Dünya Tatilini kesip döndü

Tatilini kesip döndü

23.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere’de Liz Truss’ın istifa kararıyla ortaya çıkan başbakanlık krizi, gözlerin yeniden koltuğun eski sahibi Boris Johnson’a dönmesine neden oldu. Johnson, bu nedenle tatilini yarıda keserek İngiltere’ye döndü.

Tatilini kesip döndü

DIŞ HABERLER - İngiltere’de siyasi kriz, Başbakan Liz Truss’ın istifasıyla yeniden ısınırken, Muhafazakar Parti’de o koltuğa geçmek isteyenleri de hareketlendirdi. Nitekim yeniden aday olacağı konuşulan eski başbakan Boris Johnson, tatilini yarıda keserek apar topar ülkeye geri döndü.

Haberin Devamı

10 saatlik uçuşla Dominik Cumhuriyeti’nden Londra’ya dönen ve Temmuz ayında görevinden istifa eden Johnson’ın, Truss’ın ardından yeniden başbakanlık koltuğuna oturmak için ciddi şekilde harekete geçtiği konuşuluyor. Johnson, Gatwick Havalimanı’na inişten sonra adaylığına ilişkin bir açıklama yapmazken, kendisine yakın isimlerden biri olan Ticaret Bakanı James Duddridge, eski başbakanın kendisine “hazır olduğunu” söylediğini açıkladı. Bununla birlikte bazı milletvekilleri de, dün sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda, Johnson’ın aday olabilmek için gerekli 100 imzayı aştığını öne sürerek kulisleri heyecanlandırdı. Bununla birlikte Johnson’ın görev süresi içinde imza attığı skandallar nedeniyle görevinden istifaya zorlanması, onun yeniden seçilmesinin önündeki engellerden biri olarak görülüyor.

Haberin Devamı

Parti lideri ve ülkenin başbakanı olmak isteyen parti içi adayların yarışa girmesi için 100 milletvekilinin desteğini alması şartı bulunuyor. Başbakanlığa aday isimlerin, 24 Ekim Pazartesi günü yerel saatle 14.00’e kadar başvuru yapmaları gerekiyor.

Sunak güçlü aday

Bu arada İngiltere medyasına göre şu anda en güçlü aday, daha önce Truss ile yarışan Rishi Sunak. Henüz resmen adaylığını açıklamayan eski Maliye Bakanı Sunak’ın aday olabilmek için gereken 100 milletvekilinin desteğini aldığı belirtiliyor. Sunak, yazın da parti liderliğine adaylığını koymuş, ancak Truss’a yenilmişti. Eski başbakan yardımcısı Dominic Raab ise, Sunak’ın tekrar aday olmasına kesin gözüyle baktığını savunuyor.

Adaylığını resmi olarak açıklayan tek siyasetçi ise, Muhafazakar Parti’nin Meclis Grup Başkanı Penny Mordaunt. Şimdiye kadar Mordaunt’e desteğini açıklayan 20’den fazla milletvekili bulunurken, bu sayının 100’e tamamlanacağını öne sürenler de bulunuyor.

Kafalar biraz karışık

Muhafazakar Parti kulislerinde hareketlilik sürerken, kafaların biraz karışık olduğu gözleniyor. Eski İçişleri Bakanı Priti Patel, daha önce birlikte çalıştığı Boris Johnson’a desteğini açıklarken, Johnson ile birlikte çalışan eski Brexit Bakanı David Frost ise Rishi Sunak’ı desteklediğini bildirdi. Frost, “geçtiğimiz yılki kaos ve karmaşanın tekrarlaması riskini almanın doğru olmadığını” ifade etti. Eski Sağlık Bakanı Matt Hancock ise, Johnson ve Sunak’ın ulusal çıkarlar için birlikte çalışması gerektiğini belirtirken, Johnson’a ülkeyi yönetmesi için rakibini destekleme çağrısında bulundu. Johnson döneminde Sağlık Bakanı olan Hancock, ekonomik ve siyasi istikrarsızlık döneminde “istikrarlı liderlik” için iş birliğinin gerekli olduğunu söyledi.