Dünya Tam 7 kez infazdan dönen idam mahkumu! 3 kere son yemeğini yedi ama olmadı

Tam 7 kez infazdan dönen idam mahkumu! 3 kere son yemeğini yedi ama olmadı

29.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD'nin Oklahoma eyaletinde bir otel müdürünü vahşice öldürmekten 1998 yılında hüküm giyen Richard Glossip'in 2014 yılında idam edilmesine karar verildi. Ancak 2014'ten beri 3 kez son yemeğini yiyen ve 7 kez infazdan dönen adamın davası yılan hikayesine dönmüş durumda.

Tam 7 kez infazdan dönen idam mahkumu 3 kere son yemeğini yedi ama olmadı

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Richard Glossip'in mahkûmiyeti Ocak 1997'de müdürü olduğu otelin teknik bakım görevlisi Justin Sneed'in itirafına dayanıyordu. İtiraflara göre şu an 59 yaşında olan Glossip, Oklahoma City motel sahibi Barry Van Treese'yi beyzbol sopasıyla dövüp öldürmüştü. Van Treese öldürüldüğünde 54 yaşındaydı ve ABD'nin Oklahama eyaletindeki Lawton ilçesinde yaşıyordu. Justin Sneed itirafında önce Glossip'in bunu yapması için kendine baskı kurduğunu ve karşılığında da 10 bin dolar (yaklaşık 200 bin lira) teklif ettiğini söyledi. Sneed iki duruşmada da Glossip aleyhine ifade verdi.

Haberin Devamı

Tam 7 kez infazdan dönen idam mahkumu 3 kere son yemeğini yedi ama olmadı

SON YEMEĞİNİ 3 KERE YEDİ

Glossip'in avukatları ise Sneed'in uyuşturucu parası için soygun sırasında motel sahibini gerçekten öldürdüğünü iddia ediyordu. Kendisinin ölüm cezası almamak için Glossip'i suçladığını da söylemişlerdi. Bir madde bağımlısı olan Sneep, ölüm cezası almamak için Glossip hapishanedeyken de suçlamalarına devam etti.

Bütün bunlar yaşanırken Glossip hücresinde öleceği günü bekliyordu. Hatta son yemeğini üç kere yemişti. İlk olarak 20 Kasım 2014'te ölmesi planlandı ancak infaz ertelendi. Çünkü hapishane personelinin ölümcül enjeksiyon için yeni ilaçların kullanımı konusunda eğitilmesi gerekiyordu. Ertesi yıl Glossip'in infazı yasal gerekçelerle dört kez ertelendi. O sırada eyalet valisi olan Mary Fallin, Charles Warner'ın infazında kullanılan bir ilacın yarattığı korkunçluğu duyduktan sonra Glossip'in infazını son dakika erteleme kararı aldı.

12 BİN BELGE İNCELENDİ, BAŞKA KANITLAR ORTAYA ÇIKTI

Son olarak Glossip'in Eylül 2022'de infaz edilmesi kararlaştırıldı ancak masum olduğuna dair yeni detaylar, Oklahoma eyaleti Valisi Kevin Stitt'i bundan vazgeçirdi. Hukukçular onun suçsuz olduğunu düşünüyorlardı. Şubat 2022'de 35 milletvekili bir araya gelerek Glossip'in davasının gözden geçirilmesi için avukatlarla görüştü. Soruşturma ekibi 12 bin belgeyi inceledi, tanıklar ve jüri üyeleriyle görüşerek daha önce jüriye sunulmamış kanıtları ortaya çıkardı. Rapora göre polis soruşturması 'özensiz ve yarım yamalak'tı.

Haberin Devamı

Tam 7 kez infazdan dönen idam mahkumu 3 kere son yemeğini yedi ama olmadı

Van Treese'nin öldürüldüğü gece bir kişinin olay mahallinden ayrıldığını gösteren yakındaki bir benzin istasyonundan alınan güvenlik kamerası görüntüler de delil olarak kabul edilmiş ancak daha sonra ortadan kaybolmuştu. Glossip için bir araya gelerek itirazda bulunan milletvekillerinin sözcülüğünü yapan Eyalet Temsilcisi Kevin McDugle delillerin yok edilmesini 'ağır suistimal' olarak nitelendirerek, "Biz mahkumiyet aramıyoruz, adalet arıyoruz. Bölge Savcılığı'nın yaptığını bir savunma avukatı yapsaydı adaleti engellemekten dava açılırdı" dedi. 

İFADESİNİ GERİ ALMAK İSTEDİ

Daha sonra yayınlanan ek bir raporda da Sneed'in ifadesini geri almak istediği yer alıyordu. Ayrıca ikinci duruşma sırasında savcılar ile Sneed arasındaki garip iletişim de su yüzüne çıktı. Glossip de yeni kanıtlara dayanarak mahkumiyetine dair iki yeni itirazda bulundu ve her ikisi de Oklahoma Ceza Temyiz Mahkemesi tarafından duruşma yapılmadan reddedildi. Buna cevaben kendisini daha önce idam cezasının güçlü bir savunucusu olarak tanımlayan Kevin McDugle şunları söyledi:

"Eğer Oklahoma Ceza Temyiz Mahkemesi bu ölüm cezası hakkında bir duruşma kararı veremezse yargı sistemine olan güvenim, yargının adil kararlar alma ve başarısızlıklarının sorumluluğunu üstlenme yeteneği gözümde yerle bir olur."

Tam 7 kez infazdan dönen idam mahkumu 3 kere son yemeğini yedi ama olmadı

McDugle ayrıca Glossip idam edilirse eyalette uzun süredir yürürlükte olan idam cezasını kaldırmak için çalışacağına da sözlerine ekledi. 

Haberin Devamı

SERBEST KALMAYI BEKLİYOR

Davayla ilgili araştırmalar devam ederken 7 kere idamdan dönen mahkûm Richard Glossip'in infazı 18 Mayıs'a ertelendi. Yaklaşık 25 yıldır Oklahoma Hapishanesi'nde yatan ve son 9 yıldır idamını bekleyen Glossip, şimdilerde davasında yeniden gözden geçirilme kararının çıkmasıyla birlikte serbest kalmayı bekliyor.