yetkilisi Vladislav Nazarov ise, halkı plajlardan uzak durmaları yönünde uyardı.

01.34: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mahail Podolyak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy görüşmesi için ortamın hazır olduğunu ifade etti.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş 35. gününe girerken, barış arama çabaları ise halen sürüyor. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı ve aynı zamanda müzakere heyetinde yer alan Mahail Podolyak yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin görüşmesi için uygun ortamın oluştuğunu duyurdu. Podolyak, "Kentlerimiz bombalanıyor. Ordumuz bunlara aynı şekilde cevap vermeye hazır. Ukrayna sonuna kadar mahvedilemez. Yapacağımız anlaşma yalnız kalmamamız için çok önemli. Evrakları içeren paket hazır ve liderlerin buluşması için hazırlığa başlanabilir. Kentlerimizin güvenliği için bunu kesinlikle elimizden geldiğince hızlı şekilde yapacağız" ifadelerini kullandı.

01.30: Yılan adasını kuşatan Rus donanmasına ait gemilerin "teslim ol" çağrısına rest çekerek kabul etmeyen Ukrayna askeri Roman Gribov'a memleketi Çerkasi’de, Çerkasi Valisi İgor Taburets tarafından madalya takılarak ödüllendirildi.

Haberin Devamı

01.16: Rus ordusu gece saldırılarında Ukrayna'nın Bucha, Gostomel, Irpin, Brispol, Kiev, Harkov ve Makiivka kentlerine saldırılar gerçekleştirdi.

23.12: Polonya hükümeti, Rusya'dan kömür ithalatını yasaklama kararı aldı. Yasak konusunda Avrupa Birliği'nin (AB) karar almasını daha fazla bekleyemeyeceğini kaydeden hükümetin güvenlik gerekçesiyle böyle bir karar aldığı bildirildi.

Polonya Hükümet Sözcüsü Piotr Müller düzenlediği basın toplantısında, Bakanlar Kurulu'nun Rusya'dan kömür ithalatını ülke genelinde yasaklayan bir düzenlemeyi kabul ettiğini duyurdu.Ukrayna'daki saldırganlığa karşı koymak için özel çözümler içeren bir yasa tasarısının bugün Bakanlar Kurulu'nda onaylandığını belirten Müller, tasarıya Rusya'dan kömür ithalatının yasaklanması maddesinin de eklendiğini aktardı. "AB'nin kararını daha fazla bekleyemeyiz, güvenlik maddesine atıfta bulunarak bir adım daha öteye gittik, ulusal düzeyde Rusya'dan kömür ithal edilmesini yasaklayan hükmü yasa tasarısına ekledik" diyen Piotr Müller, söz konusu yasağın bir takım hukuki şüpheler uyandırabileceğinin bilincinde olduklarını söyledi. Müller, "Üzülerek belirtmek isterim ki AB bu adımları daha önce atmaya karar vermedi. Riskin farkındayız, maalesef aynı şekilde Avrupa Adalet Divanı'nda açılması muhtemel davalardan da endişe duyuyorum ancak Polonya topraklarına böylesi bir ithalatın daha fazla mümkün olmasına izin vermek istemiyoruz" dedi.

23.06: Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy: Rusya ile görüşmelerden gelen izlenimler pozitif değerlendirilebilir.

21.45: ABD Başkanı Joe Biden'ın İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya lideriyle Ukrayna'daki durumu görüşmesinin ardından Beyaz Saray, liderlerin Rusya üzerindeki maliyetleri artırmaya devam etme konusunda anlaştığını açıkladı.

20.24: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 34’üncü gününe girerken, Rus ordusu Ukrayna’ya füze saldırıları düzenlemeyi sürdürüyor. Ukrayna’nın başkenti Kiev’in yer aldığı bölgede bulunan Brovary şehrindeki bir depo Rus ordusu tarafından vuruldu. Saldırının ardından yangın çıkan depoya Ukrayna Acil Durumlar Servisi personeli olay yerine intikal ederek yangına müdahale etti.

Son dakika... Putin ve Zelenskiy görüşecek mi Ukraynadan açıklama geldi

20.20: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.

Haberin Devamı

Görüşmenin ardından açıklama yapan Elysée Sarayı, Ukrayna'nın Mariupol kentindeki sivillere yardım etmek için insani bir operasyon başlatma koşullarının "bu aşamada karşılanmadığını" duyurdu.

20.11: Birleşmiş Milletler’e bağlı İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarında bugüne kadar 104'ü çocuk olmak üzere toplam bin 179 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

19.00: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken resmi ziyaret için geldiği Fas’ta Rusya’ya savaşı durdurması, askerlerini çekmesi çağrısı yaparak, “Rusya'nın şu ana kadar savaşı durdurmak istediğine dair hiçbir belirti yok” dedi.

