Dünya Stoltenberg'den 'teröre karşı birlikte mücadele' vurgusu!

Stoltenberg'den 'teröre karşı birlikte mücadele' vurgusu!

05.07.2022 - 16:30 | Son Güncellenme:

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanlarıyla ortak basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, iki ülkenin ittifaka katılımına yönelik onay sürecinin başladığını ilan etti. Stoltenberg ayrıca, "terör tehdidine karşı birlikte mücadele etmek gerek" diye konuştu.

Stoltenbergden teröre karşı birlikte mücadele vurgusu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç Dışişleri Bakanı Anne Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile iki ülkenin İttifak'a katılım protokollerinin imzalanması töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Stoltenberg, söz konusu iki ülkenin NATO'ya üyeliği için onay sürecinin resmen başlatıldığını duyurarak, "Bu Finlandiya ve İsveç için iyi bir gün, NATO için de iyi bir gün" ifadelerini kullandı. NATO Genel Sekreteri, iki ülkenin bugünden itibaren "davetli" statüsünde NATO'nun çalışmalarına katılacaklarını aktardı.

"TÜRKİYE'NİN ENDİŞELERİNİ CİDDİYE ALDIK"

İsveç Dışişleri Bakanı Linde de bir soru üzerine, "Onay sürecinin hızlı olmasını umuyorum. Üçlü muhtıraya tümüyle uyacağız" dedi ve ekledi: "Türkiye'nin endişelerini çok ciddiye aldık."

Stoltenbergden teröre karşı birlikte mücadele vurgusu

Finlandiyalı Bakan Haavisto da onay sürecinin hızlı olmasını umduğunu vurguladı ve "Muhtırada Türkiye'nin endişeleriyle ilgili her konuya değindik" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE YEŞİL IŞIK YAKINCA ONAY SÜRECİ BAŞLADI

Türkiye’nin, İspanya’nın başkenti Madrid’de 29-30 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nda İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasının ardından söz konusu ülkeler NATO'ya davet edilmiş ve iki ülkenin NATO'ya katılım müzakerelerinin tamamlandığı bildirilmişti.

Bugün NATO karargahında NATO üyesi 30 ülkenin temsilcilerinin katılımı ile İsveç ve Finlandiya'nın katılım protokollerini imzalandı. Protokolün imzalanmasının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği için onay sürecinin başladığını söyledi.

TERÖRLE MÜCADELEDE İŞ BİRLİĞİ

Terörle mücadelenin NATO'nun gündeminde üst sıralarda yer aldığını belirten Stoltenberg, "Üçlü muhtıra terörle mücadelede iş birliğini hızlandırmak için iyi bir platform sunuyor." dedi.

Stoltenbergden teröre karşı birlikte mücadele vurgusu

Stoltenberg, sınır dışı ve iadelere değinerek muhtıranın bu konuyu da içermesini memnuniyetle karşıladığını, üç ülkenin bu konuda iş birliği yapmasının NATO'nun tümünün yararına olacağını kaydetti.

TERÖR VURGUSU

Stoltenberg, "Akılları ve kalpleri kazanmanın en iyi yolu hem daha agresif Rusya hem de terör tehdidi ile karşı karşıya olduğumuz tüm güvenlik tehditlerine karşı birlikte durmaktır" ifadesini kullandı.

DÜN ÜYELİK MÜZAKERELERİ TAMAMLANMIŞTI

Haberin Devamı

Dün NATO’dan yapılan açıklamada Finlandiya ve İsveç’in üyelik müzakerelerini tamamladığı belirtilerek, “NATO liderlerinin geçen hafta Madrid'deki Zirve’de kararlaştırdıkları üzere, Finlandiya ve İsveç 4 Temmuz 2022 Pazartesi günü Brüksel'deki NATO Karargahında üyelik müzakerelerini tamamladılar. Her iki ülke de NATO üyeliğinin siyasi, yasal ve askeri yükümlülüklerini ve taahhütlerini yerine getirme isteğini ve kabiliyetini resmen teyit etti” ifadelerine yer verilmiş ve imzalanan Katılım Protokollerinin daha sonra ulusal prosedürlerine göre onaylanmak üzere tüm NATO ülkelerine gönderileceği belirtilmişti.