Dünya Son dakika... IŞİD, havaya uçurduğu caminin görüntülerini paylaştı

Son dakika... IŞİD, havaya uçurduğu caminin görüntülerini paylaştı

23.06.2017 - 11:24 | Son Güncellenme:

Musul'da hilafet ilan ettiği El Nuri Camii'ni patlatan terör örgütü, insansız hava aracıyla çekilmiş görüntüleri kendi haber ajansında yayınladı. 850 yıllık caminin tamamen yok olduğu görülüyor. Irak Başbakanı İbadi, ülkenin en büyük ikinci kentinin birkaç gün içinde kanlı teröristlerden tamamen temizleneceğini açıkladı.

Son dakika... IŞİD, havaya uçurduğu caminin görüntülerini paylaştı

Irak'taki kalesi Musul'da önceki gece El Nuri Camii'ni havaya uçuran terör örgütü IŞİD, enkazın görüntülerini paylaştı.

Haberin Devamı

Üç yıl önce terör elebaşı Ebubekir El Bağdadi'nin hilafet ilan ettiği camiden geriye hiçbir şey kalmamış. Ünlü eğik minarenin ise yalnızca alt bölümü ayakta.

850 yıllık El Nuri Camii, IŞİD liderinin şimdiye kadar yüzünü gösterdiği tek yer.

Reuters haber ajansı, dün geçtiği röportajda Musulluların caminin enkaza dönüşmesine öfkeli olduğunu bildirmişti. Ajansa konuşan Neşvan isimli Musul sakini, "Sabah erkenden evimin çatısına çıktım, minarenin yerinde olmadığını görünce serseme döndüm. Oğlumu kaybetmiş gibi hissettim" demişti.

Irak televizyonuna açıklama yapan Başbakan Haydar el İbadi, Musul'daki teröristlerin kökünün birkaç gün içinde kazınacağını ve kentin kurtarılacağını duyurdu.

Yedinci ayını dolduran Musul operasyonunda ordu birlikleri haftalardır söz konusu caminin çevresinde teröristlerle çatışıyor. Son gelen bilgilere göre, askerler kuzey ve batıdaki iki noktadan içeriye sızmayı başardı. Ordu birliklerinin, yok edilen El Nuri Camii'nin bulunduğu alana hayli yaklaştığı bildiriliyor.

Haberin Devamı

Haziran ayı başından beri Eski Şehir bölgesinde yalnızca iki mahalleye sıkışıp kalan IŞİD'liler, kontrol ettikleri bölgenin çevresine bubi tuzakları yerleştirdi. Dar sokakları avantaja çeviren teröristler, ayrıca keskin nişancı atışlarıyla askerleri hedef alıyor.

Halihazırda iki mahallede 100 bini aşkın sivilin terör örgütünün elinde canlı kalkan olarak tutulduğu tahmin ediliyor. Irak ordusu, günlerdir uçaklardan attığı bildirilerle sivillerden ilk fırsatta çatışma bölgesinin dışına kaçmalarını istiyor.

17 Ekim'de başlayan büyük Musul operasyonunda bugüne kadar 850 binden fazla sivil evini terk etmek zorunda kaldı. Çatışmalardan kaçanların yaklaşık 200 bini ise kentin doğusundaki mahallelerde yer alan evlerine döndü.

Binlerce terörist öldürüldü

Musul'daki operasyona ordu birliklerinin yanı sıra Peşmerge, Şii milisler Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçlerinin de dahil olduğu 100 bin silahlı unsur katılıyor. ABD'nin hava saldırılarıyla destek verdiği ordu birliklerinin artık kısa sürede Musul'un kurtuluşunu ilan etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Bugüne kadar Irak güçleri 800'den fazla kayıp verdi, 4 bin 600 asker ise yaralandı. Öldürülen teröristlerin sayısı 16 bin 400'ü geçti. Bu rakam, başlangıçtaki tahminleri aşıyor. Zira, operasyondan önce Musul'da 6 bin kadar IŞİD'linin bulunduğu tahmin ediliyordu.

Kenti ikiye bölen Dicle Nehri'nin batısındaki mahalleler Ocak 2017'de tamamen kurtarıldı. 19 Şubat'ta başlayan batı yakası operasyonunun ilk günlerinde hızlı bir şekilde güney ve güneybatı cephelerinden ilerleyen ordu birlikleri, hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü IŞİD'den geri aldı. Peşinden Musul-Telafer yolu kesildi, Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının bulunduğu bölge kurtarıldı. Bu bölgede, artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Eski Şehir'in kapısına dayanıldığında ise, ilerleme neredeyse durdu. Bunun üzerine Mayıs ayının ilk haftasında kuzeybatı cephesi açıldı. Haziran ayına gelindiğinde ise IŞİD'lilerin kontrolünde yalnızca birkaç mahalle kalmış oldu.

Haberin Devamı

Topraklarının dörtte birini yitirdi

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 75'in üstünde. Kanlı örgüt, geçen yıl Irak Felluce ve Libya Sirte gibi çok önemli kalelerini yitirdi. Örgütün Ortadoğu'nun batısındaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

5 kıta, 30'u aşkın ülke

IŞİD, Mayıs ayından bu yana İngiltere Manchester ve Londra, Filipinler Mindanao, Endonezya Cakarta, Fransa Paris ve İran Tahran'da saldırı düzenledi. Bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 200'e yaklaşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

Amerikan CNN International'ın Şubat ayında yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.