18.41: Rusya ve Ukrayna heyetleri Dolmabahçe'de yaklaşık 4 saat süren barış görüşmelerinin ardından otellerine geçti. Bir süre sonra Ukrayna heyeti konakladıkları otelden ayrıldı.

18.41: Belçika, Rusya’nın Brüksel’deki Büyükelçiliği ve Anvers'te bulunan Başkonsolosluğu bünyesinde görev yapan 21 Rus diplomatın casusluk faaliyetleri nedeniyle sınır dışı edilme kararı aldığını duyurdu.

18.37: Rusya Dışişleri Bakanlığı, toplam 10 Rus diplomatı sınır dışı eden Letonya, Litvanya ve Estonya’ya karşılıklılık ilkesi kapsamında yanıt vererek, Litvanyalı 4, Letonyalı 3 ve Estonyalı 3 diplomatı sınır dışı etti.

Haberin Devamı

17.51: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelere ev sahipliği yaptığı için Türkiye’ye teşekkür ederek, bu süreçte Türkiye’nin diğer ülkelere göre dengeli ve bağımsız bir pozisyon aldığını ifade etti.

17.01 : Hollanda Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Hollanda'nın kendi güvenlik servislerinden gelen bilgilere dayanarak diplomat olarak akredite edilen 17 Rus istihbarat ajanını sınır dışı ettiğini söyledi. Bakanlık, "Bu kararın gerekçesi, AIVD ve MIVD'den gelen ve Hollanda'daki Rus temsilciliklerinde diplomat olarak akredite edilen söz konusu kişilerin gizlice istihbarat görevlisi olarak aktif olduklarını gösteren bilgilerdir" ifadelerini kullandı.

16.58 : Belga haber ajansının aktardığına göre Belçika, güvenliğe tehdit oluşturdukları ve casusluk yaptıkları gerekçesiyle 21 Rus diplomatı sınır dışı etti.

16.47 : Kabine sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre Polonya hükümetinin Rus kömürü ithalatını yasaklayacak yasa tasarısı kabul edildi. Sözcü Piotr Müller Varşova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği'nin bugüne kadar bu tür eylemleri onaylamamış olmasına bağlı bir risk olduğunun farkında olsak da, bu ithalatın artık mümkün olmasını istemiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

14.43 : İşgalin otuz dördüncü gününde İstanbul'da bir araya gelen Ukrayna ve Rusya heyetleri, ilk tur görüşmelerin ardından kameralar karşısına geçti.

Ukrayna tarafı Kiev yönetiminin istediği güvenlik garantisini öne çıkardı, NATO'nun beşinci maddesine benzer bir garanti talep ettiklerini aktardı. Ukrayna'nın garantör ülke listesinde Türkiye, ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Almanya, Kanada ve İsrail var.

Rusya tarafı ise müzakerelerin ardından yaptığı açıklamada Kiev ve Çernigiv çevresindeki operasyonların azaltılacağı mesajını verdi. Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Aleksandr Fomin, "Karşılıklı güveni arttırmak, daha fazla müzakere için gerekli koşulları oluşturmak ve anlaşma hedefine ulaşmak için Kiev ve Çernigiv bölgesinde askeri operasyonların azaltılması kararı verildi" ifadesini kullandı.

Ukraynalı yetkililer de Kiev ve Çernihiv’den bazı Rus birliklerin çekildiğini açıkladı. Açıklama Ukrayna Ordu Komutanlığı’ndan geldi.

14.27 : Dünya, Ukrayna ve Rusya heyetlerinin İstanbul'da yapacağı açıklamaya kilitlendi. Dolmabahçe Sarayı'nda buluşan taraflar, iki gün boyunca ateşkesi müzakere edecek.

Uluslararası medyanın yoğun ilgi gösterdiği görüşmelerde taraflar ilk bilgileri paylaştı.

Ukrayna heyetinde yer alan Mykhailo Podolyak, Kiev yönetiminin ana hedefinin güvenlik garantisi olduğunu söyledi. Güvenlik garantileri üstünde varılacak bir uzlaşıyla savaşın sona erebileceğini kaydeden Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin danışmanı Podolyak, söz konusu garantileri 'kilit konu' olarak tanımladı.

Rusya tarafından ise savaş esirlerine ilişkin açıklamalar var. Rus heyetinin başındaki Vladimir Medinsky'ye göre, Ukraynalı müzakereciler esir düşen Rus askerlerine işkence yapanların cezalandırılacağı sözünü verdi.

Ukraynalı müzakereci Podolyak da, toplantıda savaş esirlerinin gündeme geldiğini aktardı, kuralları ihlal edenlerin sonuçlarına katlanacağını söyledi.

İstanbul'daki buluşmadan gün içinde başka açıklamalar gelmesi bekleniyor.

