Dünya Sri Lanka Hakkında Bilgiler; Sri Lanka Bayrağı Anlamı, 2024 Nüfusu, Başkenti, Para Birimi Ve Saat Farkı

Sri Lanka Hakkında Bilgiler; Sri Lanka Bayrağı Anlamı, 2024 Nüfusu, Başkenti, Para Birimi Ve Saat Farkı

02.01.2024 - 15:46 | Son Güncellenme:

Sri Lanka, Hint Okuyanusunda ve Asya kıtasında yer alan bir ada ülkesidir. Resmi adı: Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyetidir. Seylan adıyla da bilinen Güney Asya ülkesi 4 Şubat 1946 tarihinde kuruldu. Sri Lanka'nın başkenti neresi, nüfusu ne kadar? Sizin için derledik.

Sri Lanka Hakkında Bilgiler; Sri Lanka Bayrağı Anlamı, 2024 Nüfusu, Başkenti, Para Birimi Ve Saat Farkı

Sri Lanka bayrağı vişneçürüğü rengi, yeşil, turuncu ve safran rengidir. Vişneçürüğü rengi Sinhala topluluğunu sembolize eder.Turuncu renk Sri Lankalı Tamil topluluğunu sembolize eder. Yeşil renk Sri Lankalı Müslüman topluluğunu sembolize eder. Safran renk ve Bo yaprağı ise Budizm’i temsil eder.

65.610 kilometrekarelik bir alana sahip ülke 9 eyaletten oluşuyor. Özerk olan bu eyaletler, merkezi yönetim tarafından idare edilir. En kalabalık ve büyük bölgeleri Batı Eyaleti ve Merkez Eyalettir. Ülkenin diğer eyaletleri arasında Uva, Kuzey Merkez Eyaleti ve Sabaragumawa yer alıyor. Sri Lanka'nın en bilinen şehirleri ise şunlardır: Kolombo, Badulla, Nuwara Eliya, Jaffna, Kotte ve Matara. Ülkenin geneline muson iklim hakim olduğu için en fazla yetiştirilen tarım ürünleri çay ve pirinçtir. Sri Lanka'nın en çok ihraç ettiği ürün çaydır.

Haberin Devamı

Sri Lanka Nerededir?

Sri Lanka, Asya kıtasının güney kesiminde yer alıyor. Bir ada ülkesi olduğu için başka bir ülkeyle kara sınırı bulunmaktadır. Sri Lanka'ya en yakın ülke 31 kilometre kuzeyindeki Hindistan'dır. Hint Okyanusuna kıyısının olması ülkede balıkçılık ve gemi taşımacılığının gelişmesinde etkili olmuştur.

Sri Lanka Nüfusu Ne Kadar? (2024)

Sri Lanka'nın nüfusu 21,893,579'dur. Bu rakamlar resmi değil tahminidir. Sri Lanka nüfusunun dörtte üçünü Budist Sinhaliler oluşturuyor. Ülkede 3 milyona Hindu Tamil yaşarken Müslümanların toplam nüfusu 2 milyona yakındır. Ortalama yaşam süresi kadınlarda 78 erkeklerde 72'dir.

Sri Lanka'nın Başkenti Neresidir?

Sri Lanka'nın başkenti Sri Jayawardenapura Kotte’dir. Ticari başkenti Colombo’dur.  Yüz ölçümü 37,31 kilometrekare olan Kolombo, ülkenin en büyük ve en kalabalık şehridir. İmalat ve makine sanayisinin yıldan yıla geliştiği şehrin ekonomik faaliyetleri içerisinde yaz ve deniz turizmi de yer alıyor. Toplam nüfusu 755 bine yakın olan Kolombo tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle ünlü. Kolombo'nun en fazla turist çeken yerleri şunlardır: Gangaramaya Tepesi, Galla Face kıyıları, Jami Ul Alfar Cami, Beira Gölü ve Viharamahadevi Parkı.

Hükümet binalarının yer aldığı Kotte ise ülkenin siyasi başkentidir. 17 kilometrekarelik alana kurulmuş olan kent, ülkenin Batı Eyaletinde yer alıyor. Ünlü Diyawanna Gölü ve Diyatha Parkı, bu şehrin sınırları içerisinde yer almaktadır. Sri Lanka'nın diğer büyük şehirleri, Mannar, Ratnapura, Kandy, Dambulla, Hikkaduwa, Dehiwala Mount Lavinia, Mirissa, Ampara, Padukka, Mahiyanganaya ve Bentota'dır.

Sri Lanka'nın Para Birimi Nedir?

Ülkede resmi olarak kullanılan para birimi Sri Lanka Rupisidir. Sri Lanka Merkez Bankası, parayı basma ve dağıtma yetkisine sahiptir.

Sri Lanka'da Konuşulan Diller

Sri Lanka'nın iki resmi dili vardır. Sinhala ve Tamilce.

Sri Lanka ile Türkiye Arasındaki Saat Farkı Nedir?

Türkiye ile Sri Lanka arasında 2 saat 30 dakikalık zaman farkı bulunmaktadır. Örneğin Türkiye'de saat 14.00 iken Sri Lanka'da 16.30'dur.