Dünya Gazze'deki son durumu anlattı! 'Hareket edeni vuruyorlar'

Gazze'deki son durumu anlattı! 'Hareket edeni vuruyorlar'

12.10.2023 - 06:55 | Son Güncellenme:

Yaklaşık iki milyon Filistinli’nin yaşadığı Gazze’de yüz binlerce kişi her an evlerine isabet edebilecek bir bomba, roket veya top mermisinin endişesiyle hayatını sürdürüyor.

Gazzedeki son durumu anlattı Hareket edeni vuruyorlar

EREN KOCA Haber Merkezi - 15 yıl önce yükseköğrenimini Türkiye’de Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde tamamladıktan sonra Gazze’ye dönen 8 çocuk babası Raid Kışta (49), şehirdeki son durumu Milliyet’e anlattı. 

Haberin Devamı

Herkesin çok korku içinde olduğunu belirten Kışta, “İsrail Gazze’de mahalleleri tek tek vuruyor. Mahalleler tanınmaz durumda. Sivilleri vuruyorlar sürekli. Uçak sesi duyunca çocuklarım çok korkuyor, ‘Baba bizi kurtar bu durumdan’ diyorlar. Onları yanıma alıyorum sakinleştiriyorum. Cuma günü alışveriş yaptım eve, ancak yavaş yavaş bitiyor. Dükkanlar kapalı, durum çok kötü. İsrail gıda sokmuyor, elektriği ve suyu da kesti. Dışarı çıkamıyoruz sürekli bombalıyorlar. Artık hayat çok çok zor” dedi. 

‘YAKIT BİTTİ’ 

Kendi evinde güneş santrali olduğunu belirten Kışta şöyle devam etti: 

“Evimde güneş santrali var, onun sayesinde elektriğe ve internete ulaşabiliyorum. Komşularımın çoğunda yok. İnternet her an kesilebilir saldırı olursa. Diğer vatandaşlarımızda elektrik yok. Hastanelerde durum çok kötü. Beyt Hanun şehrinde bir hastaneyi vurdular. Hastanede hizmeti durdurdular. 5 hastanede yaralılara müdahale edilebiliyor. Bu hastanelerde de yatakların hepsi dolu, doktorlar yaralılara yerlerde müdahale ediyor. Hastanelere elektrik jeneratörle sağlanıyor. Elektrik santrallerinde yakıt bitti. Doktorların elektrik tamamen gidince servis veremeyecekleri söyleniyor.”  

Haberin Devamı

Can güvenliği nedeniyle fotoğraf çekemediklerini belirten Kışta, İsrail uçakları ve İHA’larının hareketli bir şey gördüğünde bombaladığını da sözlerine ekledi. 

GUTERRES’TEN ÇAĞRI: HAYATİ MALZEMELER GAZZE’YE GİREBİLMELİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, tam ablukaya alınan Gazze konusunda çağrıda bulunarak, “Gıda ve su dahil hayati önem taşıyan malzemelerin Gazze’ye girmesine izin verilmeli. Hızlı ve engelsiz insani erişime ihtiyacımız var” dedi. Lübnan’ın güneyinden İsrail’e yönelik saldırılardan endişe duyduğunu aktaran Guterres, “Tüm taraflara ve bu taraflar üzerinde nüfuz sahibi olanlara, olayın daha fazla tırmanması ve yayılmasından kaçınmaları yönünde çağrıda bulunuyorum” diye konuştu. Gazze’de tutulan tüm İsrailli rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunan Guterres, uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths de, “Yaşananların boyutu ve hızı tüyler ürpertici. Tüm taraflara mesajım nettir; savaş kanunlarına uyulmalıdır. Gazze’ye yönelik insani yardım ve hayati hizmet ve malzemeler engellenmemelidir. Tüm bölge bir kırılma noktasındadır. Şiddet durmalıdır” dedi. 

Haberin Devamı

NETANYAHU ANLAŞTI: OHAL HÜKÜMETİ KURULUYOR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve muhalefet lideri Benny Gantz, ‘olağanüstü hal hükümeti’ kurma konusunda anlaşmaya vardı. Buna göre Netanyahu, Gantz ve ülkenin savunma bakanından oluşan bir “savaş kabinesi” de kurulacak. Kurulacak hükümet, savaşla ilgili olmayan herhangi bir karar almayacak. Hamas’a karşı saldırıları yönetecek olan savaş kabinesinde ise Başbakan Netanyahu, muhalefet lideri Gantz ve Savunma Bakanı Yoav Gallant yer alacak. Muhalefet liderlerinden Yair Lapid ise acil durum hükümetine katılmazken, kendisi için savaş kabinesinde bir pozisyon açık bırakıldı.

 

Yazarlar