Dünya Son dakika... İran'da seçim zaferi Reisi'nin

Son dakika... İran'da seçim zaferi Reisi'nin

19.06.2021 - 09:20 | Son Güncellenme:

Birçok adayın seçime katılamadığı İran'da ilk sonuçlar açıklandı, beklendiği gibi İbrahim Reisi yeni cumhurbaşkanı oluyor. Muhafazakar aday Reisi, kullanılan 28 milyon oyun 17 milyonunu aldı

Son dakika... İranda seçim zaferi Reisinin

İran'da 600 kişinin başvurduğu ancak dört ismin yarışabildiği cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kazanan belli oldu. Muhafazakar adaylardan seçimin favorisi İbrahim Reisi'nin beklendiği gibi yarışı önde bitirdiği bildiriliyor.

Haberin Devamı

Muhafakar aday Reisi, seçimde kullanılan 28 milyon oydan 17 milyonunu aldı ve yüzde 62'lik bir orana ulaştı. Seçimlere katılım ise yüzde 50'nin altında gerçekleşti, İran'da toplam 59 milyon seçmen bulunuyor.

İran yargısının başındaki 60 yaşındaki Reisi, hayatının önemli bir bölümünü söz konusu alanda çalışarak geçirdi.

Mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Reisi'yi seçim zaferi nedeniyle tebrik etti. Ruhani, iki dönem kuralı nedeniyle seçimde aday olamamıştı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olan bazı isimlerin tartışmalı şekilde diskalifiye edildiği İran'da, dört adaydan biri hariç tümü sertlik yanlısı muhafazakardı.

Adaylar belirlenirken birçok isme izin çıkmaması, ardından seçime günler kala bazı adayların diskalifiye edilmesi, ülkede tartışmalara yol açtı. Reisi'nin aslında rakipsiz yarıştırıldığını ifade eden muhalifler ve reform yanlıları, seçimi boykot çağrıları yaptı.

Haberin Devamı

Son dakika... İranda seçim zaferi Reisinin

ABD'de eski başkan Donald Trump yönetiminin nükleer anlaşmadan çekilmesi sonucu etkisini yeniden artıran yaptırımlar ve Covid-10 salgını sebebiyle ülkenin karşılaştığı ekonomik zorluklar, ülkede yaygın bir mutsuzluk ve yönetime tepki var.

Muhafazakar bir adayın kazanmasının, ABD ile Joe Biden başkanlığında süren nükleer müzakelerin önünde engel olmayacağı düşünülüyor.

ADAYLARI KİM ONAYLADI?

Seçimde yarışmak için yaklaşık 600 kişi başvurdu. Bunların 40'ı kadın adaylardı. Ancak geçen ayın sonunda sadece 7 adayın seçimde yarışması için onay çıktı.

Sert muhafazakar tutumuyla bilinen 12 din adamı jüriden oluşan Koruma Konseyi, adayları onaylıyor. 7 adaya onay veren bu konseyin üyeleri seçimle gelmiyor.

Ruhani'nin ilk başkan yardımcısı İshak Cihangiri ve eski meclis başkanı Ali Laricani de adaylığına onay verilmeyen isimlerden.

Seçime bir gün kala, Perşembe günü de Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Said Celili ve milletvekili Alireza Zakani ile eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Mehralizade, yarıştan çekildiğini duyurdu.

Sertlik yanlılsı olan Celili ve Zakani, yarıştan çekilirken Reisi'ye destek açıkladı. Mehralizade ise, çekilirken adaylar arasındaki iki reformcuyu bire indirerek oyların bölünmesini engellemeye çalıştığını duyurdu. Ve geriye kalan tek reformcu olan Abdunnasır Himmeti'ye destek bildirdi.