Dünya Son dakika haberi: Irak'ta oy verme işlemi başladı

Son dakika haberi: Irak'ta oy verme işlemi başladı

12.05.2018 - 07:32 | Son Güncellenme:

Irak’ta genel seçimler için kurulan seçim sandıklarda oy verme işlemi başladı.

Son dakika haberi: Irakta oy verme işlemi başladı

Başkent Bağdat'ın yanı sıra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve ülkenin diğer kentlerinde kurulan seçim merkezleri sabah erken saatlerde kapılarını seçmene açtı.

Haberin Devamı

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği, sabah 07:00’de başlayan oy verme işleminin akşam saat 19:00'a kadar süreceğini duyurdu.

Oy verme işleminin parmak iziyle yapılması ve elektronik düzlemde gerçekleşmesi nedeniyle, seçmenler sürecin uzayacağını göz önünde bulundurarak erkenden sandık başına gidiyor.

37 milyon nüfuslu Irak'ta, yaklaşık 24 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor.

DEAŞ'TAN SONRA BİR İLK

Terör örgütü DEAŞ'ın askeri olarak bittiğinin duyurulduğu savaş yorgunu Irak, ABD işgalinden sonra 5. kez gerçekleştirilecek genel seçimlere ekonomik kriz, evine dönemeyen binlerce sığınmacı, siyasi kutuplaşma ve güvenlik sorununun gölgesinde giriyor.

Nuri el- Maliki'nin 2014'e kadar süren 8 yıllık iktidarı dönemindeki yolsuzluklar nedeniyle devlet hazinesinin neredeyse sıfırlanması ve dünya ham petrol fiyatlarındaki düşüş ülkede ciddi bir ekonomik krize neden olurken, DEAŞ'la savaş da geride alt yapı tahribatı ve sığınmacı sorunu ile boğuşan istikrarsız bir Irak bıraktı.

Haberin Devamı

Elektrik ve su gibi en temel hizmetlerin dahi kesintisiz şekilde sunulamadığı, siyasi ve güvenlik alanında istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Irak'ta, 12 Mayıs seçimleri sonrası nasıl bir siyasi tablonun ortaya çıkacağı merak ediliyor. 2003 sonrası bir türlü gerçekleştirilemeyen siyasi birlikteliğin bu seçimlerde de sağlanamamış olması seçim sonrası tabloya ilişkin kaygıları daha da artırıyor.

Irak'taki seçim yarışına 143 siyasi partinin oluşturduğu 27 koalisyon katılacak.

Son dakika haberi: Irakta oy verme işlemi başladı