Dünya Macaristan İsveç'in NATO üyeliğini Pazartesi günü oyluyor

Macaristan İsveç'in NATO üyeliğini Pazartesi günü oyluyor

20.02.2024 - 10:44 | Son Güncellenme:

İskandinav ülkesinin NATO'ya katılımı için son engel aşılıyor, Macaristan Batılı ülkelerin haftalardır beklediği oylama için tarih verdi.

Macaristan İsveçin NATO üyeliğini Pazartesi günü oyluyor

Dünyanın en büyük savunma ittifakı NATO'ya üye olmak için Mayıs 2022'de başvuran İsveç için sürecin sonu göründü. Macaristan iktidar partisi, ABD ve Batılı ülkelerin aylardır beklediği oylamanın tarihini resmen açıkladı.

Haberin Devamı

İsveç'in NATO'ya katılımına onay vermeyen Macaristan, Pazartesi günü oylama yapacağını duyurdu. Budapeşte yönetiminin onaylamasıyla İsveç'in önündeki son engel aşılmış olacak.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Pazartesi günü yaptığı açıklamada İsveç’in NATO üyeliğinin parlamentoda 26 Şubat'ta başlayacak olan ilkbahar oturumunda onaylanacağını bildirdi.

YEREL MEDYA: MACARİSTAN İSVEÇ'TEN GRIPPEN SAVAŞ UÇAKLARI SATIN ALACAK

Viktor Orban, aynı basın toplantısında Macaristan ve İsveç arasında dev savunma sözleşmesi hazırlıkları olduğunu söyledi.

Yerel medyaya yansıyan haberlerde, savunma anlaşmasında Macaristan’ın İsveç’ten 3 Grippen savaşı uçağı satın almayı planladığını gösteriyor.

Macaristan’ın hava kuvvetlerinde 90'lı yıllarda İsveç’ten satın alınan 18 Grippen savaş uçağı bulunuyor. Bu filonun yeni Grippen’lerle genişletilmesinin gerekli olduğu önceki aylarda yerel medyada dile getirildi.

Haberin Devamı

Türkiye, Stockholm yönetiminin terör örgütü PKK'ya verdiği desteği kesmesi için İsveç'le uzun müzakereler yürüttü ve talep ettiği adımların atılmasıyla Ocak 2024'te NATO üyeliğini onayladı.

İsveç'le aynı gün NATO'ya başvuran Finlandiya ise, Nisan 2023'te ittifaka katıldı.

Onlarca yıldır tarafsızlıklarıyla bilinen İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya saldırmasıyla pozisyonlarını değiştirmiş ve NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmuştu.