Dünya Son dakika | Dünya diken üstünde! Çin'de ortaya çıkan gizemli virüs ABD'ye sıçradı!

Son dakika | Dünya diken üstünde! Çin'de ortaya çıkan gizemli virüs ABD'ye sıçradı!

21.01.2020 - 22:24 | Son Güncellenme:

Son dakika haberine göre Çin'in Wuhan kentinde Aralık ayı içerisinde ortaya çıkan gizemli virüs can almaya devam ediyor. Şu ana kadar Çin başta olmak üzere 4 ülkeyi etkisi altına alan gizemli virüs son olarak ABD'ye sıçradı. Yetkililer virüsün hayvanlardan insanlara bulaştığını söylüyor. Son dakika haberleri gelmeye devam edecek.

Son dakika | Dünya diken üstünde Çinde ortaya çıkan gizemli virüs ABDye sıçradı

ABD'nin Washington eyaletinde bir kişide Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve zatürreye benzetilen "gizemli" hastalığa neden olan koronavirüsü tespit edildi.

Haberin Devamı

ABD medyasında yer alan haberlere göre, Çin ziyaretinin ardından hastalanan ve Washington'da tedavi altına alınan kişinin, Vuhan'da görülen koronavirüsünün aynısını taşıdığı belirtildi.

Durumu ağır olduğu ifade edilen kişinin kimliği açıklanmadı.

Yeni koronavirüsten kaynaklanan salgında şimdiye kadar 6 kişi hayatını kaybetti.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, koronavirüsün dün 77 kişide teşhis edildiğini, ülke genelinde vaka sayısının 291'e çıktığını bildirmişti.

Yeni vakaların 72'sinin Hubey eyaletinde, 2'sinin Şanghay'da, 3'ünün de Pekin'de görüldüğü belirtilmişti.

Virüs, Çin'de 25 Ocak itibarıyla başlayacak Çin Yeni Yılı (Bahar Bayramı) dolayısıyla tatillerini memleketlerinde geçirmek isteyen milyonlarca kişi açısından da risk oluşturuyor.

Haberin Devamı

Çin'de "gizemli hastalık"

Söz konusu salgın, 2002 ve 2003'te yüzlerce kişinin ölümüne yol açan şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) salgınını hatırlattığından ülkede endişeye yol açmıştı.

Çinli yetkililer, gizemli hastalığa ilişkin yapılan ilk incelemelerin, hastalığın SARS, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS), influenza, kuş gribi ve adenovirus olmadığını gösterdiğini ifade etmişti.

Hong Konglu uzmanlar, virüsün genetik yapısının SARS ile yüzde 80 örtüştüğünü belirtmişti.

Hong Kong, Tayvan, Güney Kore, Japonya ve Tayland'da da hastalık belirtilerini gösteren kişiler tedavi altına alınmıştı.

Son dakika | Dünya diken üstünde Çinde ortaya çıkan gizemli virüs ABDye sıçradı

PEKİ NEDİR BU GİZEMLİ VİRÜS?

1. Gizemli hastalık nasıl ortaya çıktı?

'Gizemli hastalık' olarak adlandırılan hastalık Aralık ayında Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıktı. Hastalık nedeniyle şimdiye kadar 6 kişi hayatını kaybetti.

2. Virüs bulaşan kişi sayısı kaç?

Çinli yetkililer virüse yakalanan 200'den fazla kişi tespit ettiklerini duyurdu. Sağlık uzmanları ise en az 1.700 kişiye bulaşmış olabileceğini belirtiyor.

3.Hastalığın kökeninde ne var?

Çinli yetkililer enfeksiyonun koronavirüs (corona virus) olduğu açıklandı. Koronavirüsler, daha büyük bir virüs ailesi türü ancak sadece 6'sı (yeni virüsün etkilerinin kanıtlanmasıyla birlikte 7 olacak) insanlara bulaşabiliyor.

Haberin Devamı

4.Virüs bulaşıcı mı?

Yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda virüsün bulaşıcı bir tür olduğu ifade edildi. Yapılan son açıklamada ise virüsün insandan insana kolayca bulaştığı ifade edildi.

5. Virüsün kaynağı ne?

Nottingham Üniversitesi'nden Profesör Jonathan Ball, "Geçmişteki salgınları düşünecek olursak, eğer bu yeni bir koronavirüs ise, bir hayvan barınağından kaynaklanmış olmalı" dedi.

6. Çin hastalık için hangi önlemleri aldı?

Virüsün bulaştığı kişiler, yayılma riskini en aza indirmek için her ihtimale karşı karantinada tutuluyor.Öte yandan Çin'de havalimanları ve uçaklarda hastalığa ilişkin taramalar yapılıyor.

7. Türkiye tehdit altında mı?

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ekipleri İstanbul'dan hastalığın görüldüğü bölgeye hizmet sağlayan firmaların gerekli önlemleri almaları gerektiği uyarısında bulundu.

8.Virüslü yolcu tespit edilirse ne olacak?

Uçakta virüslü yolcunun tespit edilmesi durumunda ilk olarak yolcunun havalimanında özel kıyafetli ekipler tarafından alınarak hastanın karantina odasına götürüleceği, buradaki işlemlerin ardından da ilgili sağlık kurumlarına gönderileceği öğrenildi. Öte yandan THY'nin Çin'den İstanbul'a yaptığı seferlerde şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı öğrenildi. Çin'den İstanbul'a THY'nin yanı sıra Çin Güney Havayolları (China Southern Airlines) ile Sichuan Airlines tarifeli sefer gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Son dakika | Dünya diken üstünde Çinde ortaya çıkan gizemli virüs ABDye sıçradı