Dünya Trump: 2-3 milyon kişiyi ülkeden göndereceğiz

Trump: 2-3 milyon kişiyi ülkeden göndereceğiz

14.11.2016 - 10:13 | Son Güncellenme:

ABD'de başkanlık seçimini kazandıktan sonra ilk televizyon röportajını CBS kanalıyla yapan Donald Trump, seçim kampanyası vaatlerini yerine getireceğini sinyalini verdi. Trump, ABD'de 'belgesiz göçmen' statüsündeki 2-3 milyon kişiyi sınırdışı edeceğini açıkladı. Dikkat çeken açıklamalar yapan Trump başkanlığı süresince maaş almayacağını da söyledi.

Trump: 2-3 milyon kişiyi ülkeden göndereceğiz

Trump, ülkeden gönderilecekler arasında önceliğin "sabıka kaydı bulunanlar, uyuşturucu satıcıları ve silahlı çete mensuplarının" olacacağını vurgularken, "Bunların sayısı belki 2 milyon hatta 3 milyon bile olabilir. Bunları ülkeden göndereceğiz ya da hapse atacağız" dedi.

Trump'ın bunu yapabilmesi için sınırdışı sürecini yönetecek bir birime ihtiyacı var. Danışmanları, son günlerde bunun gerçekleşebileceğine dair öngörüleri geçiştirmekle meşguldü.

60 Minutes programında Cumhuriyetçi lidere bir başka tartışmalı seçim vaadi Meksika sınırına duvar örme projesini gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği de soruldu. Trump buna, projenin devam ettiğini fakat sınırın tamamen duvardan oluşmayacağını, bazı bölgelerin çit ile kapatılacağı yanıtını verdi. Ülkede belgesiz yaşayan suça karışmamış diğer göçmenlerin durumunun da duvar tamamlandıktan sonra gözden geçirileceğini belirtti.

Trump'ın milyarlarca dolar harcayarak hem toplu sınırdışı hem de duvar projelerini hayata geçirmesi mümkün. Ancak kendi partisinden bile bu projelere itirazların yükseldiği bir ortamda bunu nasıl yapacağını zaman gösterecek.

Trump, kampanya sürecinde Başkan Barack Obama'nın getirdiği afl yönetmeliklerini iptal etme vaadinde bulunurken, daha sıkı göçmen yasalarını hayata geçirme sözü verdi.

ABD'de çoğu Meksikalı 11 milyon belgesiz göçmen yaşıyor.

ABD - Meksika sınırı 3 bin 100 kilometre. Rio Grande civarındaki kayalıklardan boş çöllere uzanan bir sınır.

Dünyanın en işlek sınırlarından biri. Her gün yaklaşık 1 milyon kişi bu sınırı kullanıyor. Meksika'nın El Universal gazetesinin verilerine göre sınırdan her gün 400 bin otomobil, 15 bin kamyon geçiş yapıyor.

Sınırın yaklaşık 1000 kilometresi aralıklarla da olsa çitler, beton duvarlarla kapatımış durumda.

Trump 1600 kilometrelik bir duvar öneriyor.

"Maaşı almayacağım"

Trump, yıllık 400 bin dolarlık maaşını da almayacağını açıklarken, "Sanırım hukuken 1 dolarını almam gerekiyor" dedi.

"Benim başkanım değil" sloganıyla Trump karşıtı protestoları da yorumlayan Cumhuriyeçi lider, gösterilerin bir an önce bitmesini umudunu dile getirip, "Beni protesto edenlere korkmamaları gerektiğini söylemek istiyorum. Korkmayın, bu ülkeyi tekrar dirilteceğiz" dedi.

"Çifte standart uygulanıyor"

Clinton'ın kazanması ve kendi taraftarlarının bunu protesto etmesi halinde durumun farklı olacağını savunan Trump, "Eğer Clinton kazansaydı ve benim taraftarlarım sokağa çıksaydı herkes bunu kınamaya başlardı. Farklı bir tavır alırlardı. Çifte standart uygulanıyor" diye konuştu.

"Ülkeyi baştan aşağı iki kere kurardık"

Trump, daha önce eski Irak lideri Saddam Hüseyin ve Libya lideri Kaddafi'nin 'devrilmesinin hata olduğunu' savunmıştı. Başkan seçildikten sonra da ABD'nin Ortadoğu politikasını da eleştirmeyi sürdürdü. "Ortadoğu'da 6 trilyon dolar harcadık. Bu parayla ülkeyi iki kere yeniden inşa ederdik." diyen Trumpp, "Yollarımıza, köprülerimize, tünellerimize ve havaalanlarımıza bakın, hepsi halde" ifadesini kullandı.

(BBC Türkçe)