Putin saldırıya son vermeye hazır mı?

14.19 : BBC Rusya Editörü Steve Rosenberg'in analizi:

"Ukrayna'da 'özel askeri operasyon' adını verdiği saldırının emrini veren Rusya Devlet Başkanı Putin bu saldırıya bir son vermeye hazır mı? Bundan şüphe duymaktan kendinizi alamayabilirsiniz. Ne çatışmada ne de Rus devlet medyasındaki Ukrayna karşıtı söylemde herhangi bir yumuşama olmadı. İstanbul görüşmeleri öncesinde Vladimir Zelenskiy, ülkesinin tarafsız statüsüyü değerlendirmeye hazır olduğunu söyledi. Ancak Rus birlikleri çekildikten sonra bir referandum yapılması gerektiğinde ısrar etti. Bu aylar sürebilir. Kremlin'in beklemeyi kabul ettiğini hayal etmek zor. Peki Ukrayna tarafsızlığı sözü Putin için yeterli olur mu? Görüşmelerin arifesinde, Rus devlet televizyonunun en önemli haftalık haber programını izledim. Program Kremlin'in ne düşündüğüne dair faydalı bir barometre sunuyor. Sunucu, 90 yıl önce yaşamış olan bir Rus filozof ve ilahiyatçısından uzun uzun alıntı yaptı. "Rusya Ukrayna'yı kaybedemez ve kaybetmemelidir… Ukrayna kendi iradesine karşı bile olsa Rusya'nın bir parçası olmalı… Ukrayna Rusya ile savaşmak istiyorsa, bırakın savaşsın. Ama Rusya böyle bir savaşta ne bedel öderse ödesin, galip gelene kadar savaşacaktır. " Bu görüş Putin tarafından paylaşılıyor mu? Eğer öyleyse, düşmanlıkların bu noktadan itibaren sona ereceğii tahayyül etmek zor."

 

FÜZE SALDIRISI KAMERADA

Son dakika... Putin ve Zelenskiy görüşecek mi Ukraynadan açıklama geldi

14.12 : Sabah saatlerinde Rus işgalciler tarafından füze ile vurulan Mykolaiv valilik binasının vurulma görüntüsü yayınlandı. Güvenlik kamerası görüntülerinde, bir füzenin göz açıp kapayıncaya kadar hızla kadraja girdiği ve ardından gökyüzünün tümünün dumanlarla kaplandığı görülüyor.

Agence France Presse (AFP) haber ajansına konuşan Mykolaiv Valisi Vitaly Kim, binadaki çoğu kişinin 'mucizevi bir şekilde kaçtığını' ancak çok sayıda sivil ve askerden haber alınamadığını söyledi.

Valinin açıklamasından dakikalar sonra AFP enkazdan çıkarılan sivil cesetlerinin yer aldığı fotoğrafları dünyaya servis etti.

Son dakika... Putin ve Zelenskiy görüşecek mi Ukraynadan açıklama geldi

Yetkililer enkazdan 17 kişinin kurtarıldığını ancak çoğu sivil olmak üzere binadaki diğer kişilerin kayıp olduğunu söylüyor.

Vali Kim, "Bölge yönetim binası vuruldu, binanın yarısı yıkıldı. İnsanlara ve kayıplara gelince, hepimiz Tanrı'nın takdirindeyiz ve çoğunluk mucizevi bir şekilde kaçtı, nasıl oldu bilmiyorum. Şimdi enkazdan çıkarmayı umduğumuz sekiz sivil var" dedi.

Son dakika... Putin ve Zelenskiy görüşecek mi Ukraynadan açıklama geldi

Mykolaiv Valisi Kim, Rus işgalcilerin kenti almaktan vazgeçmiş gibi göründüğünü çünkü yönetim binasını vurduklarını da söyledi.

Bir liman kenti olan Mikolayiv haftalardır Rus saldırısı altında.

MOSKOVA'DAN BALTIK ÜLKELERİNE MİSİLLEME

13.58 : Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Rusya'nın, Estonya ve Letonya'dan üç diplomat ve Litvanya'dan dört diplomat da dahil olmak üzere, Baltık ülkelerinden 10 diplomatı sınır dışı ettiği belirtildi. Letonya, Estonya ve Litvanya, bu ayın başlarında koordineli bir hareketle toplam 10 Rus diplomatı sınır dışı etmişti.

13.56 : Ukrayna lideri Zelenskiy, Danimarka Parlamentosu'na hitap etti ve Rusya'ya yaptırımların güçlendirilmesi, limanların kapatılması ve ticaretin engellenmesi gerektiğini söyledi. Zelenskiy ayrıca, 100 bin kişinin hala işgal altındaki Mairupol'da hala mahsur kaldığını aktardı.

