Dünya Son dakika: Yüzyılın depremi! Ölü sayısı artıyor, tsunamiden kaçıyorlar

Son dakika: Yüzyılın depremi! Ölü sayısı artıyor, tsunamiden kaçıyorlar

08.09.2017 - 08:14 | Son Güncellenme:

Meksika'nın Pasifik Okyanusu açıklarında gerçekleşen sarsıntı altı ülkede birden hissedildi, deprem sırasında gökyüzünde görülen ışık fotoğraflandı. Sarsıntının merkez üssüne 1000 kilometreden fazla mesafede bulunan Meksika'nın başkenti Mexico City'deki binalar, bir dakikayı aşkın süre şiddetli şekilde sallandı. Depremde can kaybı sürekli artıyor, Meksika'nın güneyindeki eyaletler ve Guatemala'da az 35 kişi yaşamını yitirdi. Sarsıntının büyüklüğünün 8.2 olduğunu söyleyen Meksika lideri Enrique Pena Nieto, son yüzyılda Meksika tarihindeki en güçlü depremi yaşadıklarını açıkladı. Bölgedeki altı ülkeye birden tsunami uyarısı verildi, üç metreyi bulacak dalgaların kısa süre içinde kıyıya ulaşması bekleniyor. Chiapas eyaletine bağlı kıyı kenti Puerto Madero'da yaşayanlar, tsunami nedeniyle tahliye edildi. Büyük deprem Meksika'nın yanı sıra Guatemala, Honduras, Belize, Nikaragua ve El Salvador'da da hissedildi.

Son dakika: Yüzyılın depremi Ölü sayısı artıyor, tsunamiden kaçıyorlar

Meksika'nın güneyindeki Theantepec Körfezi açıklarında 8.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntının büyüklüğünün 8.2 olduğunu söyleyen Meksika lideri Enrique Pena Nieto, son yüzyılda Meksika tarihindeki en güçlü depremi yaşadıklarını açıkladı. Meksika'da deprem sırasında gökyüzünde mavi bir ışık belirdi ve görüntü şok etkisi yarattı.

Haberin Devamı

Pasifik Okyanusu'ndaki sarsıntı, 1050 kilometre uzaklıktaki başkent Mexico City'de büyük paniğe yol açtı. Reuters ve Associated Press (AP) haber ajansları, binaların bir dakikadan fazla şiddetli şekilde sallandığı kentte insanların koşarak dışarı çıktığını bildiriyor. Pijamalarıyla sokağa fırlayan insanların fotoğraflarını, uluslararıs ajanslar geçti. Sosyal medyada ise, Mexico City'de bir evin içinde devrilmiş mobilyaların fotoğrafı paylaşıldı. Deprem, dünyanın en büyük kentlerinden biri olan Mexico City'deki uluslararası havalimanının camlarını kırdı ve zemini yerinden oynattı.

Son dakika: Yüzyılın depremi Ölü sayısı artıyor, tsunamiden kaçıyorlar

Depremdeki can kaybı sürekil artıyor. Meksika'nın güneyindeki Chiapas, Tabasco ve Oaxaca eyaletlerinde 34 insan öldü. Sarsıntının hissedildiği Guatemala'da da bir can kaybı var.

Haberin Devamı

AP'ye konuşan Chiapas sakinlerinden Rodrigo Soberanes, "Ev sakız gibi hareket etti, elektrikler ve internet anında gitti" sözleriyle sarsıntı anını anlattı.

Oaxaca kentinde bir otel yıkıldı, yetkililer bina büyük bir gürültüyle çökerken içerideki bazı insanların kaçmayı başardığını aktarıyor. Kurtarma ekipleri, enkaz altında kalan olup olmadığını araştırıyor.

Son dakika: Yüzyılın depremi Ölü sayısı artıyor, tsunamiden kaçıyorlar

Tsunami vurmak üzere

Yerin 33 kilometre altında gerçekleşen büyük depremin ardından, tsunami uyarısı verildi. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, uyarıyı Meksika, Honduras, Ekvador, Guatemala, Nikaragua ve Panama için verdi.

Üç metreyi bulacak tsunami dalgalarının kısa süre içinde kıyıya ulaşması bekleniyor.

AP, Chiapas eyaletine bağlı kıyı kenti Puerto Madero'da yaşayanların tsunami nedeniyle tahliye edildiğini aktarıyor. Gelen fotoğraflarda kent sakinlerinin kamyonlarla güvenli noktalara kaçtığı görülüyor.

Sarsıntının merkez üssüne 14 bin kilometre mesafedeki Pasifik Okyanusu ülkesi Filipinler'de de tsunami alarmı verdi. Henüz hiçbir tahliye emri verilmese de radyo yayınlarıyla uyarı yapılıyor.

Son dakika: Yüzyılın depremi Ölü sayısı artıyor, tsunamiden kaçıyorlar

Dehşete düşüren harita

Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi'nin (USGS) sarsıntı haritasına göre, deprem Meksika'nın yanı sıra Guatemala, Honduras, Belize, Nikaragua ve El Salvador'da da hissedildi.

Haberin Devamı

Reuters ayrıca, 8'lik depremin 1985 yılından bu yana bölgeyi vuran en büyük sarsıntı olduğunu aktarıyor. 1985 yılındaki söz konusu deprem, binlerce insanın ölümüne ve binaların yıkılmasına yol açmıştı.

Gazeteci panik anını paylaştı

Deprem sırasında sarsıntının merkez üssüne yüzlerce kilometre mesafedeki Puerto Escondido'da bulunan CBS televizyonundan gazeteci Jeff Paul, yerin hareket ettiğini bildiriyor. Peş peşe Twitter mesajları ve videolar paylaşan gazeteci, binaların sallandığını belirterek insanların yaşadığı paniği ve havuzdaki suyun hareketini gösteren bir görüntü servis etti.

Reuters'a konuşan 31 yaşındaki mimar Luis Carlos Briceno, "Daha önce hiç bu kadar yerin sallandığını bir yerde olmamıştım" dedi.

Artçı deprem fırtınası

Büyük depremin merkez üssü Pijijiapan kentinin 123 kilometre uzağı. USGS verilerine göre, depremden sonra birçok artçı sarsıntı da gerçekleşti. Peş peşe meydana gelen artçı depremlerin büyüklükleri 5.7, 5.4, 5.2 ve 4.9.