Dünya Türkiye'ye cobra helikopter satmayan ABD çark etti

Türkiye'ye cobra helikopter satmayan ABD çark etti

21.01.2009 - 15:37 | Son Güncellenme:

Rusya ile helikopter alımı için görüşmeler başlayınca, Türkiye'ye Cobra helikopteri satmayan ABD yumuşadı...

Türkiyeye cobra helikopter satmayan ABD çark etti

Türkiye’nin acil saldırı helikopteri ihtiyacını karşılamak üzere Rusya’dan 32 adet Mİ-28 tipi saldırı helikopteri almak üzere Moskova ile görüşmelere başlaması, bugüne kadar Super Cobra helikopterlerini satmayan ABD’yi yumuşattı. Pentagon, Ankara’nın Rusya’dan alım için harekete geçmesi üzerine Cobra helikopteri satımı için yeni bir plan hazırlayarak Ankara’ya gönderdi. Ankara kabul ettiği takdirde Pentagon Türkiye’ye derhal 4 veya 5 adet Cobra tipi saldırı helikopteri gönderecek.

Savunma konularında yayın yapan Stratfor’un haberine göre, Pentagon’un formülü şöyle işleyecek. Cobra helikopterleri üreten Amerikan Bell şirketi, Amerikan Deniz Piyadeleri için yaptığı üretimi keserek, Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre belirtilen miktarda helikopter üretip hızla gönderecek.

Stratfor’un Ankara’daki askeri çevrelere de doğrulattığını belirttiği habere göre, Pentagon bu planı yeni Başkan Barack Obama’nın onayına sunacak.

Super Cobra alımı konusunda daha önce ABD ile anlaşma sağlayamayan Ankara, saldırı helikopteri ihalesini İtalyan Agusta firmasına vermişti. 3.5 milyar dolarlık ihaleye göre, Agusta, Türkiye ile ortak olarak ilk etapta A-129 Mangusta helikopteri üretecek. Ancak bu helikopterlerin ilkinin en erken 2013 yılında teslim edilecek olması ve Türkiye’nin Güneydoğu’da artan saldırı helikopteri ihtiyacı nedeniyle, Rusya’dan alım yapılması planlanıyor.