Dünya Türklerin tahliyesinde ikinci perde

Türklerin tahliyesinde ikinci perde

26.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin başlattığı tahliye operasyonu kapsamında, Sudan’dan çıkarılan bin 600 Türk vatandaşı otobüslerle yapılan zorlu bir kara yolculuğunun ardından Etiyopya’ya ulaştırıldı.

Türklerin tahliyesinde ikinci perde

AYDIN HASAN Ankara - Etiyopya’ya Türk vatandaşları ile birlikte 13 ülkeden 110 yabancı da getirildi. Yabancılar içinde; Uygur Türkleri, Filipin, Meksika, Suriye, Katar, Macaristan, Sırbistan, Etiyopya, Cezayir, Eritre gibi ülkelerin vatandaşları bulunuyor. Türkiye’nin Addis Ababa Büyükelçiliği de, Etiyopya’ya ulaşan vatandaşların Addis Ababa’ya ulaştırılması için çalışma başlattı. Böylece tahliye operasyonunda ikinci perdeye geçildi.

Haberin Devamı

Türk kafileleri, dünden itibaren Addis Ababa Büyükelçiliği tarafından sağlanan araçlarla Etiyopya sınırından yine bu ülkede bulunan Gondar Şehri’ndeki Havalimanı’na nakledilmeye başlandı. Türk vatandaşları, Gondar’dan ise Addis Ababa’ya Etiyopya havayollarından kiralanan uçaklarla taşınıyor. Bu çerçevede, 164 Türk vatandaşını taşıyan ilk uçak, dün öğlen saatlerinde Gondar’dan Addis Ababa’ya hareket etti. Addis Ababa’ya ulaşan vatandaşlar, buradan da hava yolu ile İstanbul’a getirilecek.

DÜNYANIN GÖZÜ SUDAN'DA! TÜRKİYE ROL ALABİLİR

Pelin Aykın - 15. İstanbul Güvenlik Konferansı’nda Sudan’daki son gelişmelerle ilgili Milliyet’in sorularını yanıtlayan Ankara Politikalar Merkez Başkanı Ceylan, “Sudan’da bu tür büyük tartışmalar başladığı dönemde kapsamlı bir barış anlaşması ortaya konulmuştu. Orada görev yaparken ülke bir bütündü. Ancak daha sonra Kuzey ve Güney Sudan olarak ayrıldı. Bunun getirdiği sonuçlar oldu ve Güney Sudan’ın dışındaki bölgelerde de istikrarsızlıkların patlak verdiğini gördük” dedi. Eski cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in koltuğundan indirildiğini ve halen hapiste olduğunu hatırlatan Ceylan, “Darfur sorunu nedeniyle uluslararası çapta da çok ciddi sıkıntılarla karşılaşmıştı. Ve Sudan adım adım istikrarsızlığa doğru gitti” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘KISA SÜREDE BİTMEZ’

Şu anda gelişmelerin seyrinin ne yönde ilerleyeceğini görmenin mümkün olmadığını ancak hızla iç savaşa evrilen bir tabloyla karşı karşıya kalındığını kaydeden eski büyükelçi Ceylan, şöyle devam etti:

“Sudan maalesef tam olarak ulus bilincinin yerleştiği bir ülke değil. Afrikalılarla Arapların kaynaştığı bir ülke, kabile bağlarının çok güçlü olduğu bir toplumdur... Hem kabilelerin içinde hem de kabileler arasında mücadele var. Güney Sudan bağımsız olduğunda da istikrara kavuşamadı, kanlı bir dönem geçirdi. Güney Sudan bir ölçüde sakinleştiğinde bu kez de Kuzey Sudan’da istikrarsızlık patlak verdi.”

Bu güç mücadelesinin kısa sürede tamamlanmayacağını, bitse de etkilerinin süreceğini söyleyen eski büyükelçi Ceylan, “Hem Afrika hem de Arap Birliği’nin devreye girmesine yahut ikisinin iş birliğiyle bir sükunet dönemine ihtiyaç var ancak önce silahlı çatışmaların durdurulması gerekli. Kısa dönemde bu durumun biteceğini düşünmüyorum. Zaten kısa dönemde biteceği düşünülseydi, neredeyse oradaki tüm elçiliklerin tahliyesine girişilmezdi. Belli ki bu devam edecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘BEKLENTİLERİ VARDI’

Darfur sorunu döneminde Beşir dönemi muhaliflerinin de Türkiye’den “yatıştırıcı rol” anlamında beklentisi olduğunu kaydeden Ceylan, “Türkiye yapabileceğini yapmalı. Belki Afrika Birliği ve Arap Birliği’yle diyalog kurarak rol oynayabilir. Özellikle silahlı çatışmaların durması için belirleyici olmasa da katkı sağlayabilir. Türkiye, gerek Sudan silahlı kuvvetlerinin gerekse emniyet güçlerinin eğitilmesinde büyük rol oynamıştır. Bir takım bağlantıları da mutlaka vardır. Bence bu bağlantıları, elindeki tüm imkânları iç barışın sağlanması için kullanmalıdır” değerlendirmesini yaptı.