Dünya Twitter çalışanları anlatıyor: Platform artık sizi trollerden koruyamaz

Twitter çalışanları anlatıyor: Platform artık sizi trollerden koruyamaz

07.03.2023 - 10:54 | Son Güncellenme:

BBC'ye konuşan Twitter çalışanları, Elon Musk'ın şirketi devralmasından sonra yapılan değişiklikler ve işten çıkarmalardan ardından platformun artık kullanıcıları, devlet tarafından örgütlenen dezenformasyonlar ve çocuk cinsel istismarından koruyamayacağını söylüyor.

Twitter çalışanları anlatıyor: Platform artık sizi trollerden koruyamaz

Bu iddialar, yayınlanmamış akademik veriler ve Twitter kullanıcılarının aktardığı deneyimlerlerle de destekleniyor ve Musk'ın yönetimi döneminde, sosyal medya trollerinin cesaretlenmesiyle, nefret söyleminin yaygınlaştığına, tacizin yoğunlaştığına, kadın düşmanı ve tacizkar hesapları izleyenlerin sayısında artış olduğuna işaret ediyor.

Haberin Devamı

BBC'nin Panorama programına konuşan şirket çalışanları ve yakın zamana kadar orada çalışmış kişiler, Twitter kullanıcılarını trolleme ve tacizden koruyucu işlemlerin sürdürülmesinin, Musk'ın sürekli korumalarıyla gezdiği kaotik çalışma ortamında zorlaştığını söylüyor.

Panorama programı için onlarca eski ve yeni Twitter çalışanı ile görüştüm ve bir kısmı ilk kez isimlerini vererek konuştu.

Twitter'ın platformun güvenli olmasını sağlayan uyarıcı özellikleri geliştiren içerik tasarım bölümünün eski başkanı ekibindeki herkesin işten atıldığını daha sonra da kendisinin istifa ettiğini söylüyor. Twitter'ın yaptırdığı bir iç araştırma bu tür güvenlik önlemlerinni trollemeyi yüzde 60 oranında azalttığını ortaya koymuş.

Haberin Devamı

Twitter'da çalışan bir mühendis artık bu tür çalışmaları yapan kimse olmadığını söylüyor ve platformu dışardan normal görünüp içerde yangın olan bir binaya benzetiyor.

TACİZİN ARTTIĞI NASIL TESPİT EDİLDİ

Twitter'da taciz benim için yeni bir olgu değil. Ben dezenformasyon, komplo teorileri ve nefret paylaşımlarıyla ilgili haberlerini sosyal medyada paylaşan bir gazeteciyim.

Geçen yılın büyük bir kısmında istikrarlı olarak bütün sosyal medya platformlarında tacizin azaldığını fark etmiştim. Fakat Kasım ayından itibaren Twitter'da tacizin yeniden artmaya başladığını gördüm.

Bu gözlemimde haklı olduğum anlaşılıyor. Sheffield Üniversitesi ile Uluslararası Gazeteciler Merkezi'nden bir ekip, aldığım nefret paylaşımlarının izini sürdü ve beni hedefleyen bu tür paylaşımların Musk'ın şirketi devralmasından sonra, bir önceki yılın aynı dönemine göre üç katına çıktığını tespit etti.

Bütün sosyal medya siteleri üzerinde nefret paylaşımları ve zararlı içeriği kontrol etme konusunda baskı var. Hepsi de bununla baş edecek önlemler aldıklarını söylüyor. Ama önlemler artık Twitter'ın gündeminin başlarında yer almıyor gibi.