13.45 : Kremlin, Rus milyarder Roman Abramoviç'in bu ayın başlarında yapılan barış görüşmelerinde zehirlenmesi şüphesinin gerçekle hiçbir ilgisi olmadığını söyledi.

Bu haberin "bilgi savaşının" bir ürünü olduğunu söyleyen Kremlin ayrıca Abramoviç'in Ukrayna ile yapılan görüşmelerde görüntülenmesine rağmen Türkiye'deki Rus heyetinin resmi bir üyesi olmadığını söyledi.

Rus haber ajansı RIA, Telegram kanalında Roman Abramoviç'in İstanbul'daki görüşmelerde sağlıklı göründüğüne dair bir fotoğrafını paylaştı.

13.15 : Ukrayna'nın ulusal çapta hizmet veren en büyük telekomunikasyon şirketlerinden Ukrtelecom büyük bir siber saldırıya hedef olduğunu açıkladı. Şirket, askeri kullanıcıları ve altyapıyı korumak için kullanıcı erişimini kısıtladığını ve hizmetlerini tekrar eski haline getirmeye çalıştığını duyurdu.

12.49 : Kremlin, Avrupa ülkelerinin Rusya'ya doğal gaz için ruble ile ödeme yapması gerektiğini kaydedip düzenlemenin 31 Mart itibarıyla başlayacağını açıkladı.

Rusya'ya bir 'ekonomik savaş' ilan edildiğini belirten Kremlin, aksi takdirde artık doğalgaz ihratacının kesileceğini vurguladı.

Kremlin ayrıca, Ukrayna işgaliyle birlikte Vladimir Putin'e desteğin arttığını da savundu ve halk tarafından desteklendiğini ileri sürdü.

RUSYA: UKRAYNA'DA 600 YABANCI SAVAŞÇI ÖLDÜRÜLDÜ

12.33 : Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki işgal birliklerinin şu an ana görevinin Donbas bölgesi olduğunu açıkladı.

İşgaldeki ilk bölümün sona erdiğini belirten bakanlık, Ukrayna'nın artık deniz kuvvetleri olmadığını ve askeri kapasitesinin ciddi oranda düşürüldüğünü savundu.

Geride kalan iki hafta içinde Ukrayna'ya gelen 600 yabancı savaşçının öldürüldüğünü ileri süren Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında en dikkat çekici bölüm, NATO'ya ayrılmıştı.

Moskova, NATO'nun Ukrayna'ya savaş uçağı ya da hava savunma sistemi göndermesi halinde uygun bir karşılık verileceğini duyurdu.

12.01 : Budapeşte'de 30-31 Martta düzenlenecek olan V4 Ülkeleri Savunma Bakanları Toplantısı, Çek ve Polonya savunma bakanlarının toplantıya gelmeyeceklerini bildirmelerinin ardından iptal edildi.

Polonya Devlet Başkanı Andrzey Duda, geçtiğimiz günlerde Polonya basınına yaptığı bir açıklamada "Viktor Orban'ın politikası Macaristan'a pahalıya patlayacak" demişti.

Çek Savunma Bakanı Jana Černochová zirveye katılmayacağını duyurduğu basın toplantısında "Macar politikacıları için Rus petrolü Ukraynalıların kanından daha değerli" diyerek kaygılarını dile getirmişti.

Macaristan, Ukrayna'ya yapılacak olan askeri yardımların kendi topraklarından geçmesine izin vermediği gibi, Macaristan'da Rusya tarafından inşa edilecek olan Paks 2 nükleer santralinin de iptal edilmeyeceğini açıklamıştı.

Macaristan Ukrayna'ya karşı tutumu nedeniyle giderek daha sert bir şekilde eleştiriliyor. Macaristan hükümetinin denge politikasının V4 ülkeleri arasındaki sıkı işbirliğine uzun vadede sekte vuracağına da kesin gözüyle bakılıyor.

11.54 : Chelsea Futbol Kulübü'nün sahibi Rus milyarder Roman Abromaviç, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul'da bu sabah başlayan görüşmelerinde salonda görüldü.

Abramoviç, görüntülere göre tercüme kulaklığı takıyor. Heyetlerin oturduğu ana masada yer almayan Abramoviç, daha önce de Ukrayna heyetiyle birlikte Belarus'taki görüşmelerde görülmüş ve heyetteki bazı kişilerle birlikte zehirlendiği iddia edilmişti.

Abramoviç'in müzakerelerde resmen yer aldığına dair bir açıklama ise yapılmadı.

BBC HARİTAYI YAYINLADI

Son dakika... Putin ve Zelenskiy görüşecek mi Ukraynadan açıklama geldi

11.47 : Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi, bugün itibarıyla otuz dördüncü gününde. Batılı istihbarat örgütleri ve NATO, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlayan işgalde en az 7 bin askerini kaybettiğini söylüyor.

