Dünya Twitter’da şimdi de ‘mavi tik’ karmaşası

Twitter’da şimdi de ‘mavi tik’ karmaşası

22.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Twitter’da ücretsiz “mavi tik” dönemi sona erdi. Ücret ödemeyenlerin hesaplarındaki mavi tik işaretleri kaldırılıyor. Twitter’daki bu yeni dönem kullanıcılar arasında kargaşaya neden oldu.

Twitter’da şimdi de ‘mavi tik’ karmaşası

Twitter’da kullanıcının “gerçek” olduğunun ispatı olan doğrulanmış hesapların sembolü “mavi tik” daha önce ücretsizdi. Ancak ABD’li milyarder Elon Musk, geçen yıl Twitter’ı satın aldıktan sonra “mavi tik” özelliğini ücretli aboneliğe dönüştürdü. Mavi tik almanın aylık ücreti 8, yıllık ücretiyse 84 dolar. Twitter’da ücretsiz mavi tik dönemi dün sona ererken ücretli mavi tik dönemi başladı. Bu nedenle ücretli aboneliği olmayan hesaplardaki mavi tik işaretleri dünden itibaren kaldırılmaya başlandı. Söz konusu simge, ünlü isimlerin profillerinden de yok olmaya başladı. “Twitter Blue” hizmetine abone olmadıkları için mavi tik sembolünü kaybedenler arasında siyasetçiler, devlet kurumları, şarkıcı ve sporcular da yer alırken, Twitter ayrıca bazı hesaplarda “hükümet tarafından finanse edilen medya” etiketini de kaldırdı. Mavi tiklerin bir hesabın Twitter’da belirtilen kişi olup olmadığını anlamak için önemli bir sembol olması nedeniyle binlerce doğrulanmış hesabın “bir anda” sıradan bir profil gibi görünmesi Twitter’da kaos yarattı.

Haberin Devamı

Twitter’da şimdi de ‘mavi tik’ karmaşası

Ünlüler de kaybetti

Twitter’da şimdi de ‘mavi tik’ karmaşası

Beyonce

Ücret ödemedikleri için Twitter hesaplarındaki mavi tik’ı kaybedenler arasında platformun en çok takip edilen sporcusu Portekizli futbolcu Cristiano Ronaldo, ABD’li şarkıcılar Beyonce, Jennifer Lopez, Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko ve Kanadalı şarkıcı Justin Bieber da yer aldı.

Twitter’da şimdi de ‘mavi tik’ karmaşası

Kaptan Kirk (William Shatner)

Üç ismin ücretini Elon Musk ödedi

Dünya yıldızları mavi tiklerini kaybederken, daha önce bunun için ücret ödemeyeceklerini açıklayarak sistem değişikliğine tepki gösteren bazı ünlülerde sembolün kalması kafa karışıklığı yarattı. Bu karışıklığın ardından Twitter’ın patronu Elon Musk, bazı ünlülerin mavi tik ücretlerini kendisinin ödediğini açıkladı. Musk, “Uzay Yolu” dizisinde “Kaptan Kirk”i canlandıran William Shatner, ABD’li yazar Stephen King ve eski NBA yıldızı LeBron James’in aboneliklerini ödediğini duyurdu. Bu itirafın ardından binlerce Twitter kullanıcısı platformda adaletin kalmadığını savunurken, bazı kullanıcılar “ünlü olmamalarına” rağmen Musk’tan kendilerine abonelik hediye etmesini istedi. Bazı kullanıcılar ise söz konusu mavi tik değişikliğinin Twitter’a “efendiler ve köylüler sistemini” getirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Twitter’da şimdi de ‘mavi tik’ karmaşası

Farklı hesaplara farklı renkler

Twitter’da Elon Musk dönemindeki en büyük değişikliklerden biri, “onaylı hesap” anlamına gelen mavi tik rozetinin ücretli hale getirilmesi oldu. Musk, ayrıca kullanıcıların Twitter hesaplarında bulunan rozetlerdeki tiklerin renklerini de kategorilere ayırdı. Şirket hesaplarına sarı tik verilirken, hükümet yetkililerinin hesaplarındaki işaretlerin rengi de griye döndü. Öte yandan yeni uygulamalar kapsamında artık şirketler hesaplarına kurumlarının logolarını ekleyebiliyor. Twitter Blue üyesi kullanıcılar da artık Twitter’ın 280 karakter sınırına takılmadan 10 bin karaktere kadar uzunlukta tweet atabiliyor.

Twitter’da şimdi de ‘mavi tik’ karmaşası

24 saatte 13 milyar dolar duman oldu

Elon Musk’un bir diğer şirketi SpaceX’in geliştirdiği en güçlü roket Starship, geçen gün fırlatıldıktan sonra havada infilak etti. Musk’ın elektriksiz otomobil şirketi Tesla’da da beklenen kâr gelmedi. Twitter’da mavi tikin kaldırılmasının neden olduğu kaos, Starship’in ilk deneme uçuşunda infilak etmesi ve Tesla’nın ilk çeyrek bilançosunun hayal kırıklığı yaratmasının Musk’ın servetinin bir günde 13 milyar dolar azalmasına neden olduğu bildirildi. Twitter, SpaceX ve Tesla’nın sahibi Musk’ın servetinin 173 milyar dolara gerilediği belirtildi.

Haberin Devamı

Twitter’da şimdi de ‘mavi tik’ karmaşası

Kerem Bursin

Sanatçılardan esprili tepki

Aktör Kerem Bürsin, Twitter’ın CEO’su Elon Musk’ın ücretli hale getirdiği “Mavi Tik” uygulamasını devreye sokmasıyla kendisinden alınan bu sembolle ilgili esprili bir tepki gösterdi. Bürsin, profilinin yanındaki isminin yanına “Mavi Tik” yazarak takipçilerini güldürdü. Elon Musk’tan “İlhan” diye bahseden Zafer Algöz ise “Yel kayadan toz alır misali İlhan, mavi tik’imizi kaldırmış. Dünyanın çevresini kimseye sormadan uydularınla çöplüğe çevirdin. Mahkemede görüşürüz İlhan” diye yazdı.