Dünya Son dakika... İmzalar atıldı! Sürpriz isim de orada...

Son dakika... İmzalar atıldı! Sürpriz isim de orada...

05.01.2021 - 14:29 | Son Güncellenme:

Yıllar süren krizin sona erdiğinin gece yarısı duyurulmasıyla bugün liderleri taşıyan uçaklar arka arkaya iniş yaptı, televizyonlar canlı yayınla gelişmeleri ekrana getirdi. Tarihi anın fotoğrafını Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı servis etti, sürpriz ismin bulunduğu zirvede imzalar atıldı.

5 Haziran 2017 günü dünya yepyeni bir krize uyandı, Suudi Arabistan'ın başını çektiği ülkeler Katar'a abluka uygulamaya başladıklarını ilan etti. Dünya neler olduğunu anlamaya çalışırken, hava sahası kapatılan ve komşularıyla tüm ilişkileri dondurulan Katar'ın yanında Türkiye saf tuttu. Suudi Arabistan'ın yanındaki ülkeler ise Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'di.

Haberin Devamı

2020'nin son günlerinde hız kazanan görüşmeler yeni yılla birlikte sonuç verdi, arabulucu Kuveyt, Suudi Arabistan ve Katar'ın anlaşmaya vardığını duyurdu.

Bugün Katar'ın başkenti Doha'dan havalanan uçak ise, Suudi Arabistan'ın El Ula kentine iniş yaptı. Uçakta, Körfez İşbirliği Konseyi'ne katılmak üzere Suudi Arabistan'a giden Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani vardı.


Son dakika... İmzalar atıldı Sürpriz isim de orada...



Televizyonlar Katar Emiri'nin uçaktan iniş görüntülerini canlı yayında ekrana getirdi. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Katar Emiri'ni havalimanında sıcak bir şekilde karşıladı. İkilinin tokalaşıp sarılmasıyla tarihi bir an yaşandı, Associated Press (AP) haber ajansı bu anı fotoğrafladı.


Son dakika... İmzalar atıldı Sürpriz isim de orada...


Haberin Devamı

Suudi basınında çıkan haberlere göre, Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Katar Emiri'ne "Selam, selam. Suudi Arabistan Krallığı'nı nurlandırdın" dedi.

 

Son dakika... İmzalar atıldı Sürpriz isim de orada...

Al Jazeera ise, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ayrıca Bahreyn Kralı Hamad bin İsa el Halife ile Dubai Şeyhi Muhammed bin Raşit el Maktum'u da havalimanında bizzat karşıladığını aktardı.

Son dakika... İmzalar atıldı Sürpriz isim de orada...


Suudi Arabistan Kraliyet basın servisinin geçtiği fotoğrafları uluslararası haber ajansları Reuters ve AP dünyaya servis etti.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü'nün Körfez Zirvesi'ne katılmak üzere Suudi Arabistan'a uçtuğunu bildirdi. Suudi Arabistan'ın resmi televizyonu El Arabiya, Mısır'ın da hava sahasını Katar uçaklarını açtığını son dakika haberiyle geçti.

 

Son dakika... İmzalar atıldı Sürpriz isim de orada...

 

Zirvedeki en büyük sürpriz, ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve Orta Doğu özel danışmanı Jared Kushner oldu.

VELİAHT PRENS KÜRSÜDE

Ula Vadisi'nin doğal güzelliklerini yansıtmak için büyük aynalarla tasarlanan dış cephesiyle bilim kurgu filmlerindeki yapılara benzer Maraya Salonu önünde liderler, zirve öncesinde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, açılışta yaptığı konuşmada, Kuveyt'e ve ABD'ye Körfez'deki krizin çözümü için çabaları nedeniyle teşekkür etti. Veliaht Prens, nükleer faaliyetlerinde uranyum zenginleştirme kararı alan Tahran yönetimine yüklenerek, "İran'ın nükleer programı, bölgesel ve uluslararası güvenliği tehdit ediyor" dedi.

Son dakika... İmzalar atıldı Sürpriz isim de orada...



Muhammed bin Selman, şöyle devam etti: "Bugün bölgemizi kalkındırma ve çevremizi kuşatan zorluklara karşı çabalarımızı birleştirmeye en çok muhtaç olduğumuz gündür. El Ula Zirvesi'nde imzalanacak anlaşma, herkesin iş birliğiyle oluşan bu çabalar sayesinde sağlandı. Körfez, Arap ve İslam bölgesinin istikrarına yönelik dayanışmayı içeren bu anlaşma, devletlerimiz ve halklarımız arasındaki kardeşlik unsurlarını pekiştiriyor."

Haberin Devamı

Körfez İşbirliği Konseyi zirvesine katılan liderler, yaklaşık üç buçuk yıl süren Katar krizini sona erdiren sonuç bildirgesini de imzaladı. 



Son dakika... İmzalar atıldı Sürpriz isim de orada...

 

DİPTEN YÜZEYE ÇIKAN KRİZ

Suriye ve Müslüman Kardeşler gibi konularda farklı tutumlar sergileyen Katar ve Suudi Arabistan'ın başını çektiği ülkeler arasındaki dip gerilim, ilk olarak 2014 yılında yüzeye çıkmıştı. Suudi Arabistan ve Mısır, Katar’dan büyükelçilerini çekti. Aynı yıl gerçekleşen Körfez İşbirliği Teşkilatı’na da Doha yönetimi çağrılmadı. Katar bunun üzerine Müslüman Kardeşler ve Hamas’ın birkaç sembolik ismini ülkeden göndermeye karar verdi, fırtına geçici olarak dindirildi.

Son dakika... İmzalar atıldı Sürpriz isim de orada...


Suudi Arabistan için dönüm noktası, ABD Başkanı Donald Trump’ın ziyareti oldu. Riyad yönetimi, bir dönem müttefiki olan Katar'ı 'terörist' örgütlerin yanında olmakla suçladı.

Haberin Devamı

1.9 milyon nüfusa sahip Katar’ın dünyadaki en bilinen markası, Al Jazeera televizyonu. Uluslararası medya ağıyla adını dünyaya duyuran ülke, 2000’li yıllardan itibaren ekonomisi ve yaptığı yatırımlarla öne çıktı. Bölgedeki önemli Amerikan üslerinden birine ev sahipliği yapıyor. Son olarak da, 2022 Dünya Kupası Katar’a verildi.