Mart ayı içerisinde Kremlin yanlısı Komsomolskaya Pravda gazetesinin bir haberinde 9 bin 861 Rus askerinin öldürüldüğü yazıldı. Haberdeki bilgi kısa süre sonra silindi ve gazete siber saldırıya uğradığını savundu.

Rusya geçen hafta ikinci kez resmi açıklama yaptı, 1351 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Ukrayna'nın açıklamaları ise Rusya'nın yitirdiği askerlerin 17 bine ulaştığı yönünde.

Hem Ukrayna hem de Rus hükümetlerinin verdikleri rakamlar arasında uçurum olması nedeniyle, Rus birlikleri arasındaki kayıpların kesin sayısını tespit etmek imkansızlaşıyor.

Ancak BBC World Service muhabiri Olga Ivshina'nın bir Twitter iletisinde belirttiği gibi, BBC Russian tarafından yakın zamanda yapılan kapsamlı bir araştırma can kayıplarına ışık tuttu.

BBC araştırmasına göre, Rusya'nın 85 bölgesinin 70'inden cepheye sürülen askerler Ukrayna işgali sırasında öldü. Yerel medya ve yetkililerin verdiği bilgiye göre, en fazla kayıp Dağıstan'da.

Son dakika... Putin ve Zelenskiy görüşecek mi Ukraynadan açıklama geldi

Olga Ivshina, Rus valiler, yerel medya, üniversitelerin resmi hesapları ve okulların açıklamaları analiz edildiğinde, cephede öldürülen her 5 askerden birinin subay olduğunu aktarıyor.

Ivshina, teyit edilen kayıpların çoğunun paraşütçüler olduğuna dikkat çekiyor. Bu durum, paraşütçülerin sıklıkla Rusya tarafından ana saldırı gücü olarak kullanılmasıyla açıklanabilir.

Askeri pilotlar, uçuş teknikerleri ve keskin nişancı gibi 10'dan fazla Rus uzmanın ölümü, muhtemelen Rusya'ya büyük bir maliyet getirdi. Bir savaş pilotunun eğitiminin yedi ila sekiz yıllık bir süre içinde 3 milyon dolara mal olduğu tahmin ediliyor.

Askeri kayıplar hakkında haber yapan yerel gazeteciler üzerinde artan bir baskı olduğuna dair kanıtlar var. Daha önceki bazı haberler ya birkaç gün, ya da birkaç saat içinde silindi.

Sibiryalı bir gazeteci BBC'ye, bölgesel hükümet tarafından tüm yerel medya kuruluşlarına Ukrayna'daki kayıplarla ilgili herhangi bir veri yayınlamama talimatı verildiğini söyledi.

Gazeteci, "Ortalığı ayağa kaldırmanıza gerek yok, daha sonra oğullarınızı anmanın bir yolunu bulacağız diyorlar" ifadelerini kullandı.

11.27 : Rus işgalcilerin haftalardır saldırı altında tuttuğu Ukrayna'nın güneyindeki Mykolaiv kentinde yönetim binası bu sabah vuruldu.

Bir füzeyle vurulan binadaki çoğu insan mucize eseri kurtuldu ancak çok sayıda asker ve sivilden haber alınamıyor.

11.20 : Moskova, Baltık ülkelerinin diplomatlarını sınır dışı ediyor. Rusya, söz konusu adımı misilleme olarak aldığını belirtiyor.

Letonya, Estonya ve Litvanya, Mart ayı içerisinde 10 Rus diplomatı 'istenmeyen adam' ilan etmişti.

10.44 : Birkaç gündür Polonya'da Ukraynalı mültecilerle çalışan yardım kuruluşlarıyla birlikte çalışmalar yapan Sean Penn, sosyal medyada yaptığı paylaşımda Ukrayna'da olduğunu yazdı.

Pazartesi öğleden sonra yaptığı açıklamada Lviv Bölgesel Yönetimi'nin başkanı Maxim Kozitsky ile birlikte fotoğrafını da paylaştı.

İşgalin başladığı 24 Şubat günü de Penn Başkent Kiev'de bir belgesel çekimindeydi.

O günden sonra Penn'in Polonya'daki göçmenler için eğitim ve kalacak yer yardımı sağlayan yardım kuruluşlarıyla birlikte çalıştığı biliniyor.

DÜNYA İSTANBUL'U İZLİYOR

 

Son dakika... Putin ve Zelenskiy görüşecek mi Ukraynadan açıklama geldi

09.55 : Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da buluşan Ukrayna ve Rusya heyetlerine müzakereler öncesinde seslendi ve "Somut sonuçlar alınması gereken bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz. Sizler tarihi bir görev üstlendiniz. Dünya sizlerden müjdeli haberi bekliyor. İşinizi kolaylaştıracak her türlü katkıya hazırız" dedi.

