Dünya Taliban Afganistan’da bir yılı doldurdu

Taliban Afganistan’da bir yılı doldurdu

16.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Afganistan’da Taliban iktidarı, birinci yılını geride bırakırken, Kabil’e girerek yönetime el koyduğu 15 Ağustos’u “Gurur Günü” olarak tanımlayıp, resmi tatil ilan etti. Yıldönümü etkinliğinde konuşan Taliban yönetimindeki Afganistan Başbakanı Yardımcısı Abdul Salam Hanafi, “Afganistan sadece ekonomik olarak bağımsız olmayacak, dış ülkelere ihracatımız da olacak” ifadelerini kullandı.

Taliban Afganistan’da bir yılı doldurdu

Türkiye’nin yanı sıra Norveç, Çin, Rusya, Özbekistan ve çok sayıda ülkeye heyet göndermelerine rağmen henüz hiçbir ülke tarafından resmi olarak tanınmadıklarına değinen Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki ise, artık bu durumun değişmesi gerektiğini söyledi. Muttaki ayrıca, Afganistan’ın diğer ülkelere karşı bir tehdit oluşturmayacağını da belirtti.

Haberin Devamı

Taliban güçleri, yıldönümü nedeniyle Kabil caddelerinde uzun konvoylar oluştururken, bazı üyelerinin dans ettikleri görüldü.

Batı’yı suçladılar

Öte yandan Afganistan’ın eski cumhurbaşkanları Hamid Karzai ile Eşref Gani’nin yanı sıra eski cumhurbaşkanı yardımcısı Emrullah Salih, başta ABD olmak üzere Batı’yı suçlayan açıklamalar yaptı.

Birleşik Arap Emirlikleri’ne sığınan Gani, Almanya ve ABD basınına yaptığı açıklamalarda, hükümetinin Batı’dan yeterince destek göremeyişini eleştirdi, kendisine yönelik suçlamaları da reddederek, hiç korkmadığını söyledi ve “En son ben ayrıldım” dedi. Gani’den önceki cumhurbaşkanı Karzai ise, “DW”deki röportajında ABD’nin ülkeden çekilmesini “utanç verici” olarak nitelendirdi. Karzai, kızının eğitimi konusunda endişe ettiğini kaydederek, “Ülke elbet bunu atlatır” ifadesini kullandı. BBC’ye konuşan eski Afganistan cumhurbaşkanı yardımcısı Salih ise, Batı’nın kendilerine ihanet ettiğini söyleyerek, “Batı bize borçlu” dedi. 

Haberin Devamı

Ülkede kadınlarla ilgili neler değişti?

Kadın TV sunucularına yüzlerini örtmek zorunluluğu,

Kadınların toplumsal alanda yüzlerini örtmesini zorunlu kılındı,

Kadın sürücülere kısıtlama getirildi, kadınlara ehliyet verilmesi durduruldu,

Kız öğrenciler, büyük oranda öğretimin dışında bırakıldı,

Kadınların tek başına seyahet etmesi yasaklandı,

Kabil’de kadın memurlara evde kalmaları söylendi, büyük oranda çalışma hayatından uzaklaştırıldı.

Kadın Bakanlığı kapatıldı.