Dünya Tasfiye başladı! Akıllardaki en kritik Wagner sorusu

Tasfiye başladı! Akıllardaki en kritik Wagner sorusu

28.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Askeri isyan sonrası Wagner’in tasfiyesine başlanırken, Yevgeni Prigojin ve diğer Wagner üyeleri hakkında davalar düşürüldü. Lukaşenko, Prigojin’in Belarus’a indiğini bizzat duyurdu.

Tasfiye başladı Akıllardaki en kritik Wagner sorusu

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Paralı asker grubu Wagner ve lideri Yevgeni Prigojin’in başlattığı askeri isyan sonrası, Rusya’da ne gibi değişiklikler olacağı merak konusu. En önemli konulardan biri Wagner’in geleceği...

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, isyanın arkasındakilerin cezalandırılacağını söylerken, olaylara karışmamış diğer Wagner mensuplarının Rus ordusuna katılabileceğini belirtti. Wagner ve lideri Prigojin’e yönelik açılan ceza soruşturması ise, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun arabuluculuğunda varılan anlaşma kapsamında kapatıldı. Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin açıklamasında, 1 gün süren isyana katılanların 24 Haziran’da suç içerikli eylemlerinden vazgeçtiğine dikkat çekilerek, “Söz konusu durum ve soruşturma süreci için önemli diğer koşullar dikkate alınarak 27 Haziran’da ceza soruşturmasının kapatılmasına karar verildi” denildi.

SİLAHLARI ALINACAK

Bu arada Rusya Savunma Bakanlığı, Wagner grubunda bulunan ağır silahların da, Rusya Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmesine yönelik hazırlıkların başladığını duyurdu. Nitekim Ukrayna’da artık savunma pozisyonuna geçen Rus ordusunun, Wagner’e olan ihtiyacının azaldığı yönünde yorumlar yapılıyordu.

Haberin Devamı

Saldırı için önemli bir güç olarak görülen Wagner’in savunma konusunda büyük fark yaratmayacağı tahmin ediliyordu. Kısa vadede cephede ciddi bir değişiklik olması beklenmiyor. Ancak uzun vadede Rus ordusu içinde moralin azalacağı, tartışmanın ve amaç sorgulamanın artacağı bir döneme girilmesi beklenebilir.

AKILLARDAKİ SORU!

Wagner Grubu’nun dağıtılması halinde şu anda başka ülkelerde görev yapan savaşçılarına ne olacağı da bilinmiyor. Grubun Libya, Sudan, Suriye, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Venezuela, Burkina Faso ve Madagaskar gibi ülkelerde operasyonları bulunuyordu. Özellikle Suriye ve Libya’da ne olacağı merak konusu. Bu ülkelerde bulunan Wagner üyelerinin işsiz kalması durumunda, bulundukları ülkelerde karışıklığa neden olmalarından endişe ediliyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Afrika’daki operasyonların devam edeceğini söylemiş, isyanın Moskova’nın “ortakları ve dostları” ile olan bağlarını etkilemeyeceğini belirtmişti.

LUKAŞENKO DETAYLARI ANLATTI

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Wagner lideri Yevgeni Prigojin’in Belarus’ta olduğunu duyurdu. Prigojin’e ait özel jetin Rusya’nın Rostov kentinden hareketle Belarus’a geldiği bildirilmişti. Prigojin’e güvenlik garantisi verildiğini de belirten Lukaşenko, anlaşma ve süreçle ilgili detaylar verirken, “Anladım ki sert bir karar alınmıştı: Yok etmek. Putin’e acele etmemesini önerdim. Prigojin’le bir konuşalım dedim” ifadelerini kullandı. Putin, Prigojin’in telefonlara çıkmadığı söylerken, Wagner lideri Lukaşenko’nun aramasını ise anında açmış.

Haberin Devamı

Lukaşenko, ülkesinin Wagner liderinden ‘çok şey öğrenebileceğini’ söylerken, ‘gözlerinin onun üzerinde olacağını’ ifade etti. Lukaşenko yaşanan olaylarla ilgili yaptığı yorumda, Rusya’da kargaşa çıkması durumunda Batı’nın bunu kullanacağını belirtti ve “Görüşüme göre, Rusya çökerse hepimiz enkaz altında kalır ölürüz” dedi.

Tasfiye başladı Akıllardaki en kritik Wagner sorusu

 

PUTİN: RUSYA’DA İÇ SAVAŞI ÖNLEDİNİZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner’in başlattığı silahlı isyan esnasında görev yapan asker, güvenlik servisi personeli ve kolluk kuvvetleriyle Kremlin’de bir araya geldi. Putin konuşmasının başında isyan sırasında hayatını kaybeden pilotlar için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulmasını istedi. Putin görev yapan kolluk kuvvetlerine teşekkür ederken “Ülkemizde bir iç savaş yaşanmasını önlediniz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Putin, “Ordu ve halk isyancıların yanında olmadı. İsyanı bastırmak için Ukrayna’da savaşan birlikleri geri çekme ihtiyacı duymadık” dedi. Son bir yılda devletin, Wagner’in finansmanını sağladığını belirten Putin, “Yalnızca Mayıs 2022’den Mayıs 2023’e kadar Wagner şirketine 86 milyar 262 milyon ruble (1 milyar dolar) ödeme yapıldı” diye konuştu.