"Beşinci haftasına giren çatışmalar bizleri derinden üzüyor. Krizin başladığı ilk günden itibaren tırmanmanın önüne geçilmesi amacıyla her düzeyde gayret sarf ettik" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her iki tarafın da hakkını, hukukunu koruyan adil bir tutum sergilediklerini" söyledi:

"Adil bir barışın kaybedeni olmayacağına inanıyoruz. Çatışmanın uzaması hiçkimsenin yararına değildir. Bu trajediyi durdurmak tarafların elindedir. Artık görüşmelerden somut sonuçların alınması gereken bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz. Her iki ülkenin meşru kaygılarını giderecek, uluslararası toplumun muteber kabul edeceği bir çözüme ulaşılması mümkündür. Sizlerin müzakerelerde sağlayacağınız ilerleme, bir sonraki aşama olan liderler düzeyindeki teması da mümkün hale getirecektir. Böyle bir görüşmeye de ev sahipliği yapmaya hazırız."

 

Erdoğan, Türkiye'nin görüşmelerde arabuluculuk rolü olmadığını hatırlattı, "Ancak sizler talep ettiğiniz sürece kolaylaştırıcı imkanları sağlamaya devam edeceğiz." dedi.

Son dakika... Putin ve Zelenskiy görüşecek mi Ukraynadan açıklama geldi

Cumhrubaşkanı Erdoğan, bugün çıkacağı Özbekistan ziyaretinde de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bulunmayacağını, Çavuşoğlu'nun ihtiyaç duyulması halinde hazır olması için İstanbul'da kalacağını söyledi.

Ukrayna televizyonu, müzakere masasındaki tarafların birbirlerini soğuk bir şekilde karşıladığını ve el sıkışmadığını aktardı.

09.47 : Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki Harkov'a bağlı Lyubotyn ilçesine füze saldırısı düzenledi. Çok sayıda evin yerle bir olduğu saldırıda bir kişi hayatını kaybetti, yedi yaralı hastaneye taşındı.

09.41 : Ukrayna, bu sabah yayınladığı bilgi notunda Rus işgalcilerin akaryakıt depolarını bombalamaya odaklandığını söylüyor. Uzun menzilli füze saldırılarıyla son günlerde hedef alınan depolar, Kiev, Lviv, Rivne, Jitomir ve Lutsk gibi şehirlerdeydi.

Rusya Savunma Bakanlığı da, Ukrayna'nın batısındaki Rivne kentindeki büyük bir akaryakıt deposunun kruz füzeleriyle vurulduğunu bu sabah açıkladı.

Ukrayna: Z sembolleri yasaklansın

09.13 : Almanya'nın Rusya'ya destek için Z sembollerine soruşturma açılabileceği yönünde sinyaller vermesi üzerine, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba bu sabah bir Twitter mesajı paylaştı.

Tüm ülkelere seslenen Kuleba, Ukrayna'nın işgaline destek adına kullanılan Z sembollerinin suç kapsamına alınması çağrısı yaptı:

"Z Rus savaş suçları, şehirlerin yok edilmesini ve binlerce Ukraynalının öldürülmesi anlamına geliyor. Bu barbarlığa açık şekilde destek yasaklanmalı."

08.28 : ABD Savunma Bakanlığı, NATO'nun doğu kanadına donanmaya ait altı uçak gönderiyor. Elektronik savaş için havalanacak uçaklarla birlikte 240 Amerikan denizcisi de Doğu Avrupa'nın yolunu tutacak.

Pentagon, Kongre'den Ukrayna'ya yardım için ek para isteyebilir. Amerikan Associtated Press (AP) haber ajansı, söz konusu ek bütçenin Ukrayna'ya gönderilecek yeni silahların tedarikinde kullanılacağını aktarıyor.

ABD Kongresi, Mart ayının başlarında Ukrayna için 13,5 milyar dolarlık acil bir kaynak paketini onaylamıştı.

Pentagon, Ukrayna'ya özellikle Javelin ve Stinger füzeleri sevk ediyor.

08.16 : Ukrayna ordusu, Kiev'in banliyösünde yer alan Irpin'i Rus işgalcilerden kurtardı. Haftalardır devam eden yoğun çatışmaların ardından Rus işgalci birlikleri Irpin'den çıkarıldı ancak kentin çevresinde halen patlama sesleri duyuluyor. AFP muhabirleri, Irpin çevresinde yaklaşık 20 top sesi duydu.

Kiev'in dışındaki Rus saldırıları başkentte 80 bin evin elekriksiz kalmasına yol açtı, Rus ordusunun yeni bir rota açma hedefiyle şiddetli çatışmalara girdiği belirtiliyor.

