Dünya Ukrayna koridoru araladı! İlk gemi İstanbul'a doğru yola çıktı

Ukrayna koridoru araladı! İlk gemi İstanbul'a doğru yola çıktı

17.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rusya’nın ‘Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çıkışı sonrası kendi insani koridorunu açtığını duyuran Ukrayna, Odessa kentinden ilk geminin hareket ettiğini duyurdu. Gemi İstanbul’a doğru yola çıktı.

Ukrayna koridoru araladı İlk gemi İstanbula doğru yola çıktı

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, Moskova’nın ‘Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çıkma kararı sonrası kendi insani koridorunu kuracağını açıklayan Ukrayna yönetimi, bu yönde ilk adımı attı. Ukrayna, Moskova’nın ‘Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çıkması sonrasında gemileri hedef alma tehditlerine rağmen dün tahıl yüklü bir geminin Odessa Limanı’ndan ayrıldığını duyurdu. Böylece anlaşmanın sona ermesinin ardından ilk kez bir gemi Odessa limanından ayrılmış oldu.

Haberin Devamı

Hong Kong bandıralı Joseph Schulte adlı gemi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği 24 Şubat 2022’den bu yana Odesa Limanı’nda mahsur kalmıştı. Rusya tarafından gemiye yönelik herhangi bir müdahale olup olmayacağı merakla bekleniyor. Moskova’nın bu insani koridorla ilgili bir açıklaması olmamıştı. Gemi Ukrayna, Romanya ve Türkiye’nin karasularını kullanarak seyahat edecek.

SİLOLARI VURDULAR

Öte yandan geminin Odessa’dan ayrılması, Rusya’nın Ukrayna’nın tahıl ihracat altyapısına düzenlediği bir dizi saldırıyı izledi. Rusya, Ukrayna’nın Tuna Nehri üzerindeki liman kenti Reni’de tahıl silolarına insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırdı. Odessa Valisi Oleh Kiper “Rus teröristler dün gece Odessa bölgesine İHA’larla 2 kez saldırdı” diyerek ana hedefin bölgenin güneyindeki liman ve tahıl altyapısı olduğunu sözlerine ekledi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak ise İHA’ların Reni limanını hedef aldığını belirtirken, saldırılarda herhangi bir can kaybının olmadığını açıkladı. Limandaki çalışmaların saldırı sonrasında aksamadan devam ettiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin girişimiyle 22 Temmuz 2022 tarihinde Rusya ve Ukrayna arasında Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması imzalanmıştı. İlk olarak 120 günlüğüne imzalanan anlaşma daha sonra 3 kez uzatılmıştı. Rusya, 17 Temmuz 2023 tarihinde sona eren anlaşmayı kendi gıda ürünlerinin satışı önündeki engellerin kaldırılmadığı gerekçesiyle uzatmama kararı almıştı. Ukrayna’nın da tahıl ihraç etmesini engellemek isteyen Rusya, güç kullanımını artırarak tahıl ihracatı için önemli bir yol olan Tuna Nehri çevresindeki Ukrayna limanlarını hedef almaya devam ediyor.

Ukrayna koridoru araladı İlk gemi İstanbula doğru yola çıktı

‘Karadeniz girişimi tek çare değil’

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin son durumuna, anlaşmadan çekilme sebeplerine, Rusya’nın beklentilerine ve Türkiye ile Rusya ilişkilerine dair açıklamalarda bulundu. Büyükelçi Yerhov, “Yasal taleplerimiz yerine getirilirse, Karadeniz Girişimi’nin yeniden başlamasından söz etmek mümkün olacak” derken, “Türk ortaklarımızla, bu konu hakkında da olmak üzere, diyalog kurmaya her zaman hazırız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Tahıl Koridoru’nun Ukrayna tarafından Sivastopol, Kerç Köprüsü ve Rus gemilerine yönelik saldırılar için kullanıldığını ifade eden Yerhov, “Karadeniz Girişimi, Afrika ülkelerinin ve diğer ülkelerin gıda ihtiyaçlarını karşılamak için tek çare değildir, bunun alternatifleri mevcuttur” dedi.-İHA