Dünya ‘Türkiye bize örnek oldu’

‘Türkiye bize örnek oldu’

28.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tunus Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi, “Darbe olduğunda sokağa çıkılması gerektiğini öğrendik. Türkiye’den aldığımız ders bu. Haberi duyar duymaz dışarı çıktık” ifadelerini kullandı.

‘Türkiye bize örnek oldu’

Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi, darbe haberini alır almaz dışarı çıktıklarını kaydederek, “Darbe olduğunda sokağa çıkılması gerektiğini öğrendik. Türkiye’den aldığımız ders bu. Haberi duyar duymaz dışarı çıktık, önce parti genel merkezine sonra da Meclis binasına gittik ama kapılar yüzümüze kapandı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gannuşi, “TRT Arapça” kanalına yaptığı açıklamada,

darbenin, kargaşanın ve Nahda’nın binalarının hedef alınmasının arkasında BAE medyasının bulunduğunu savunan Gannuşi, söz konusu medyanın sosyal ve ekonomik sebeplerden ötürü yapılan gösterilere katılımı yüksek göstermeye, darbeyi meşrulaştırmaya çalıştığını ifade etti. Meclisin feshedilmesini, yasama, yargı ve yürütme organlarının tek bir çatı altında toplanmasını; meşruiyet, devrim ve anayasaya karşı “darbe” olarak niteleyen Gannuşi, ilk andan itibaren “darbeye karşı çıkma” konusunda net bir tavır sergilediklerini kaydetti.

‘Bir şey konuşmadık’

Cumhurbaşkanı Kays Said’in kendisiyle istişarede bulunduğu yönündeki sözlerine de değinen Gannuşi, bunun her 2 ayda bir yapılan “şekli istişarelerden biri” olduğunu ancak sonradan açıkladığı tehlikeli kararlarla ilgili kendisini bilgilendirmediğini, bu konudaki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

Haberin Devamı

Meclisin meşruiyete bağlı olduğunu ve içeri alınmadıkları için bir ofis kurarak oturum düzenlediklerini hatırlatan Gannuşi, burada “darbenin kınanması ve halkın barışçıl yollarla buna karşı çıkmaya ve dünyanın Tunus’un demokrasi sürecine destek vermeye çağrılması” yönünde kararlar aldıklarını belirtti.

Bu arada Nahda Hareketi’nden yapılan açıklamada, hareketin lideri ve Meclis Başkanı Gannuşi hakkında seyahat kısıtlaması ve ev hapsi kararı alındığı yönündeki haberler yalanlandı.

‘Tekrar gözden geçirin’

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ise, tarihi bir sorumluluk üstlendiğini, aldığı kararların anayasaya uygun olduğunu ve bunu “darbe” olarak nitelendirenlerden “hukuk derslerini gözden geçirmelerini” istedi.

Said, sendika temsilcileriyle görüşmesinde yaptığı konuşmada, ülkelerin ve toplumların karşılaşabileceği en büyük tehlikenin, iç çatışma olduğunu kaydetti, “Tarihi bir sorumluluk aldım. Bu durumun darbeyle alakası olduğunu iddia eden, hukuk derslerini gözden geçirsin. Biz darbeci değiliz ama Tunus devletini de kolay lokma yapmayacağız” dedi.

Çavuşoğlu’ndan istikrar vurgusu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tunus Dışişleri Bakanı Osman Cerendi ile dün telefonda görüştü. Bakanlıktan yapılan bilgilendirmeye göre, Çavuşoğlu görüşmede, Türkiye’nin Tunus’un istikrarı ile huzuruna verdiği önemi ve Tunus halkına olan desteğini vurguladı.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile telefon görüşmesi yaparak, ülkedeki durumu ele aldı. Blinken, Twitter hesabından, Said’le “iyi bir telefon görüşmesi” yaptıklarını belirtirken, Tunus demokrasisine desteğini bildirdi. Blinken, “Cumhurbaşkanı Said’i Tunus’ta yönetimin temeli olan insan hakları ve demokratik teamüllere bağlı kalması konusunda teşvik ettim. Tüm siyasi aktörler ve Tunus halkı ile açık diyaloğu sürdürmesi çağrısında bulundum” ifadelerini kullandı.