Kiev çevresindeki Rus birliklerinin artık savunma pozisyonunda olduğunu dile getiren bir ABD'li yetkili ise, Ukrayna ordusunun Sumi'nin güneyindeki Trostyanets kasabasını da geri aldığını kaydediyor.

Ukrayna güçleri ayrıca ülkenin en büyük ikinci kenti Harkov'a bağlı Mala Rogan köyünü de Rus askerlerinden temizledi.

08.10 : Romanya deniz kuvvetleri, Karadeniz'de tespit edilen bir mayının başarılı bir şekilde imha edildiğini açıkladı. Hangi ülkeye ait olduğu belirlenemeyen mayının Romanya sahillerine 72 kilometre mesafede keşfedildiği bildiriliyor.

WAGNER GRUBU UKRAYNA'DA

Son dakika... Putin ve Zelenskiy görüşecek mi Ukraynadan açıklama geldi

07.57 : İngiltere Savunma Bakanlığı, Rus lideri Putin'in Suriye'den Libya ve Afrika'ya pek çok çatışma bölgesine gönderdiği paralı askerler Wagner Grubu'nun Ukrayna'ya sevk edildiğini duyurdu.

Açıklamaya göre, Wagner üyesi 1000 kadar paralı asker Ukrayna'daki Rus saldırılarına katılıyor ve aralarında üst düzey liderleri de bulunuyor.

İngiltere, Rus ordusunun Ukrayna'daki ağır kayıplarının ardından kötü şöhretli Wagner Grubu'nu sahaya sürdüğünü kaydediyor.

BBC ise, Wagner Grubu'nun Putin'in en gizli organizasyonlarından biri olduğunu hatırlatıyor. Resmi olarak hiçbir zaman kabul edilmeyen paralı asker grubu, geride kalan yedi yılda yaklaşık 10 bin kişiyle en az bir kez sözleşme imzaladı.

FT: PUTİN AB ÜYELİĞİNE İZİN VERECEK

Son dakika... Putin ve Zelenskiy görüşecek mi Ukraynadan açıklama geldi

07.45 : İşgalin başlangıcından bu yana en üst düzey teması Antalya'da gerçekleştiren Ukrayna ve Rusya, ateşkes için bugün İstanbul'da bir araya geliyor. İstanbul'a ulaşan Ukrayna heyetinin başkanlığını Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ve Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mikhail Podolyak yapıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğindeki görüşmelerin saat 10.00'da başlaması bekleniyor.

Financial Times gazetesi, tarafların iki hafta sonra ilk kez yüz yüze görüşeceğini ve Rusya'nın bazı taleplerinden vazgeçtiğini yazdı. Habere göre, Rusya lideri Vladimir Putin Ukrayna'nın 'Nazilerden arındırılması' talebinden geri adım attı ve askeri bir ittifaka girmemesi halinde Kiev yönetiminin AB üyesi olabilmesine izin vermeye hazır.

Gazete, görüşmeler hakkında bilgi sahibi dört kişiye dayandırdığı haberinde, Moskova ve Kiev'in çatışmaların durdurulmasını görüştüğünü ve olası bir anlaşmanın parçası olarak, Ukrayna'nın güvenlik garantileri ve potansiyel AB üyeliği karşılığında NATO üyesi olma isteğinden vazgeçmesinin gündemde olduğunu belirtti.

Anlaşma henüz sonuçlandırılmadığı için adının açıklanmasını istemeyen yetkililerin verdiği bilgilere göre, taslak ateşkes anlaşması metninde, Rusya'nın başta dile getirdiği üç ana ana talep olan 'Nazilerden arındırılma' ve 'Silahsızlanma' ve 'Ukrayna'da Rusça için yasal koruma' yer almıyor.

Financial Times, Rusya'nın ödünlerinin, Ukrayna'nın beklenenden daha sıkı bir direniş göstermesi ve Rusya'nın operasyonel yetersizlikleri sonucu bir aydır süren işgalin genel anlamda durma noktasına gelmesi sonucu olduğunu vurguluyor.

Son dakika... Putin ve Zelenskiy görüşecek mi Ukraynadan açıklama geldi

Ancak, FT'nin haberinde Ukrayna ve Batılı destekçilerinin Putin'in görüşmeleri yorgun güçlerini tazelemek ve yeni bir saldırı başlatmak için bir perdeleme olarak kulanmasından şüphe duyduğu vugulanıyor.

Görüşmelere yakın bir başka kaynak, Rusya'nın neredeyse her gün hem askeri baskı hem de Kiev'in silahsızlanması konularında tutum değiştirmesinden kaygılı olduklarını belirtiyor. Kremlin Söcüsü Dimitri Peskov'un da "Rusya görüşmelerdeki ilerlemeler konusunda konuşamaz ve konuşmayacaktır. Bu sadece müzakere sürecine zarar verir" dediği aktarılıyor.

