Dünya Türk gemisi kaçırıldı

Türk gemisi kaçırıldı

23.03.2010 - 12:12 | Son Güncellenme:

Somalili korsanların kaçırdığı bir gemide 19 Türk mürettebat bulunuyor.

Türk gemisi kaçırıldı

Somalili korsanlar Malta bayraklı MV Frigia gemisini kaçırdı. Gemide 19 Türk mürettebat bulunuyor.Gemi mürettebatından iki kişi de Ukraynalı.

Haberin Devamı

AB Deniz Gücü'nden Komutan John Harbour tarafından yapılan açıklamada, "21 mürettebata sahip bir Türk gemisi korsanlar tarafından kaçırıldı" denildi.

Harbour'un yaptığı açıklamada kaçırma olayının Somali'dense Hindistan kıyılarına daha yakın bir noktada meydana geldiği bildirildi. Bu korsanların daha geniş bir alanda etkin olmaya başladığı anlamına geliyor.

Malta bayraklı FRIGIA isimli kuru yük gemisinin İsrail'den Tayland'a gübre taşıdığı, 20 Mart Cumartesi günü saat 13.30'da Çin konvoyu ile yaptığı riskli bölge geçişini tamamladığı ve varış limanı olan Tayland'a devam ettiği sırada Somalili korsanlar tarafından kaçırıldığı belirtildi.

Açıklamada 19'u Türk 2'si Ukraynalı personelin bulunduğu geminin rotasının Türkiye saati ile 08.37'de Sokotra Adası'nın 720 deniz mili doğusunda iken 262 dereceye döndürüldüğü ve saat 11.08 itibarıyla bu rotada Somali'nin EYL Limanı istikametine hareket halinde olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Mürettebat ile henüz iletişim kuramadıklarını aktaran Harbour, "Gemi şu anda Tayland'a doğru ilerliyor. Durumu izlemeye devam edeceğiz" dedi

Somalili korsanlar 8 Temmuz'da da Horizon-1 isimli Türk gemisini kaçırmıştı. Gemi 89 gün sonra serbest bırakılmıştı.Denizhaber.com.tr sitesi, kaçırılan Türk gemisinin Karya Denizcilik'e ait Malta bayraklı M/V Frigia olduğunu yazdı. 1978 yılında inşa edilen Türk gemisi 20 bin 352 groston, 35 bin 246 dwt'luk kuru yük kapasiteli.

GECE 03.00'TE TEHLİKE SİNYALİ GÖNDERMİŞ

"Frigia"nın İzmir merkezli işletmecisi Karya Denizcilik şirketi yetkilisi kaptan Ayhan Uğurlubay, şunları söyledi:

"Sabaha karşı 03.00’te gemiden tehlike sinyali alınmış, o dakikadan sonra gemiyle irtibat sağlanamadı. Bunun üzerine geminin yüksek hızla seyrettiği ve Somali’ye doğru gittiği tespit edilmiş. Kesin olarak kaçırıldı diyemiyoruz ama yüksek ihtimalle kaçırıldığını düşünüyoruz.

Gerekli tüm prosedürleri yerine getirdik. Gemi askeri konvoyda, Gediz ve Gelibolu fırkateynleri eşliğinde tehlikeli bölgeden geçti. Askeri konvoydan ayrıldıktan 1,5 gün sonra Somali’nin 1 mil açığında Hindistan’a 600 mil uzakta olay meydana geliyor. Biz güvenlik amacıyla 4 saatte bir gemiyle mesajlaşıyoruz. Son mesajdan itibaren irtibatımız tamamen kesildi. Ama takipteyiz. Geminin Somali’ye seyrettiğini öğrendik."