Dünya Uçarken aman dikkat! Türbülansıyla ünlü hava sahaları uçakları sallıyor

Uçarken aman dikkat! Türbülansıyla ünlü hava sahaları uçakları sallıyor

23.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Singapur uçağındaki gibi şiddetli türbülansların gerçekleştiği hava sahaları arasında Avrupa’da Viyana, Zürih, Marsilya ve Cenevre başı çekiyor.

Uçarken aman dikkat Türbülansıyla ünlü hava sahaları uçakları sallıyor

Singapur Havayolları’na ait Boeing 777 yolcu uçağı salı günü Londra’dan İstanbul’a giderken Hint Okyanusu üzerinde şiddetli türbülansa yakalanınca üç dakikada 1800 metre irtifa kaybetti.

Haberin Devamı

Bangkok’a acil iniş yapan uçağın yolcuları arasındaki bir İngiliz öldü, 100 civarında kişi yaralandı. Tavanından parçaların koptuğu, emniyet kemeri takmayan yolcuların koltuklarından savrulduğu, her şeyin devrilip döküldüğü uçakta ölen İngiliz’in kalp krizi geçirdiği sanılıyor.

Hem türbülans hem birçok kazaya karışan Boeing incelemeye alınırken, dünyanın en türbülanslı hava sahaları da belli oldu.

Uçarken aman dikkat Türbülansıyla ünlü hava sahaları uçakları sallıyor

LİSTENİN ŞAMPİYONLARI!

Turbli’nin verilerine göre, en türbülanslı hava sahası 17,1 EDR puanıyla Şili’nin başkenti Santiago. Onu ilk 5’te Natori (Japonya), Wellington (Yeni Zelanda), Sapporo (Japonya) ve Osaka (Japonya) izliyor.

Avrupa’da Viyana ilk sırada (EDR 14,8), onu Zürih, Marsilya ve Cenevre takip ediyor. ABD’de kalkış için en sallantılı uçak pisti EDR 15,2 ile Portland, ardından Denver ve Las Vegas. Kıtada bunları Vancouver, Salt Lake City, Prens George, Calgary, Quebec, Reno ve Seattle izliyor. Güney Yarımküre’de Yeni Zelanda’nın Wellington Havaalanı, 16,3’lük EDR puanıyla Okyanusya’daki en çalkantılı havaalanı. 

Haberin Devamı

Uçarken aman dikkat Türbülansıyla ünlü hava sahaları uçakları sallıyor

KİMİSİ HAFİF KİMİSİ ŞİDDETLİ

Hava akımının bozulmasıyla meydana gelen türbülanslar, uçakları savurabiliyor, ani irtifa kaybıyla şiddetine göre sarsıntı yaratıyor. Türbülansların çoğu, yukarı ve aşağı yönlü rüzgarların olduğu bulutlarda meydana geliyor.

Bunların genellikle hafif olduğu, uçakların türbülans dikkate alınarak tasarlandığı belirtilirken orta ve şiddetli türbülanslar kaotik ortam yaratabiliyor. “Açık hava türbülansı” denilen ve bulutsuz meydana gelen türbülans ise tespiti zor olduğu için çok daha sorunlu. “Hava nehri” denilen jet akımının etrafında meydana gelen açık hava türbülansından kaçınmak zor olabiliyor.