Değerlendirilen anlaşmaya göre, Ukrayna'nın NATO üyeliğinden vazgeçmesinin yanı sıra, nükleer silah geliştirme ve topraklarında yabancı askeri üs bulundurmamasının da öngörüldüğü kaydediliyor.

Karşılığında da, Ukrayna'nın aralarında Rusya, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, Çin, İtalya, Polonya, İsrail ve Türkiye'den güvenlik garantileri alacağı söyleniyor.

Ancak Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin herhangi bir anlaşmanın garantörler tarafından kabul edilmesi ve parlamentolar tarafından onaylanması gerektiğini söylediği hatırlatılıyor. Zelenskiy'nin ayrıca, anayasayı değiştirmeden önce anlaşmayı referanduma sunacağını söylediği ve bunun en az bir yıl alacak bir süreç olduğu kaydediliyor.

Kiev'in müzakere ekibinin bir parçası olan David Arakhamia, "Uzlaşılan tek konu uluslararası garantiler. Ukrayna bunu istiyor ama bunun için hala garantörlerin onayı gerek, aksi takdirde anlaşma asla olmaz" diyor.

Değerlendirilien taslak metinde, Ukrayna'nın Rusya'nın 2014'te ele geçirdiği iki bölgesini geri alma talebinden bahsedilmediği ve bunun Putin ve Zelenskiy arasında gelecekte yapılacak müzakerelere bırakıldığı ifade ediliyor.

Ateşkes anlaşması başarılı olursa, Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının buluşup, güvenlik garantilerini ve Rusça'nın Ukrayna'da korunması gibi sosyal meselelerdeki anlaşmaları sonuçlandıracağı ifade ediliyor. Bunu da Putin ve Zelenskiy arasındaki bir görüşmenin izleyeceği kaydediliyor. Ancak Kremlin Sözcüsü Peskov'un böyle bir görüşme için 'herhangi bir hareket' olmadığını söylediği de aktarılıyor.

Mariupol'de 5 bin kişi öldü

07.33 : Azak Denizi kıyısındaki Ukrayna şehri Mariupol'de en az 5 bin insan hayatını kaybetti. Rusya'nın ele geçirmek için haftalardır bombaladığı ve neredeyse hasar görmeyen binanın bulunmadığı Mariupol'de, çatışmalar kent içindeki sokaklara kadar taşındı.

Ukraynalı üst düzey bir yetkili, işgalin başlamasından bu yana Mariupol'de 5 bin cesedi toprağa verdiklerini ancak Rus saldırıları nedeniyle bazı cesetlerin toplanamadığını söyledi.

Şehirdeki tablo, bir insani felaket olarak tanımlanıyor ve halihazırda 160 bin sivil Mariupol'den tahliye edilmeyi bekliyor.

Rusya'nın Donbas ve Kırım arasında bir kara bağlantısı kurmak için ele geçirmeye çalıştığı Mariupol'de haftalardır elektrik, su ve doğalgaz kesik; yiyecek stokları da bitmek üzere.

ZELENSKIY DAHA FAZLA YAPTIRIM İSTEDİ

Son dakika... Putin ve Zelenskiy görüşecek mi Ukraynadan açıklama geldi

07.24 : Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Batılı ülkelere Rusya'ya bir petrol ambargosu da dahil, yaptırımları sıkılaştırma çağrısında bulundu.

Zelenskiy her gece yayımladığı görüntülü mesajında, bazı ambargoların "pasif" doğasını eleştirdi ve dünyanın Rusya'nın buna karşı vereceği tepkiyi bekleyemeyeceğini vurguladı.

Zelenskiy dünya güçlerinin daha önce "güçlü önleyici yaptırımlar" uygulaması durumunda, bunun işgali de önleyebileceğini söyledi.

Sık sık masayı yumrukladığı yedi dakikalık konuşmada Zelenskiy "Topyekun bir savaş başladı. Şimdi Rusya'nın kimyasal silah kullanması halinde Rusya'nın Avrupa'ya petrol tedariki dahil daha sıkı ambargolardan bahsediliyor. Söyleyecek bir şey yok. Biz, hala hayatta olan insanlar beklemeliyiz. Rus Ordusu'nun şu ana dek yaptıkları bir petrol ambargosunu gerektirmiyor mu? Fosfor bombaları gerektirmiyor mu? Top ateşine tutulan bir kimyasal üretim tesisi ya da nükleer santral bunu gerektirmiyor mu?" dedi.

Zelensiy ayrıca, daha fazla silah gönderilmesi için bazı ülkelerin parlamentolarında bu hafta konuşma yapmayı planladığını belirtti ve "Birileri gerekli silahları vermek için gereken cesareti bulamadığı için Ukraynalılar ölmemeli. Korku daima sizi suç ortağı haline getirir" diye konuştu.