Dünya ‘Türkiye’nin önemini anlamak zorundayız’

‘Türkiye’nin önemini anlamak zorundayız’

24.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

NATO Genel Sekreteri, “Türkiye’nin NATO üyeliğinin önemini anlamak zorundayız” derken, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, müttefiklerin Ankara ile yeterli dayanışma göstermediğini kaydetti.

‘Türkiye’nin önemini anlamak zorundayız’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin çok önemli bir NATO müttefiki olduğunu belirterek, “Türkiye’nin NATO üyeliğinin önemini anlamak zorundayız” dedi. Stoltenberg, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen 50. Dünya Ekonomik Forumu’nda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı “NATO’nun Geleceği” başlıklı oturumda konuştu.

Haberin Devamı

Stoltenberg, Türkiye’nin F-35 uçakları ile S-400 sistemlerine sahip olmasına yönelik endişelerle ilgili bir çalışma grubu oluşturulması önerisi kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ve Çavuşoğlu’yla görüşmeler yürüttüğünü anımsattı. Stoltenberg, “Biz bu sorunu çözmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız” dedi. S-400 konusunun NATO bağlamında çözülmesi gereken sorunlardan biri olmayı sürdürdüğüne işaret eden Stoltenberg, “Ancak Türkiye birçok nedenden ötürü çok önemli bir NATO müttefiki. NATO misyon ve operasyonlarına katkı sağlayan Türkiye, aynı zamanda DAEŞ’e karşı elde ettiğimiz başarıda çok önemli rol oynadı” hatırlatmasını da yaptı.

DAEŞ’e karşı mücadelede Irak ile Suriye’ye komşu olan Türkiye’nin, altyapı ve üslerinin kullanıldığına dikkati çeken Stoltenberg, “Türkiye’nin NATO üyeliğinin önemini anlamak zorundayız” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Endişelerimiz var’

Aynı oturumda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, NATO müttefiklerinin, Türkiye’nin terörle mücadelesinde yeterli dayanışmayı göstermediğini söyledi. Müttefikler arasında görüş ayrılıkları olabileceğini ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Bazı konularda, özellikle dayanışma konusunda üzgünüz. Bugün NATO’nun yeni gerçekliklere adapte olmasını, toplumlarımızın karşı karşıya kaldığı zorluklarla yüzleşmesini sağlamaya çalışıyoruz. Her NATO müttefikinin endişesi meşrudur. Görevimiz bu meşru endişeleri gidermektir. Buna Baltık ülkeleri ve Polonya dahildir. Bizim de meşru endişelerimiz var. Aynı anda birçok  terör örgütüyle mücadele ediyoruz. Ama maalesef NATO üyelerinden dayanışma görmedik.”

Çavuşoğlu, Türkiye’nin etrafındaki tehditler nedeniyle savunma sistemine ihtiyaç duyduğunu ancak ABD dahil müttefiklerinden alamadığını vurgulayarak, “Özellikle son 10 yıldır hava savunma sistemlerine ihtiyacımız bulunmasına rağmen müttefiklerimiz sınırımıza konuşlu olanları geri çekti. İtalya SAMP-T sistemlerini burada tuttu ve onlara bunun için teşekkür ediyoruz. Ama onlar da yakında çekecek. Geriye sadece İspanya’nın bir Patriot bataryası kaldı” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin F-35 uçakları ile S-400 sistemlerine sahip olmasına yönelik endişelere değinen Çavuşoğlu, çalışma grubu önerisini anımsattı. Çavuşoğlu, uzmanların sonuçlarını paylaşmasını istediklerini ifade ederek, “S-400’lerin NATO sistemine entegre olmamasını sağlayacağız. S-400’ler savunma sistemi ve NATO sistemine de NATO müttefiklerine de tehdit oluşturmayacak” diye konuştu.

‘Ateşkese uyulduğu sürece ilave asker gönderilmeyecek’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya’da ateşkese uyulduğu sürece bu ülkeye ilave askeri danışman ve birlik gönderilmeyeceğini bildirdi. Çavuşoğlu, Rus RIA haber ajansına verdiği röportajda, Libya konusunda Berlin’de yapılacak bakanlar seviyesindeki toplantının tam tarihinin, organizasyonu yapan Almanya tarafından belirleneceğini aktardı, bu toplantının Şubat’ın ilk  haftasında olabileceğini söyledi.

Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya’ya silah ambargosu ve yaptırım kararı olduğunu anımsatarak, “En önemli konu ve kriter, çatışmaların durması ve ateşkes. Herkes ateşkese uyduğu sürece, Libya veya diğer ülkelere yönelik yaptırımları konuşmayacağız, siyasi sürece ve bu sürecin hızlandırılmasına odaklanacağız” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin Libya’daki askeri birliklerine yönelik de açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, bu ülkedeki askerlerin sayısını artırmayacaklarını bildirdi. Çavuşoğlu, “(Libya’da) ateşkese uyulduğu sürece şimdilik hiç kimsenin askeri danışman, birlik veya başka ülkelerden paralı asker göndermeyeceği, hiçbir şekilde daha fazla ilave personel sağlanmayacağı konusunda anlaştık. Herkes taahhütte bulundu” diye konuştu.