Dünya Son dakika... Rusya resmen duyurdu! Gözler Soçi zirvesindeki YPG kararında

Son dakika... Rusya resmen duyurdu! Gözler Soçi zirvesindeki YPG kararında

20.11.2017 - 13:07 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Lavrov, Karadeniz kıyısında buluşacak Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin Suriye kongresine son şeklini vereceğini açıkladı. Türkiye, terör örgütü YPG'nin kongreye katılmasına şiddetle karşı çıkıyor.

Son dakika... Rusya resmen duyurdu Gözler Soçi zirvesindeki YPG kararında

İç savaş ülkesi Suriye'de ateşkes bölgeleri ilan eden Türkiye, Rusya ve İran, çok önemli bir karar vermek üzere Çarşamba günü yeniden bir araya geliyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin masaya oturacağı zirvede, Moskova yönetiminin öncülük yaptığı Suriye Ulusal Kongre'sine kimlerin katılacağı karara bağlanacak.

Soçi'de liderlerin son sözü söyleyeceğini vurgulayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Biz, önerilerimizi hazırladık. Bunları çarşamba günü üç ülkenin liderlerine sunacağız. Liderler, bu öneriler üzerinden Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin organizasyonuyla ilgili karar alacak" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus ve İranlı mevkidaşları dün zirvenin hazırlık toplantısını Antalya'da gerçekleştirmişti.

Lavrov ipuçları verdi

Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Kongreye davet edilecek Suriyeliler, Suriye toplumunun tüm kesimlerini maksimum seviyede temsil etmeli. Bu konuda BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen, Cenevre müzakerelerinde birçok kez onaylanan ve Astana'da kabul edilen belgelere dahil edilen kararlara göre hareket ediyoruz. Tüm bu kararlar, hükümet temsilcilerinin ve kapsamlı muhalefet heyetinin katılımıyla özel diyalog kurulmasını öngörüyor."

Rusya'nın terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'yi kongreye davet etmesi Ankara'nın sert tepkisini çekmiş, bunun üzerine tarih olarak 18 Kasım verilen organizasyonu Moskova ertelemişti.

Erdoğan ilan etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma günü yaptığı açıklamada, YPG'nin yer aldığı bir masada Türkiye'nin asla olmayacağını ilan etmişti:

"Türkiye olarak biz, terör örgütlerinin olduğu masada kesinlikle olmayız. Bu, Cenevre için de geçerli Astana için de. Buralara bir terör örgütünün katılmasını kabul edemeyiz. Dolayısıyla bir masada terör örgütü olacaksa, hiç kimse bizim de oraya oturmamızı beklemesin. Ayın 22’sinde liderler düzeyinde yapacağımız toplantıda nereye varılabileceğini çok daha açık ve net biçimde göreceğiz."

YPG'nin Suriye'nin geleceğinde söz sahibi olmasını kabul etmeyen Türkiye, Afrin'e operasyon yapabilir.

13 Kasım'da Rusya lideri Putin'le bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de siyasi çözüm için mutabık kaldıklarını açıklamıştı.

Haberin Devamı