DünyaTrump’ın kritik turu başladı

Trump’ın kritik turu başladı

14.05.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump, ikinci kez göreve geldikten sonra ilk seyahatine çıktı. Pek çok açıdan kritik önemde olduğu belirtilen Orta Doğu turuna, Körfez İş Birliği Konseyi (GCC) zirvesinin düzenleneceği Suudi Arabistan’la başladı.

Trump’ın kritik turu başladı

Trump, daha sonra Katar’a geçecek, ardından da Birleşik Arap Emirlikleri’nde olacak. Trump’a Orta Doğu turu sırasında üst düzey Beyaz Saray personeli, bakanlar, yüksek rütbeli yetkililer ve çok sayıda iş insanından oluşan geniş bir heyet eşlik ederken, Riyad’a varışında, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman tarafından karşılandı. ABD Başkanı Trump ile Prens Selman, Suudi-ABD’li yetkililer, üst düzey askeri isimler ve iş dünyasının önde gelen isimleriyle yaklaşık bir saat görüştü. Görüşmede Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk gibi önemli isimler de hazır bulundu.

Haberin Devamı

En büyük silah anlaşması

Görüşmeler devam ederken, Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD ve Suudi Arabistan’ın “tarihteki en büyük silah satış anlaşmasını” imzaladığı belirtildi. Anlaşmanın yaklaşık 142 milyar dolar olduğu açıklanırken, Başkan Trump’ın ülkede 600 milyar dolarlık yatırım taahhüdü aldığı açıklandı. Bu anlaşmanın “iki ülke arasında kaydedilen en büyük ticari anlaşma seti” olduğu ifade edilirken, Suudi Arabistan’a Amerikan savunma şirketlerinden son teknoloji savaş ekipmanları ve hizmetlerinin sağlanacağının belirtildi. Bölgedeki temaslarında İran konusuna da değinen Başkan Trump, “İran zeytin dalımızı reddederse, petrol ihracatlarını tekrar sıfıra indirmekten çekinmeyeceğiz” dedi. Trump’ın Orta Doğu turu kapsamında Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni de ziyaret etmesi planlanırken, Katar’da, kraliyet ailesi tarafından Trump’a lüks bir Boeing 747-8 jumbo jet hediye edilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Mor kravat taktı, kahveyi içmedi...

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan ziyareti, ilginç olaylara sahne oldu. Nitekim, Trump’ı taşıyan “Air Force One” uçağına, Suudi hava sahasına girişi sırasında, üçer adet F-15 savaş uçağının yaklaşık 30 dakika boyunca eskort ettiği görüldü.

Ziyaretin çok konuşulan detaylarından biriyse, Trump’ın kravatının, Riyad Havalimanı’ndaki “mor renkli” halıyla uyumuydu. Suudi Arabistan, 2021’de resmi devlet resepsiyonları ve özel günlerde kullanılan tören halıları için “ihtişamı ve asaleti temsil eden” kırmızı yerine mor rengi seçmişti. Tarihte, elde edilmesi hayli pahalı olduğu belirtilen bu renk, Suudilere göre, ülkede ilkbahar geldiğinde açan çiçekleri temsil ediyor.

Bu kez uymadı

Öte yandan ABD Başkanı, Riyad’a inişinde geleneksel olarak kendisine ikram edilen Suudi kahvesini bu kez içmedi ve fincanı elinde tutmakla yetindi. Yanında bulunan Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun ise bir çırpıda kahvesini içtiği görüldü. Kahvesi dolu şekilde elinde kalan Trump, böylelikle geleneksel karşılamanın dışına çıkmış oldu. Trump’ın, alkol bağımlılığı nedeniyle ölen ağabeyi yüzünden alkol ve benzeri maddeleri içmeyi bıraktığı, bunlara kahveyi de eklediği belirtiliyor. Ancak Trump’ın, 2017’de ülkeyi ziyaretinde bu kez kahveyi içtiği görülüyordu.

KEŞFETYENİ
Sevenlerini korkutmuştu! Kaza sonrası eski günlerine geri dönüyor
Sevenlerini korkutmuştu! Kaza sonrası eski günlerine geri dönüyor

Cadde | 14.05.2025 - 07:51

Berk Atan, taburcu olduktan sonra sosyal medya hesabından yeni paylaşımlar yapmaya devam ediyor.

Yazarlar