Dünya Son dakika... Katalonya referandumunda 'evet' oranı yüzde 90,09

Son dakika... Katalonya referandumunda 'evet' oranı yüzde 90,09

02.10.2017 - 08:18 | Son Güncellenme:

Polis ve seçmenlerin karşı karşıya geldiği, yüzlerce kişinin yaralandığı referandumun ardından konuşan Katalonya Başkanı Puigdemont, bağımsız bir devlet kurma hakkı kazandıklarını söyledi. Bağlayıcılığı bulunan oylamanın ardından iki gün içinde bağımsızlık ilan edilmesi gerekiyor. Referandumu demokrasiyle 'dalga geçmek' olarak niteleyen Madrid yönetimi ise, İspanya tarihinin en büyük siyasi kriziyle yüz yüze.

Son dakika... Katalonya referandumunda evet oranı yüzde 90,09

İspanya'nın Katalonya Özerk Bölgesi'nde düzenlenen referandumda, halkın yüzde 90,09'u bağımsızlık yönünde oy kullanırken, Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, bağımsız bir devlet kurma hakkı elde ettiklerini açıkladı.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont'un Pazar günü yapılan ve şiddet olaylarının damga vurduğu referandumun ardından yaptığı açıklamalar, televizyonlardan canlı yayınlandı.

Katolanya Başkanı Puigdemont, "Bu umut ve acı dolu günde, Katalonya vatandaşları, yönetim biçimi cumhuriyet olan bağımsız bir devlet kurma hakkı kazanmıştır... Hükümetim önümüzdeki birkaç gün içerisinde bugünkü oylamanın sonuçlarını halkımızın egemenliğinin vücut bulduğu Katalan parlamentosuna yollayacak" dedi.

Puigdemont, daha önceki sözlerinin aksine tek taraflı bir bağımsızlıktan da söz etti, sonuçların tek taraflı bağımsızlık ilan etmenin de önünü açtığını söyledi.

Puigdemont ayrıca Avrupa Birliği'nin artık kafasını başka yöne çevirmeyi sürdüremeyeceğini de savundu.

Katılım oranı yüzde 42

Katalonyalı yetkililerin verdiği bilgiye göre, referandumda 2,3 milyon geçerli oy kullanıldı ve halkın yüzde 90,09'unun bağımsızlığa destek verdi. Referandumda 'hayır' oylarının oranı ise yüzde 7,87 oldu.

Katalonya'da yaklaşık 5 milyon 300 bin seçmen bulunuyor. Böylece katılım oranı da yüzde 42,3 olarak gerçekleşti.

Pazar günü kurulan sandıkları okullara baskın yaparak toplayan polisle seçmenler arasında sert çatışmalar yaşandı. Polisin uyguladığı şiddet dünyada bir numaralı gündem haline gelirken, 800'den fazla insan yaralandı.

Pazar sabahı erken saatlerde oy kullanılan okullarda polis şiddetine dair gelen görüntüler, bağımsızlık karşıtı Katalanların da sandığa gitmesine neden oldu.

Son dakika... Katalonya referandumunda evet oranı yüzde 90,09

Gözüyaşlı kutlama

Oylamanın tamamlanmasının ardından İspanya Başbakan Mariano Rajoy da bir açıklama yaptı. Rajoy, Katalanların kandırılarak yasa dışı bir oylamaya katılmaya zorlandıklarını belirterek, referandumu demokrasiyle dalga geçmek olarak nitelendirdi.

Katalonya'nın bölgesel başkenti Barcelona'da toplanan binlerce kişi ise sevinç gösterileri düzenledi. Kutlamalara katılan bazı Katalanların gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Barcelona'da bulunan Katalonya Meydanı'na kurulan dev ekranda son gelişmeler canlı yayınlandı.

Yarın genel greve gidiliyor

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı gruplar ve sendikalar Salı günü genel greve gideceklerini açıkladı.

Referandum sonucu bağlayıcı niteliğe sahip. Sonuçların açıklanmasından iki gün sonra Katalonya Parlamentosu'nun toplanıp, bağımsızlık ilan etmesi gerekiyor.

Sandıkta seçmenlere "Katalonya'nın cumhuriyetle yönetilen bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?" sorusu sorulmuştu.

Kaynak: BBC Türkçe

Yazarlar