Dünya Tahıl koridoru diplomasisi

Tahıl koridoru diplomasisi

04.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul, savaşta olan Rusya ile Ukrayna arasında askeri konuların yanı sıra tahıl koridorunun öne çıktığı yeni bir buluşmaya daha ev sahipliği yapacak. İki ülke savunma bakan yardımcıları, 5 Mayıs’ta İstanbul’da tahıl koridorunun süresinin uzatılmasını görüşmek için bir araya gelecek.

Tahıl koridoru diplomasisi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Moskova’da Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile ikili bir görüşme yaptığını, Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov’la da 18 Nisan’da Kayseri’de bir araya geldiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Yaptığımız teklifin iki tarafın da kabulü sonucu 5 Mayıs Cuma günü Türkiye, Ukrayna ve Rusya savunma bakan yardımcılarının İstanbul’da bir araya gelmesi planlanıyor. Toplantıda tahıl girişimi başta olmak üzere bazı konular görüşülecek. Umudumuz, tahıl anlaşmasının herhangi bir aksaklığa uğramadan devamı yönünde. Çünkü bu anlaşma bölge barışı, istikrarının yanı sıra ihtiyaç sahibi ülkeler açısından çok önemli. Tarafların süre uzatılmasına sıcak baktığını söyleyebiliriz.”

‘Garanti verilirse destek oluruz'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, anlaşmanın uzatılması için çalışmalar olduğunu belirterek “Rusya Tarım Bankası’nın tekrardan SWIFT sistemine dahil edilmesi gündemde. Bu banka SWIFT’e dahil edilse bile, Batılı şirketlerin bu bankalarla çalışmaya çok hevesli olmadığını görüyoruz” dedi. Çavuşoğlu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sıkıntıların giderilmesine çaba harcadığını söylerken, “Genel Sekreter, bir Türk bankasıyla çalışalım teklifinde bulundu... Bizim bankalarımıza yönelik herhangi bir tehdit oluşmayacaksa, oluşmayacağına dair bir garanti verilirse biz destek olabileceğimizi söyledik” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Sevkiyat 18 Mayıs’ta durabilir’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, 5 Mayıs’ta İstanbul’da yapılacak toplantının tahıl koridorunun geleceği açısından önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Toplantı olumlu katkı sağlamazsa 18 Mayıs’ta tahıl sevkiyatı durabilir. Ruslar, bu konuda kendilerince haklı olarak, beklentilerinin karşılanmadığını ileri sürerek durdurabilirler… Özellikle yaz aylarına doğru ilerlediğimiz şu dönemde bunlar çok kritik kararlar… 

Cumhurbaşkanımızın geçen hafta Akkuyu Nükleer Santrali’nde Putin’le yaptığı telefon görüşmesinde, teklif ve telkinlerden bir tanesi buydu, anlaşmanın uzatılması yönünde bir teklifi oldu. Putin de Türkiye’nin oynadığı pozitif yöne atıf yaparak, yapıcı ve destek olmaya gayret edeceklerini söyledi ama Avrupa ve Amerikalı şirketlerin nasıl bir tavır sergileyeceği de önemli.”