Dünya Tutuklama olur mu?

Tutuklama olur mu?

24.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

UCM’den tutuklama kararı çıkması halinde Avrupa ülkelerinin Netanyahu’ya karşı nasıl tutum alacağı merak konusu. Almanya’da Scholz’un sözcüsü, karar çıkarsa uygulayacaklarını duyurdu.

Tutuklama olur mu

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı’nın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama kararı istemesinin ardından konuyla ilgili tartışmalar devam ediyor.

Haberin Devamı

UCM Başsavcısı Karim Ahmad Khan, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın yanı sıra, Hamas liderleri İsmail Haniye, Yahya Sinwar, Muhammed Deyf hakkında tutuklama emri çıkarılması talebinde bulunmuştu.

Sunulan delillerin “makul sebepler” içerdiği kanaatine varılması durumunda İsrailli ve Filistinli isimlerin tutuklanması emri verilebilecek.

Tutuklama olur mu

UCM’nin, Başsavcı’nın talebine olumlu yanıt vermesi ve bu yönde hüküm açıklanması durumunda, bu kişilerin UCM’ye üye 124 devlete girişleri durumunda tutuklanmaları talep edilebilecek. ABD, Rusya ve İsrail gibi ülkeler zaten UCM’ye üye değil. Ancak çok sayıda Avrupa ülkesi UCM’ye üye ve mahkemenin kararlarını tanıyor.

'KANUNLARA UYARIZ'

Bunlardan biri de Almanya. Nitekim Alman hükümeti, UCM’nin Netanyahu hakkında tutuklama kararı vermesi durumunda hükme uyacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Sözcüsü Steffen Hebestreit, konuyla ilgili gelen bir soruya verdiği yanıtta, İsrailli siyasetçinin Almanya’ya gelmesi halinde tutuklanacağını kaydederken, “Elbette. Evet, biz kanunlara uyarız” ifadelerini kullandı. Bu açıklama, İsrail kanadında tepkiyle karşılanırken, İsrail’in Berlin Büyükelçisi Ron Prosor, Alman hükümetine UCM’nin girişimini reddetmesini istedi ve “Alman devletinin siyasi menfaatleri teste tabi tutuluyor” dedi.

Daha önce Norveç’ten de benzer bir açıklama gelmiş, Netanyahu hakkında tutuklama emri çıkması durumunda ülkeye gelirse tutuklanacağı ifade edilmişti. UCM’ye üye diğer Avrupa ülkelerinden ise konuya dair net bir açıklama yapılmadı. İsrail ve Hamas üst düzey liderlerine yönelik tutuklama kararlarına ilişkin son sözü, Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıçları söyleyecek.

Öte yandan Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, Ramallah’ta büyükelçilik açılması için talimat verdi. Ay başında Tel Aviv büyükelçisini geri çağıran Petro, Gazze’deki saldırıları nedeniyle İsrail ile diplomatik ilişkileri kesmişti.