Dünya Suriye'de son durum: 5,3 milyon kişi evsiz kaldı

Suriye'de son durum: 5,3 milyon kişi evsiz kaldı

11.02.2023 - 09:21 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş depremlerinin Suriye'de yol açtığı yıkımın bilançosu ağırlaşıyor. Bölgeye ilk Birleşmiş Milletler (BM) yardımları ulaşmaya başlasa da bunlar arama kurtarma ekipleri ve ağır ekipmanları içermiyor.

Suriyede son durum: 5,3 milyon kişi evsiz kaldı

10 Şubat Cuma sabahı yapılan son güncellemelere göre Suriye'de deprem nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 377'ye çıktı.10 Şubat Cuma sabahı yapılan son güncellemelere göre Suriye'de deprem nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 377'ye çıktı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), depremler nedeniyle Suriye'de 5,3 milyon kadar insanın evsiz kalmış olabileceğini açıkladı. Şam'dan Cenevre'deki basına bilgi veren BMMYK Suriye temsilcisi Sivanka Dhanapala, ön tahminlere göre Suriye çapında depremden etkilenen herkesin barınak yardımına ihtiyaç duyduğunu söyledi. Dhanapala, "Bu çok büyük bir rakam ve bu insanlar halihazırda kitlesel olarak yerinden edilmiş durumdalar” dedi.

RADİKAL GRUPLAR BÖLGEDE SORUN YARATIYOR

Dhanapala, BM ajansının bu kişilere toplu barınma merkezlerinin yanı sıra çadırlar, plastik örtüler, termal battaniyeler, uyku tulumları, kışlık giysiler sağlamaya odaklandığını söyledi. Bir kısmı muhalif güçler tarafından kontrol edilen kuzeybatı Suriye hakkında da konuşan Dhanapala, özellikle bu bölgeye yardım götürmenin çok zor olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Öte yandan Suriye devlet medyası, Şam’ın muhaliflerin kontrolündeki bölgelerdeki depremzedelere uluslararası yardım gönderilmesine izin verdiğini duyurdu.

Fakat BBC İzleme Servisi, Suriyeli aktivistler ve radikal İslamcı grupların, muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde bulunan insanları, hükümetin Serakib geçiş noktası üzerinden deprem yardımı ulaştırmasını reddetmeye çağırdıklarını bildirdi.

100 SAATTİR BM YARDIMI ULAŞMADI

Bu tür bir yardımın, Beşar Esad yönetimi tarafından kuzeydeki muhalif bölgelerde etki kurmak ve bu bölgeleri kademeli olarak geri almak için bir adım olarak kullanılacağını öne sürdüler.BBC Cenevre Muhabiri Imogen Foulkes Suriyeli gönüllü arama kurtarma ekibi Beyaz Baretliler'in depremin 100. saatinde Suriye'nin kuzeyine yeni yardım gelmediğini iddia ettiğini bildirdi. BM bunu reddetmedi.

Ancak BM; hem iç savaşın sürmesi hem de benzin gibi yardım dağıtımında zaruri ihtiyaçların bulunamaması sebepleriyle kendisine yöneltilen eleştirileri "haksız" olarak nitelendirdi.
BM yardım görevlileri, yardım gönderebilmek adına Türkiye'den Suriye'nin kuzeyine doğru daha çok sınır kapısının açılması gerektiğini söylüyor.