Dünya Türkiye’den İran’a kaçırılan çifte vatandaşa idam

Türkiye’den İran’a kaçırılan çifte vatandaşa idam

07.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İran, dün hakkında idam kararı verilen bir kişinin infazını gerçekleştirdiğini duyurdu. Türkiye’den İran’a kaçırılan ve İsveç vatandaşlığı da bulunan rejim muhalifi Habib Chaab’ın idam cezasının infaz edildiği açıklanırken, İsveç, olaya tepki gösterdi.

Türkiye’den İran’a kaçırılan çifte vatandaşa idam

Türkiye’ye geldikten sonra kendisinden haber alınamayan Chaab, Ekim 2020’de Tahran’da mahkemede yargılanırken ortaya çıkmıştı. Chaab’ın, İran istihbaratınca Van üzerinden kaçırıldığı belirlenmiş, Türkiye’de olayla ilgili 11 kişi tutuklanmıştı. Chaab, “Nidal Hareketi”nin kurulması, yönetimi ve liderliği yoluyla bozgunculuk yapmak, Huzistan eyaletinde çok sayıda terör operasyonu tasarlayıp yürütmek gibi suçlardan idam cezasına çarptırılmıştı.

Haberin Devamı

İran, Chaab’ı 2005’ten bu yana sırasıyla İsrail ve İsveç istihbarat teşkilatlarının koruması altında” saldırılar düzenlemekle suçluyordu. Devlet televizyonu, Chaab’ın 2018’de Ahvaz’da askeri geçit törenine düzenlenen ve 25 kişinin ölümüne neden olan saldırının “sorumluluğunu üstlendiği” bir video yayınlamıştı.

İdam sonrası açıklama yapan İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, “İsveç hükümeti konuyu İranlı temsilcilerle üst düzeyde görüştü ve cezanın infaz edilmemesini talep etti. İran’a başvurmuş ve bizzat konuyu İran Dışişleri Bakanı’na iletmiştim” diye konuştu.